És segura la vacuna d'AstraZeneca? L'EMA informa, aquest dijous, dels resultats de l'avaluació

La Conselleria de Sanitat informarà, en breu, del nou pla de vacunació de la Comunitat Valenciana davant la suspensió de la vacuna d’AstraZeneca

Guardar

vacuna
vacuna

L'assaig de la vacunació massiva de la Comunitat Valenciana es parava, ahir a la vesprada, en sec després que el Ministeri de Sanitat informara de la suspensió de l'administració de la vacuna d'AstraZeneca durant, almenys, 15 dies fins a conéixer els resultats de la investigació que està duent a terme l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seues sigles en anglés). Una decisió que es va prendre després que, hores abans, Itàlia, França i Alemanya se sumara a la llista de països que havia decidit paralitzar la vacunació amb AstraZeneca per possibles efectes de trombes.

Aquest mateix dilluns, a la Comunitat Valenciana, havia començat la campanya de vacunació del personal docent i auxiliar dels centres educatius amb les dosis d'AstraZeneca, segons la qual estava previst que, en sis dies, es vacunara a un total de 116.032 persones en 23 municipis. Una vacunació que, per ordre de la Conselleria de Sanitat, es va detenir immediatament. I és que malgrat que l'EMA continua mantenint que "no es veuen vincles causals" i que "els beneficis de la vacuna superen als riscos", des de Sanitat s'ha optat per la prudència.

La vacuna continua sent la gran aliada per a superar la pandèmia del coronavirus. Per aquest motiu, en aquests moments, la comissió tècnica de vacunació de la Comunitat Valenciana està refent el pla de vacunació per a poder continuar amb normalitat amb les vacunes de Pfizer i Moderna. L'objectiu continua sent iniciar la vacunació massiva de la població en el moment en el qual es dispose de dosis suficients.

Campanya de vacunació al personal educatiu amb AstraZeneca.

Inicialment, s'havia fixat el mes d'abril per al començament de la vacunació massiva de la població. No obstant això, aquesta paralització de la vacuna d'AstraZeneca podria retardar els terminis previstos – la Comunitat Valenciana disposa en aquests moments de quasi 114.000 dosi d'AstraZeneca paralitzades –. Per part seua, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, assenyalava, ahir, que aquesta suspensió temporal de les dosis d'AstraZeneca "no produirà cap alteració del calendari de vacunació".

En aquest sentit, Montero ha descartat que es tinga previst una suspensió definitiva perquè "seria injust", ja que es tracta d'una mesura "cautelar i temporal" a l'espera del que concloga el Comité d'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància de l'Agència Europea del Medicament, que ja ha anunciat que informarà de les seues conclusions aquest dijous, 18 de març.

Així, els experts de diverses branques sanitàries, inclosos en casos de trombes, que estan duent a terme una avaluació científica de la vacuna d'AstraZeneca per a determinar si existeix algun vincle entre els trombes i aquesta vacuna, estan a punt d'acabar. D'aquesta manera, aquest dijous s'arribarà a una conclusió i serà l'EMA la que, a la vesprada, informarà la ciutadania del resultat.

Protocol d'actuació davant símptomes adversos

La Conselleria de Sanitat ha elaborat un protocol d'actuació en el qual es descriuen els possibles símptomes adversos que puga provocar la vacuna d'AstraZeneca i les proves diagnòstiques a realitzar en cada cas. Així mateix, s'han habilitat els telèfons 900 300 555 i el 112  per a informar de possibles símptomes adversos que pogueren sorgir en els 14 dies posteriors a l'administració de la vacuna.

La consellera Ana Barceló ha assenyalat que "fins hui, a la Comunitat Valenciana, s'han vacunat a un total de 67.118 persones amb la vacuna d'AstraZeneca, i no hi ha hagut cap reacció adversa preocupant".

Destacats