El festival Ensems aposta per la hibridació musical i territorial en la seua 42a edició

La programació s'estén per primera vegada fins a Castelló i Alacant

Guardar

IMG_20200721_110316
IMG_20200721_110316

L'Institut Valencià de Cultura (IVC) ha presentat aquest matí la 42a edició del festival de música Ensems, que tindrà lloc entre el 10 de setembre i el 23 d'octubre de 2020, reprogramat a causa de la crisi sanitària i reforçat pel programa 'reaCtivem' de la Conselleria de Cultura. Amb la programació de 2020, el festival no sols aposta per la hibridació musical, sinó també per la mescla de territoris, ja que inclou, per primera vegada, actuacions a Castelló i Alacant. Han participat en la presentació la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'IVC, Marga Landete; el director d'Ensems, Voro Garcia, i el director artístic del Palau de les Arts, Jesús Iglesias.

Ensems manté en la seua nova programació un 75 % de les representacions previstes en la programació inicial, que es va veure paralitzada el mes de març arran de l'estat d'alarma. Segons ha explicat Marga Landete, hi ha hagut canvis en les dates i en les localitzacions, però el festival segueix sense tenir una seu fixa, ja que «la seu d'Ensems sempre ha sigut la ciutat de València». Entre les institucions culturals valencianes que acolliran les representacions musicals es troben l'IVAM, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, el Teatre Rialto i el Palau de Les Arts.

La principal novetat del festival de música contemporània és la hibridació territorial amb les províncies de Castelló i Alacant, les bandes i les orquestres de les quals en formen part de la programació. Tot i que la Banda Municipal de Castelló ha hagut de cancel·lar la seua actuació dins del programa de 2020, l'organització del festival ha mostrat la seua voluntat de recuperar-la en el futur.

El festival oferirà tres actuacions a Castelló: l'Orquestra ADDA Simfònica —que també actuarà a València i Alacant—, el Trío Feedback amb saxofon, contrabaix i acordió, i Zahir Ensemble. A Alacant, tindrà lloc el Festival de Música Contemporànea d'Alacant i la interpretació de dos grups valencians: Amores i Quintet Cuesta.

Tal com apunta Voro Garcia, Ensems és un lloc de trobada per a les persones que es dediquen a treballar amb el so. El seu objectiu és desetiquetar i donar a conéixer «músiques inusuals, poc habituals en les programacions». En les circumstàncies actuals, el festival també ofereix l'oportunitat de tornar a gaudir de la interpretació musical en directe després de mesos de confinament, sempre d'acord amb les mesures de seguretat establides.

Programació

La programació de la 42a edició d'Ensems compta amb una àmplia representació de música contemporània, tant per a tota mena de públic com més experimental. En total, un terç de les actuacions es corresponen amb agrupacions estrangeres, un altre terç amb grups nacionals i un altre terç amb conjunts valencians, que enguany adquireixen major representació gràcies al programa 'reaCtivem'.

Ensems arrancarà el 10 de setembre de 2020 amb l'homenatge a Miguel Hernández de l'Orquestra ADDA Simfònica a l'Auditori de la Diputació d'Alacant, sota la direcció de Josep Vicent. Aquesta actuació se celebrarà també el 13 de setembre a l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló. L'Orquestra de València estrenarà un encàrrec del Palau de la Música al recentment guardonat amb el Premi Reina Sofía 2020 Carlos Fontcuberta.

El gruix de la programació del festival tindrà lloc el mes de setembre i tindrà propostes del nostre territori com Quintet Cuesta, Amores Grup de Percussió & José Antonio Orts i Ensemble d'Arts, a més dels concerts de Spanish Brass i Quartet Nel Cuore gràcies al programa 'reaCtivem'.

Quant a les propostes estatals, estaran presents en la programació Zahir Ensemble (Sevilla), Plural Ensemble (Madrid), Proyecto OCNOS & El Niño de Elche (Sevilla), el pianista Alfonso Gómez (Vitòria), el Trío Feedback (Madrid) i el Neuma Quartet (Barcelona), guanyadores del II Concurs Internacional d'Interpretació de Música de Nova Creació Re-cre@, una iniciativa del festival Ensems i el Rafel Festival per a fomentar la interpretació de creacions actuals.

Pel que fa a la representació internacional, Ensems tornarà a comptar amb els britànics Arditti Quartet, a més de la versàtil formació londinenca The Riot Ensemble i el prestigiós Ensemble Recherche (Freiburg).

En aquesta edició, participaran com a creadors convidats a Ensems les compositores Helena Tulve i Zeynep Gedizlioglu i el compositor Ramón Lazkano.

A més, el festival continua apostant pels projectes pedagògics, com les XXXII Trobades de Composició, dirigides al sector professional, que tindran xarrades i classes magistrals de la mà de Julián Elvira, Zeynep Gedizlioglu, Ramón Lazkano, Helena Tulve, Sarah Salviet i el Niño de Elche i el compositor Germán Alonso en l'IVAM. També se celebrarà la tercera edició dels Tallers de Creació Sonora, que ofereix l'oportunitat a joves compositores i compositors de treballar les seues obres amb agrupacions professionals.

El festival convida a l'experimentació sonora al públic més jove mitjançant activitats com la producció 'X-Ensems – Màquines vibrants, mons sonors', orientada a l'alumnat de primària i secundària, i a través de tallers en línia per a xiquets i xiquetes d'entre 8 i 13 anys i professionals del sector musical.

Destacats