El toc de queda desencadena un desconcert jurídic entre les comunitats autònomes

Mentre que a Catalunya i Comunitat Valenciana s'ha donat el vistiplau a aquesta mesura, a Canàries ha sigut tombada per la justícia

Guardar

control policial nocturno
control policial nocturno
L'increment exponencial de les últimes setmanes del nombre de contagis no sols en la Comunitat Valenciana, sinó en la resta d'Espanya, ha portat a les comunitats autònomes a prendre mesures sobre aquest tema. I, d'elles, la més reclamada està sent el toc de queda. Aquesta mesura per a restringir la mobilitat nocturna està provocant un cert caos a nivell judicial, ja que hi ha diferències entre comunitats. Mentre que en la Comunitat Valenciana i a Catalunya ja ha sigut confirmada, en altres com Canàries la justícia ha tombat la mesura.La Comunitat Valenciana va anunciar el passat 8 de juliol un paquet de mesures per a fer front a la nova ona de contagis en un context en el qual els grups més vulnerables ja estan immunitzats i hi ha una gran afluència de visitants donada l'arribada de l'estiu. Ximo Puig va anunciar aqueix mateix dia que demanarien al Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) la imposició d'un toc de queda nocturn entre les 1 i les 6 hores de la matinada. I així ha acabat sent validat.Des d'inicis d'aquesta setmana, han sigut 32 els municipis que s'han vist afectats per aquesta restricció de la mobilitat nocturna. Entre ells, està la ciutat de València, ja que complia els requisits necessaris. Tindre més de 5.000 habitants i una incidència acumulada superior als 250 contagis per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies. A Catalunya, això s'ha aprovat en 158 municipis, però amb una taxa d'incidència major als 400 casos.Si bé hi ha comunitats en les quals s'ha aprovat el toc de queda, també hi ha altres com Canàries en les quals no es posarà en vigor. A penes 48 hores després que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) donara el vistiplau a la imposició dels tocs de queda en els 32 municipis més castigats per la cinquena ona del coronavirus a la regió, el TSJ de Canàries va dictaminar en sentit contrari.Tal com mostra la part dispositiva dels jutges canaris, es va considerar "desmesurat" a l'ésser una limitació indiscriminada del dret a la lliure circulació. No obstant això, la petició de Puig al TSJ va ser valorada i acceptada pels magistrats valencians en considerar-les "equilibrades", al temps de complir amb el "judici constitucional de proporcionalitat"."No s'ha acreditat que la situació en la qual es troba l'epidèmia represente un perill tan greu i imminent per a la salut i la capacitat assistencial que justifique aquesta excepció havent-hi mitjans ordinaris menys restrictius dels drets fonamentals per a resoldre la problemàtica que es planteja de manera que siga la responsabilitat individual i l'autocontrol de les persones la raó del compliment de les mesures pel seu propi interés i pel seu deure de no danyar als altres", apunten els magistrats canaris.

Extensió del toc de queda a més municipis

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, va tornar a insistir en les raons per les quals en uns municipis s'aplica el toc de queda i en uns altres no i va recordar que "no es tracta només del nombre de casos que tinguen". "Han de donar-se diferents criteris, la incidència acumulada a 14 dies, el nombre de persones hospitalitzades, habitants en el municipi… Però, les mesures s'han d'adoptar amb un cert equilibri i amb un rigor científic", afegia la consellera.Hui dia, la COVID-19 s'està acarnissant amb els municipis costaners de la Comunitat Valenciana. D'aquests, 48 de 57 es troben en risc alt i extrem per propagació del coronavirus. No obstant això, ara com ara són menys els municipis que es troben sota el toc de queda nocturn.De moment, les localitats costaneres de la Comunitat Valenciana que pitjors dades registren i que romanen actualment sota el toc de queda són Benicàssim, Puçol, El Puig, Alboraia i València. No obstant això, existeixen altres municipis en màxim risc que han quedat fora de la mesura. Peníscola, Oropesa, Castelló, Borriana, Nules, València, Sagunt, Sueca, Cullera, Tavernes de la Valldigna, Oliva, Alacant, Xàbia, Teulada, Benissa, Calp i Altea són alguns d'ells.
Destacats