Molines: "La Fundació s'ha pervertit, vol independitzar-se i no reconéixer la Federació"

El president de la Federació de Pilota Valenciana, Vicent Molines, destaca que els comunicats dels últims dies han servit per fer visible una situació "insostenible"

Guardar

Vicent Molines, president de la Federació - Fedpival
Vicent Molines, president de la Federació - Fedpival

A més de ser president de la Federació de Pilota Valenciana, Vicent Molines és, sobretot, una persona marcada per la docència. No ho pot amagar. Per això, per a explicar situacions i idees complexes prefereix utilitzar paraules i expressions senzilles. Es fa entendre. Com s'han fet entendre, durant els últims dies, els comunicats publicats per la Federació que ell presideix. Això sí, amb un llenguatge molt més directe i contundent. Textos molt crítics amb la Fundació per la Pilota Valenciana. Molines encapçala una Federació que ha encés la metxa d'un conflicte que, ara per ara, sembla irresoluble.

 

Vora cinc mesos després de proclamar-te president de la Federació de Pilota Valenciana, ja t’has penedit de presentar-te al càrrec?
No. Estic molt il·lusionat. Pense que estem treballant per a donar a la pilota el punt d’inflexió que necessita. És una de les coses que portava en el programa electoral i és una de les raons principals per les quals estic ací. Lluitaré i treballaré per a portar a terme les idees que tenim, les senyes d’identitat de l’equip de treball que esta en la Federació. Hi haurà moments dolços i amargs, però així és la vida.

Quin és el problema real entre la Federació i la Fundació?
La Fundació es va crear per a ser una part més de la Federació i funcionar per a la gestió del món professional en consonància amb les competències que té la Federació. Però eixa institució s’ha pervertit i s’ha convertit en una que vol independitzar-se i no reconéixer la Federació. Vol funcionar de manera autònoma.

El president de la Fundació, Juan Antonio Ureña, sosté que hi haurà conflictes mentre els límits d’actuació de la Federació i la Fundació no estiguen clars. Comparteixes esta idea?
No puc concebre que hi haja conflicte, perquè la Fundació es va crear per a que anara en companyia de la Federació. És la Federació la que dóna el vistiplau i tramita tot això. Es fa per a que la Fundació camine al costat de la Federació. Ara la Fundació vol anar per lliure, però eixe no és l’objectiu ni l’origen de la creació de la Fundació. Ahí està l’error de concepte. No entenc que la Fundació siga una cosa dissociada de la Federació. No puc entendre que la Fundació no haja de rendir comptes a la Federació. No veig el conflicte. Les coses estan marcades. La potestat és de la Federació. Açò no és vore qui mana més. La Fundació es va crear com una ferramenta, un instrument, per a gestionar el món professional. Però eixa ferramenta vol ara autonomia, independència, i anar pel seu camí.

Este conflicte és heretat o ha esclatat ara de noves?
Quan es crea la Fundació no hi ha cap conflicte. El conflicte comença quan la Fundació comença a tindre múscul econòmic i bases legals per a poder agafar autonomia. Quan comença a agafar autonomia és quan comença el conflicte, independentment de la persona que hi ha en eixe moment en la Federació. La Fundació no reconeix el fi inicial per al qual es va constituir, que és anar de la mà de la Federació per a portar les competicions professionals.

La Federació ha sigut la primera a emetre un comunicat que ha fet públiques les discrepàncies entre les dues institucions. Era necessari?
Nosaltres vam fer un comunicat intern, el mateix que s’ha fet ara públic, el passat 10 de gener. Ho vam fer per a treballar de manera interna (amb la Fundació) en busca d’un acord. Ells no s’han detingut i han seguit. Quan s’ha acabat la Lliga, per no perjudicar els jugadors que estaven jugant, ha sigut quan hem fet públic el manifest. Hem hagut de fer visible el que és insostenible.

