La Comunitat Valenciana encara la fi de l'estat d'alarma com la zona amb menys risc per setena setmana

El Consell considera mantenir el toc de queda i alçar el perimetratge autonòmic a partir del diumenge

Guardar

cierre perimetral gandia
cierre perimetral gandia

La Comunitat Valenciana encara els últims dies en què estarà vigent l'estat d'alarma com l'autonomia amb menys risc del conjunt d'Espanya. I ho fa sent la setena setmana consecutiva en la qual la incidència acumulada es troba per davall de 50.

Després d'aquest afiançament de dades positives, que contrasten amb els d'altres punts de l'Estat, totes les mirades estan posades en la mesa interdepartamental que decidirà a la fi d'aquesta setmana (previsiblement el dissabte) què ocorre a partir del 9 de maig, quan donarà per finalitzat l'actual estat d'alarma, decretat el 25 d'octubre de 2020.

Eixe dia estava previst que les comunitats autònomes perderen el paraigua legal que durant els sis últims mesos els ha permés decretar els horaris del toc de queda i els tancaments perimetrals, reduint la seua capacitat d'acció, en principi, a altres mesures com la limitació d'aforaments i horaris.

VIA D'"AUXILI" Al TRIBUNAL SUPREM

No obstant això, ahir es va obrir una via perquè les comunitats puguen continuar adoptant mesures que suposen la limitació de drets o llibertats fonamentals. El Consell de Ministres va aprovar un reial decret llei per a permetre a les comunitats autònomes acudir en "auxili" al Tribunal Suprem si els Tribunals Superiors de Justícia (TSJ) tomben les seues restriccions per a continuar lluitant contra la pandèmia, una vegada decaiga l'estat d'alarma aquest dissabte a la nit.

És a dir, no es descarta que es puguen mantenir restriccions com el toc de queda o el tancament perimetral, però deixa al Suprem l'última paraula sobre aquest tema. El Govern pretén que el Suprem puga així "unificar doctrina" i "donar garanties" a les comunitats sobre les mesures a prendre per a continuar contenint els contagis de coronavirus.

LA ZONA AMB MILLORS DADES EPIDEMIOLÒGIQUES

En la Comunitat Valenciana tot apunta al fet que se seguirà amb el full de ruta marcat en les últimes setmanes i es tornaran a relaxar les mesures vigents. En aquest sentit, les intencions del Consell són les d'alçar el perimetratge autonòmic i mantenir un toc de queda en un horari més reduït que l'actual, decretat entre les 22 i les 6 hores, sempre que existisquen garanties jurídiques per a açò.

Aquest avanç cap a la nova normalitat es produeix gràcies a les dades que s'estan registrant en les últimes setmanes en la Comunitat Valenciana. Sobre aquest tema, Ximo Puig, president de la Generalitat, destacava ahir "l'enorme treball que ha fet la societat valenciana", propiciant que "durant set setmanes seguides tinguem la incidència acumulada per davall de 50, sent, al mateix temps, la comunitat autònoma amb menys risc".

Per al cap del Consell "açò només es pot explicar des de la combinació de tres qüestions fonamentals: prevenció sobre la base de les restriccions establides, funcionament del sistema de rastreig que en aquests moments aconsegueix capturar i encapsular els brots i avanç de la vacunació".

Per part seua, la vicepresidenta portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, apel·lava ahir a la paciència de la ciutadania a partir del 9 de maig perquè "no podem passar a estar d'un dia per a un altre a estar sense horaris i sense fre". "Hem de continuar aguantant un poc més mentre la vacunació avança per a seguir amb aquestes xifres i per a tindre salut i economia, perquè sense salut tampoc hi ha economia", incidia.

AVANÇ EN LA VACUNACIÓ

Tal com incidia Puig, l'avanç en la campanya de vacunació està sent clau per a mantenir controlada la incidència del coronavirus. Precisament aquesta setmana la Comunitat Valenciana rep un total de 401.400 dosis de vacunes, l'enviament més elevat des de l'inici de la campanya, fa ara quatre mesos, amb un increment del 38%.

En aquest sentit, Puig es mostrava ahir "segur" que totes les persones majors de 50 anys de la Comunitat Valenciana estaran vacunades al juny "si segueixen arribant les dosis al ritme compromés" per part d'AstraZeneca, Pfizer, Moderna i Janssen.

En qualsevol cas, insistia que abans de finalitzar maig totes les persones majors de 60 anys estaran vacunades, la qual cosa "marcarà un punt d'inflexió molt important" en la lluita contra la pandèmia.

Si es compleixen les previsions, a mitjan mes de maig almenys dos milions de valencians i valencianes hauran rebut una dosi, ja que les autoritats autonòmiques han informat que els vacunòdroms tenen una capacitat de subministrar fins a mig milió de vacunes a la setmana.

Destacats