Baldoví valora el "pas endavant" cap a un finançament just, però afirma que "no és tot el que volíem"

El diputat de Compromís destaca que "és la primera vegada que el Congrés insta el Govern perquè s'establisca un nou sistema de finançament"

Guardar

baldovi
baldovi

El problema de l'infrafinançament valencià ha fet un pas més cap a la seua solució. Malgrat que tant el Ministeri d'Hisenda com el PSOE i Podemos s'havien oposat a marcar una data límit per a presentar en el Congrés una proposta respecte a un nou sistema de finançament autonòmic, Compromís va aconseguir aquest dimecres el compromís que açò es produïsca abans que finalitze el present any.

Un compromís que arriba 15 mesos després de la investidura de Pedro Sánchez, un acord en el qual s'establia que en huit mesos havia d'obrir-se el debat per a la reforma del sistema i que, fins al moment, no s'ha abordat.

Per això, el portaveu de la formació valencianista en el Congrés, Joan Baldoví, ha valorat positivament aquest "pas endavant" però reconeix que "no és tot el que volíem".

Malgrat això, Baldoví sí que destaca dos elements positius. El primer d'ells és que és la primera vegada que el Congrés, "amb una majoria molt àmplia", insta el Govern perquè s'establisca un nou sistema de finançament. "És un acord del Congrés, no del PSOE amb Compromís", destaca.

En segon lloc, "el Govern es compromet a valorar al mateix nivell el finançament dels serveis públics de les diferents autonomies". Un fet que el diputat de Compromís afirma que és "singular" i que "deixa ara la pilota en la teulada del Govern".

En la moció presentada pel diputat de Compromís s'especifica que mentre aquesta reforma no es produïsca, es continuarà garantint a la Generalitat Valenciana la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat.

"HAURIA DE TINDRE LA BOCA TANCADA"

La presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha criticat aquest matí aquest acord, que ha anomenat "Baldovíanuncio", i ha considerat que el pacte és una "patada cap avant". "Ja està bé d'anuncis, el que necessitem és eixa reforma ja", ha indicat.

Sobre aquest tema, Baldoví ha dit que "si Isabel Bonig tinguera vergonya hauria de tindre la boca tancada. Ella va ser consellera amb el PP amb majoria absoluta en el Congrés i en les Corts Valencianes i no va aconseguir cap acord per als 5 milions de valencians i valencianes".

Per la seua part, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha confiat que la pròrroga de huit mesos per a canviar el sistema de finançament acordat ahir en el Congrés siga "l’última", però ha recalcat: "Aquest canvi del model de facto s’està produint".

Destacats