S'accelerarà la vacunació contra la Covid-19 durant els festius de Setmana Santa

Hui arriben a Espanya més d’un milió de dosi d’AstraZeneca, que se sumen al milió rebut el dilluns entre Pfizer i Moderna

Guardar

vacuna astrazeneca
vacuna astrazeneca

L'inici del mes d'abril havia d'haver anat acompanyat de l'esperat començament de la campanya de vacunació massiva de la població. No obstant això, la falta de subministrament de les dosis han obligat a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a reprogramar el calendari previst.

No obstant això, tot apunta al fet que la campanya d'immunització de la població s'accelerarà durant els pròxims dies festius de Setmana Santa, ja que durant aquesta setmana se superarà, per primera vegada, l'arribada dels dos milions de vacunes a Espanya.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar ahir l'arribada aquest dijous de "més d'un milió" de dosi de la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca, que seran distribuïdes amb urgència a les comunitats autònomes perquè siguen administrades com més prompte millor. "És molt important que vacunem cada dia de Setmana Santa", ha defensat, reconeixent l'"esforç" que estan realitzant les comunitats autònomes.

A això cal sumar que el dilluns van arribar a Espanya al voltant d'un milió de vacunes desenvolupades per les companyies Pfizer i Moderna (672.750 i 393.600, respectivament) i s'espera que el pròxim 15 d'abril comencen a arribar les primeres dosis de la vacuna de Janssen, una vegada siga aprovada per l'Agència Europea del Medicament (EMA). "Estem agafant cada vegada més impuls. Hem dit que a partir d'abril s'anava a multiplicar per tres o per quatre l'arribada de vacunes", considera Darias.

"RECURRENT" FALTA DE SUBMINISTRAMENT

Referent a això, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, reconeixia ahir que la "recurrent" falta de subministrament de vacunes alenteix la immunització dels valencians i impedeix iniciar de moment la vacunació massiva. "Cada dia que passa anem a un ritme inferior del qual ens agradaria, però anem avançant", va afirmar.

Després d'aquest "assaig" amb les primeres dosis d'AstraZeneca per al personal docent, Puig insistia que la Comunitat Valenciana té capacitat per a vacunar a tota la ciutadania quan siga possible. "En la mesura que tinguem més garantit el subministrament, començarem la vacunació massiva", va prometre.

La previsió de Sanitat és que en els pròxims dies reben dosis a al voltant de 60.000 valencians i que "almenys" reben una tots els majors de 80 anys de la Comunitat Valenciana.

A partir d'ací s'espera poder combinar el compliment de les restriccions amb la vacunació, amb l'objectiu d'arribar al principi de l'estiu amb la millor situació epidemiològica possible.

MASCARETA A LA PLATJA

Precisament en les últimes hores s'ha anunciat que el Ministeri i les comunitats autònomes revisaran la llei de "nova normalitat" que estableix l'ús obligatori de la mascareta malgrat poder mantenir la distància de seguretat.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, va demanar que es regule l'ús de la mascareta en els espais de platges de cara a l'època estival, una petició que va realitzar ahir durant la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

La proposta passa perquè els usuaris i usuàries de les platges estiguen exempts de l'ús de la mascareta sempre que es troben dins d'un perímetre de seguretat de dos metres de distància respecte a altres usuaris i usuàries i durant el bany.

El text de la llei, publicada ahir en el Boletín Oficial del Estado (BOE), recull que es manté, fins a la fi de la pandèmia, l'obligació per a les persones a partir dels sis anys d'usar mascareta en la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobe obert al públic, fins i tot encara que es mantinga la distància de seguretat.

Davant la controvèrsia que ha generat la mesura, des del Ministeri s'estudiarà "el marge legal" per a realitzar una "harmonització i contextualització de la norma" que permeta tindre un marge d'actuació.

"Espere que en eixe marge d'actuació puguem trobar un espai per a poder aplicar aquesta llei de la manera més harmonitzada possible i, sobretot, contextualitzat", va afirmar Darias. La ministra va admetre que algunes comunitats autònomes tenen "diferent normativa", per la qual cosa resulta "molt important homogeneïtzar i contextualitzar" de nou la llei.

Destacats