La Comunitat Valenciana manté per “prudència” les principals restriccions sanitàries

Després de la reunió d’ahir de la Mesa Interdepartamental, destaca la flexibilització de les mesures en els casals fallers

Guardar

Una terrassa d'hostaleria
Una terrassa d'hostaleria
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, van comparéixer ahir en roda de premsa per a explicar les principals novetats que entraran en vigor a partir de l'1 de juliol. No obstant això, la majoria de les restriccions sanitàries es mantenen com estan per "prudència" davant l'augment considerable de casos registrat en els últims dies, la majoria d'ells provocats per un viatge de fi de curs que ha generat positius en comunitats autònomes de tota Espanya.Tant el sector de l'hostaleria com el de l'oci nocturn mantenen els seus horaris de tancament, és a dir, a la 01.00 i a les 02.00 hores, i amb taules de no més de 10 persones. Respecte a les reunions socials, també es manté la mesura com fins ara, és a dir, sense límit de persones, tant en espais públics com privats. Unides a aquestes mesures es troba la no obligatorietat de portar la màscara en espais exteriors sempre que es mantinga la distància de seguretat (1,5 metres).D'altra banda, les seus festeres tradicionals, com és el cas de casals fallers, podran recuperar la seua activitat habitual sense horari d'obertura o tancament, ja que l'hauran de regular tots els ajuntaments dins de les mateixes ordenances que tenen sobre aquests espais. A més, podran consumir menjar i beguda sempre que s'apliquen les mateixes mesures que es contemplen per al sector de l'hostaleria. És a dir, 50% d'aforament, sense barra i amb un màxim de 10 persones per taula.La Comunitat Valenciana es troba en una situació de lleu augment de contagis que porta prolongant-se dies. Tant és així que, la incidència acumulada valenciana ja no és la millor del país, sinó que ha augmentat fins als 75,47 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies (per damunt de 50, la qual cosa suposa no estar en risc baix de contagi). L'arribada de l'estiu, els viatges de fi de curs i la flexibilització de restriccions amb el que això comporta a l'increment de la mobilitat ha suposat un augment exponencial dels contagis.Així, tant Ximo Puig com Ana Barceló, han recomanat "encaridament" l'ús de la màscara en tota mena d'espais, tant públics com privats, a excepció de platges o entorns naturals. "Volem que es continue utilitzant la màscara a l'aire lliure, excepte a les platges i espais naturals. Hem de tindre una prevenció major en aquests moments. L'ús de la màscara és fonamental en els espais d'oci, tant privats com públics", expressava ahir el president de la Generalitat.

Augment de contagis entre els joves

En la roda de premsa d'ahir, es va posar l'accent principalment en el fet que el sector de la població més jove és el que està sent més susceptible de contagiar-se en aquests moments de relaxació de restriccions. Com assegurava Ana Barceló, més del 52% dels contagis provenen de persones joves. En concret, el 29% dels positius són entre edats compreses entre els 20 i 29 anys, mentre que el 23% es localitza entre els 15 i els 19 anys. Un sector de la població, encara sense vacunar, i que a més tenen una gran mobilitat.Una de les coses més característiques d'aquest grup de població respecte a la COVID-19 és que els contagis no solen ser greus. De fet, tal com apuntava Puig, "la qüestió fonamental ara mateix és que no hi ha pressió hospitalària, continua estable". Encara que, també admetia que "ens preocupa molt com està evolucionant la pandèmia" en conéixer que hi ha una vintena de joves hospitalitzats per la malaltia actualment als hospitals valencians.El cas a destacar és el d'una persona de 18 anys que va viatjar a Mallorca per a celebrar el final del curs, com tants altres estudiants, que ha acabat donant positiu per covid i ara es troba en l'UCI (Unitat de Vigilància intensiva) d'un hospital.

Reclamacions de l'hostaleria

La patronal d'hostaleria Conhostur va advertir ahir que mantindre les restriccions en el sector no contribuirà a posar fre a la mobilitat als carrers i ha reclamat avançar en la desescalada de l'oci nocturn, amb horaris de tancament de manera escalonada i reglada, al mateix temps que denunciava "la xacra que suposa el fenomen del botelló, que ja era il·legal i un problema d'ordre públic abans de la pandèmia i que ara s'està veient com ressorgeix de forma generalitzada i preocupant"."Fins i tot entenent que la Generalitat vulga mantindre la prudència mentre s'avança en el procés de vacunació", l'entitat recalca que el sector de l'hostaleria i l'oci no és el responsable de l'increment dels casos de covid registrats i de fet manté "les mateixes mesures des de fa temps amb un aforament del 50% en interiors i uns horaris en l'oci limitats a les dues".Al seu judici, el manteniment de les restriccions "no contribuirà a posar fre a la mobilitat que estem veient als carrers, ja que des de la finalització del toc de queda està comprovat que és impossible controlar que no existisquen reunions de gent quan tanquen els establiments, i que la població, especialment la franja d'edat més jove on s'estan multiplicant els contagis, cerca alternatives a l'oci tant en espais públics com privats", com a parcs, platges, concentracions i botellons o festes privades.
Destacats