El comunicat va ser crític amb la Conselleria. La Federació se sent perjudicada per la Conselleria?
La Federació no serà la que mescle política i esport. Entenc que el paper de la Conselleria és difícil, perquè ha d’intermediar entre dues institucions que no passen pel seu millor moment quant a les seues relacions, però la Conselleria és necessària i ha de tindre un paper important.

Creus que la gent dels clubs, de les escoles, els jugadors i els aficionats entenen el que està passant?
Una gran part sí, perquè així m’ho han fet saber enviant-me missatges i telefonant-me. Altra part, que no acabe d’entendre, ha pensat que és millor estar en silenci. Pense que, a poc a poc, anirà aclarint-se tot, perquè tots els que estan posats en la pilota saben la situació que hi ha. Els clubs pateixen pels jugadors que se’n van i no tornen, que els fan jugar al trinquet deixant-se el club, i els molesta. Els clubs volen respecte, almenys poder parlar-ho. O el tema del reconeixement de l’esportista d’elit, és una cosa que en els clubs es mira, perquè busquen eixa condició per als jugadors i, per tant, saben el que significa oficialitzar les competicions. És possible que tots no ho acaben d’entendre però, a poc a poc, anirà explicant-se.

La Fundació diu que la Federació no vol reunir-se, que allarga les negociacions per a bloquejar acords. És així?
No. La Federació està anant a les reunions i sempre amb la mà estesa. Clar que mà estesa. El que passa és que si no acceptem el que la Fundació vol això ja és que estem endarrerint els acords. El que passa és que hi ha interessos oposats. Si nosaltres pensem que no en alguna cosa, és que no. I ells estan igual.

És cert que la Federació va demanar el 20% dels ingressos publicitaris de la Fundació en les competicions oficials per a signar els convenis?
No és cert. Nosaltres els vam dir que havíem perdut molta visibilitat. Cosa que ells no. Els vam dir si es podia, per a compensar això, fer alguna cosa, no en diners, sinó en visibilitat, ja fóra amb partides televisades o com fóra. Ells van respondre que no pensaven perdre cap partida televisada del món professional. A nosaltres ens lleven 15 partides i a ells 2. Això és anar de la mà? Només vam dir de buscar alguna compensació. Pensem que hi ha falta d’empatia.

Què implica que la Federació no oficialitze la Lliga, l’Individual o la Copa?
Els campionats no seran oficials. Seran els campionats organitzats per una Fundació privada, però legalment no seran res més. Seran competicions no oficials, com les que es fan sense que es necessiten llicències, o sense la reglamentació oficial de la Federació, sense cap compromís amb la selecció…

I els pilotaris no podran després ser reconeguts com a esportistes d’elit?
Entenem que no. No podran optar a les ajudes de les administracions. Pense que serà així. Ens sap mal, perquè els jugadors són els protagonistes de la pilota. Sense jugadors i pilotes no fem res ací.

Esta setmana hi ha hagut algun contacte, alguna conversa o telefonada entre representants de la Fundació i la Federació per tal d’arribar a algun acord?
Amb ells (representants de la Fundació), no.

Però la Fundació ha demanat públicament una reunió…
Divendres, passades les tres, van enviar el correu. Crec que, pròximament, hi haurà una reunió per a parlar sobre el que està passant.

En les eleccions a la Federació, Som Pilota, la teua candidatura, va parlar d’un nou model de pilota professional. Quin és el projecte de la Federació per a la pilota professional?
Un que compagina el sistema actual amb les competicions professionals de clubs.

La Federació vol professionalitzar les competicions de clubs?
Volem donar-li més rellevància i importància a les competicions de clubs.

Això suposa que la Federació passe a gestionar el món professional?
No. Suposa que els jugadors estiguen lliures i no siguen de ningú. Que els clubs, el més important de la pilota valenciana i la raó de ser de la Federació, tinguen la seua autonomia i la seua veu.

La Federació s’ha reunit amb els jugadors professionals per explicar-los la postura de la Federació?
No. El que ha fet la Federació ha sigut enviar un correu a tots els jugadors amb llicència professional per a explicar-los per damunt el que implica tot açò i oferint la seua disposició per resoldre qualsevol dubte de manera presencial.

