Així és la nova llei de l'Horta

La legislació arriba a les Corts després d'anys de retard

Guardar

horta
horta

Aquesta setmana, les Corts Valencianes debatran el projecte de llei del Consell que pretén protegir l'Horta, com a espai d'especial interés econòmic, productiu i paisatgístic de la zona metropolitana de la ciutat de València. I ho vol fer impedint als municipis créixer a costa d'aquest sòl no urbanitzable. A més, pretén dinamitzar la seua activitat, impulsant especialment el tradicional sector agrari.

La mateixa Unió Europea va assegurar a la fi del segle XX que "ni les institucions europees ni la societat valenciana entendrien que no es protegira [l'Horta] per un ampli consens i se salvaguarde davant futurs canvis de govern". Aquesta llei completa el pla d'acció territorial que ja existia en l'anterior Administració, però mai va ser desenvolupat. Ara, el Consell, la porta a les Corts per a traure-la endavant.

Des de la plataforma Per L'Horta han demanat el "suport unitari" a tots els grups polítics entorn a aquesta llei, que està inspirada en la que va ser la primera iniciativa legislativa popular valenciana, fa 16 anys. No obstant, les posicions entre el Consell i l'oposició estan hui encara molt allunyades. I un bon exemple d'açò és l'anunci del PP de portar la norma al Tribunal Constitucional.

El més important de la llei de l'Horta

Un dels punts més rellevants prohibeix les requalificacions de terrenys en sòl no urbanitzable protegit. D'aquesta forma es pretén preservar l'Horta enfront de projectes privats de construcció d'habitatges i uns altres com camps de golf que s'havien pensat fa anys sobre aquest territori. D'altra banda, la nova llei també permet a l'Administració expropiar "l'ús" a aquelles terres en el cas que no estiguen conreades durant tres anys seguits.

A més, aquest projecte, el debat del qual tindrà lloc a partir de demà dimecres, preveu la creació d'un Ens Gestor, que serà l'encarregat de controlar i organitzar l'Horta, i vetlar per la preservació del territori. Junt amb la Conselleria d'Agricultura, elaborarà un Pla de desenvolupament agrari per a, entre altres coses, millorar les infraestructures, i dinamitzar l'activitat agrària.

Quant als agricultors, la norma preveu impulsar el relleu generacional. Per a açò, recull plans de formació dels agricultors més joves en matèria no solament de producció, sinó també de gestió i de comercialització dels seus productes. Altres mesures disposades són els "incentius fiscals i ajudes personals" tant a dones com a agricultors sense experiència.

Destacats