Com li expliques a un jugador professional que ha de pagar la llicència federativa?
És senzill. La institució màxima que representa la pilota és la Federació. Per a formar part d’ella has de tindre una llicència, siga de l’estament que siga. Els jugadors la necessiten per a participar en les lligues, per a ser esportistes d’elit, per a programes de rendiment, per a participar amb la selecció, per a ajudes de les institucions. A ulls legals, si no tens la llicència no existeixes com a jugador de pilota.

La Federació no va demanar les llicències per al Mundial de pilota?
En una reunió prèvia al Mundial, després del comunicat intern del 10 de gener, la Fundació accepta pagar les llicències. Des de la Federació es gira el cobrament. Per a sorpresa nostra, després d’acceptar-ho, ells fan una reunió amb els jugadors i els diuen el contrari del que ens havíem dit a nosaltres. Després alguns jugadors tornen el rebut. Els jugadors de la selecció sí que tenen la llicència, perquè saben que necessiten la llicència per a ser esportistes d’elit i per a optar a les beques de la Conselleria pels campionats internacionals.

Els que van jugar el Mundial tenien la llicència en regla?
Que jo sàpiga, sí.

Per què les xiques professionals no juguen amb la Fundació com sí fan els xics?
Elles ho han dit en el seu comunicat. No creuen en una entitat que les pressiona, que les coacciona. Les xiques diuen que, com que no estan amb la Fundació pateixen menys visibilitat. Això es retroalimenta amb els companys, els jugadors professionals, que tampoc estan a gust. Les xiques no volen viure el mateix que els xics. No hi ha res més. No es fien. El model de gestió de la Fundació no és bo. Els jugadors no poden parlar perquè tenen una clàusula per a no parlar. Les xiques no volen estar en eixa situació.

Sent així, este model de gestió, amb una Fundació per al món professional, és l’adequat o, per contra, cal altra estructura?
Cal que la Fundació estiga baix l’emparament de la Federació, organisme màxim de la pilota, i que hi haja una coordinació. Així és com entenc que es va crear la Fundació. Si no, hem tornat a construir el model que ja ha fracassat dues vegades: una amb Frediesport i altra amb ValNet. Hem fet una nova empresa, ara semipública perquè compta amb capital privat i públic, i estem en el mateix sistema, que és el que no volíem. Eixe sistema ja ha fallat dues vegades.

Que la Federació contracte a les jugadores no pot ser un greuge comparatiu amb els jugadors que no estan contractats per la Fundació i voldrien estar contractats per la Federació?
Podria. Algun jugador m’ha dit que voldria estar com les xiques, amb nosaltres, però no és el que demana ara la situació. No estem ahí. Les xiques, per una situació que em trobe heretada, volen estar amb la Federació i necessiten que la Federació estiga amb elles. Els jugadors estan amb la Fundació i no he anat a tocar a la porta de cap jugador per a que vinga a la Federació.

El tema de les xiques ha sigut el detonant de tot este conflicte que es viu ara?
No. És un punt més. La Fundació avança cap a l’autonomia i el control de tot allò que tinga visibilitat i, per tant, els interessa. Les xiques tenen visibilitat i els interessa, volen aconseguir-ho. La televisió era altre objectiu, les competicions oficials… Volen quedar-se amb allò que els interessa. En un futur serà altra cosa.

Per què creus que À Punt ha llevat més partides a la Federació que a la Fundació?
Desconec els criteris de la televisió per a emetre unes partides o altres, però s’han imposat les partides de la Fundació. Crec que seria més just que hi haguera més visibilitat per a altres modalitats de la pilota, la qual, al cap i a la fi, és un bé d'interés cultural.

Però, sembla lògic que les competicions professionals tinguen més visibilitat. No és el que ocorre amb la resta d’esports?
Clar, i ningú vol llevar visibilitat a la pilota professional, però no es pot aniquilar la riquesa de la pilota. Només potencies dues modalitats i et deixes fora totes les altres? Ho compare amb la llengua. Potenciem el castellà i l’anglés i deixem fora el valencià? No és millor potenciar el valencià perquè les altres llengües van a soles?

La Federació va demanar a À Punt que no s’emeteren les finals de les lligues?
No. Va ser una jornada de Lliga. Això ve motivat perquè la Fundació, un dimecres de vesprada, fa un grup de WhatsApp amb les xiques. En el grup se les va convocar a una reunió per a explicar la planificació de la temporada. De tot això a nosaltres no ens van avisar. De res. El divendres ens havíem de reunir, per què eixa pressa per fer el grup de WhatsApp? Això és mà estesa? El dijous vam enviar un correu a la televisió i vam dir-los que les competicions no eren oficials i que, si volien retransmetre-les, allà ells. El divendres va ser quan la Fundació ens va dir que pagarien les llicències i en eixe moment vam avisar a la tele que estaven en marxa les negociacions.

Tot açò està influint en el dia a dia de la Federació?
Sempre afecta a tot, però la Federació té molt clar que el primer són els clubs, les escoles i els seus estaments. Això està traguent-se endavant. Que estes coses sempre suposen més faena, per suposat, però crec que no està afectant el rendiment de les competicions.

És sostenible este ambient?
No ho sé. No sé si és sostenible. Calia posar-ho de manifest. Sabem quan ha començat, però no quan acabarà.

Quina solució a curt termini hi pot haver?
Tampoc ho sé. A hores d’ara no l’acabe de vore. La Fundació hauria de ser un braç de la Federació i no una cosa independent.

Vas guanyar unes eleccions a la Federació molt ajustades per un marge estret de vots. Et sents plenament recolzat pels clubs, les escoles i la resta d’estaments de la Federació en este pas que heu donat?
No tinc un baròmetre per a mesurar-ho, però pense que sí, perquè estem lluitant pels interessos dels clubs i les escoles, per les competicions, pels jugadors i les jugadores que es formen en les escoles i que han de tindre un retorn més important, perquè és ahí on s’ha invertit el temps i els diners, en formar-los. Pensem que també eixe jugador i jugadora ha de ser un estendard, un mirall per a les escoles. Perquè si no hi ha eixe ‘desapego’ que hi ha. Això faria que molta gent dels clubs anara molt a més a vore les partides i coneguera més als jugadors professionals.

Veus a la gent dels clubs, les escoles i de la base unida o les eleccions tan renyides han passat factura i han generat divisió? 
En les eleccions va haver-hi dos pols, però la gent valorava molt els dos candidats. Pense que una vegada han passat les eleccions la gent vol treballar per la pilota, estiga qui estiga. És la lectura que faig jo. He parlat amb gent dels que em van votar i dels que no em van votar. I el que volen tots és poder ajudar i aportar el seu gra de sorra a la pilota.

Amb els comunicats dels últims dies, la Federació ha fet una acció pública important sense haver realitzat cap consulta prèvia a l’assemblea general. Això pot enrarir l’ambient en la pròxima reunió de l’assemblea?
Espere que no. Però, estic segur que em preguntaran, sobre açò i sobre la selecció. En el nostre programa es deia clar que la missió de la Federació és ser l'única entitat que gestiona totes estes coses.

Parlem d’autocrítica. La Federació ha fet alguna cosa mal o podia haver fet alguna cosa d’altra manera?
Cadascú té una línia, un camí, que vol seguir. I els interessos d’uns i altres xoquen. Nosaltres no tenim cap intenció de fer mal, de fet, ja vam enviar el comunicat abans per no haver de fer-lo públic. Com no ha canviat res, creiem que la situació s’ha de fer visible, perquè no podem seguir sense aclarir res. No he tingut temps de pensar si hem fet alguna cosa mal, només crec que hem fet visible una situació que calia fer visible.

Destacats