El Frare i la Pilota Grossa, de la recuperació a la competició

El campionat autonòmic d'estes dues modalitats de joc, rescatades de l'oblit en l'última dècada, es disputen este cap de setmana

Guardar

Mario i Diego, campions de Frare en 2022 - Fedpival
Mario i Diego, campions de Frare en 2022 - Fedpival

La pilota és ampla, plural, diversa. Les infinites maneres de jugar la pilota amb la mà han permés nàixer i créixer diferents modalitats de joc al llarg de la història. Tanmateix, també han mort algunes, víctimes de l'oblit. En el cas valencià, el treball i la il·lusió d'un grup de gent amant de la pilota valenciana, recolzada per la Federació de Pilota Valenciana amb l'objectiu de rescatar part del passat i la memòria de la pilota, han sigut clau per a la recuperació de dues modalitats de joc que semblaven condemnades a la desaparició. El Frare, a les comarques del nord, i la Pilota Grossa, un dels jocs més antics de les modalitats valencianes, ha tornat per a consolidar-se, per a quedar-se. 

Este cap de setmana, de fet, és l'hora que ambdues modalitats disputen els seus campionats autonòmics. Després d'anys de faena per a la seua recuperació, el següent pas és enfortir la seua competició. El Frare i la Pilota Grossa estan més vius que mai.

En el cas del Frare, la VII edició del campionat autonòmic de Frare – Trofeu Diputació de Castelló es disputarà el dissabte 9 i el diumenge 10 de setembre a les localitats de Torreblanca i Traiguera. En altres edicions també s’han disputat moltes de les partides en la localitat de Xert, encara que enguany no es podrà dur a terme en esta, degut a que estan fent obres per millorar la instal·lació esportiva.

El dissabte en Traiguera es disputarà la primera categoria a partir de les 10.00 h. Diego d’Onda i Maria de Riba-roja tractaran de defendre el títol que varen aconseguir després de guanyar en la final de l’edició anterior a Boni de Meliana i Pablo de Borriol. A continuació de les finals de primera, a partir de les 17.00 h, arribarà el torn de la categoria veterans, on un total de cinc equips lluitaran per alçar este trofeu.

També el mateix dissabte tindran lloc les partides de la segona categoria en Torreblanca. Un total de dotze equips tractaran de apoderar-se de la victòria en un trinquet amb frare en el qual es jugarà per primera vegada en el campionat.

El diumenge arribarà el torn de la resta de categories, les quals es disputaran íntegrament en Traiguera. A partir de les 9.00 h, la tercera categoria viurà la seua primera partida. Mentre que la final d’esta està prevista per disputar-se a partir de les 12.30h. Tancarà la competició la categoria recreativa, la qual començarà una vegada finalitze la tercera categoria i conclourà el diumenge 10.00 h. a les 19.30 h.

Un any més, encara que amb més limitacions d’instal·lacions a causa de les obres, el campionat continuarà comptant amb una gran participació. Participant equips de les províncies de Castelló, València i inclús equips que vindran de la província de Barcelona per poder gaudir d’esta divertida modalitat.

L’objectiu principal de la competició, que va començar ja fa set anys, és aconseguir que la modalitat de Frare es recupere, cosa que es demostra que s’està aconseguint en aspectes com que cada vegada s’estan construint més instal·lacions per practicar la modalitat, arribant inclús a haver-se construït instal·lacions en la província d’Alacant. A més també és important el foment del nostre esport autòcton en les comarques del nord de Castelló.

D'altra banda, la V edició del campionat autonòmic de Pilota Grossa en les categories federades comencen també este cap de setmana. Per segon any consecutiu, les categories federades, tindran el format de lliga, mostra que esta modalitat va consolidant-se en el calendari de competicions.

Els primers i segons classificats d’estes nomenades lliguetes, passaran a la fase de semifinals. Mentre que els guanyadors d’estes lluitaran per aconseguir el trofeu en les finals que es disputaran a Parcent el cap de setmana del 28 i 29 d’octubre.

Partida de Pilota Grossa - Fedpival
Partida de Pilota Grossa - Fedpival


Pel que fa a la primera categoria, el CPV Pinós tractarà de defendre el títol. El grup 1, en el que jugarà l’actual campió, viurà les seues primeres partides el dissabte 9 de setembre a partir de les 19.30 h. en la localitat de Pinós. En este grup participaran CPV Parcent A, CPV Abdet C, CPV Abdet B i l’equip nomenat anteriorment.

Per la seua banda, el grup 2 viurà les seues primeres partides a Benimantell (seu alternativa del CPV Abdet) el diumenge 10 de setembre a partir de les 16.00 h. Formen aquest grup en CPV Abdet D, CPV Abdet a, CPV El Genovés i CPV Parcent B.

La segona categoria estarà formada per dos grups de tres equips. Pel que fa al grup 1, les partides de la primera jornada es jugaran a Crevillent. L’equip local tractarà d'aprofitar el factor canxa contra dos equips de l’Abdet , el CPV Abdet E i el G.

La partida del segon grup transcorrerà en la localitat de l'Abdet. En esta jornada s’amidaran el CPV Abdet F, CPV Parcent C i CPV Murla.

Finalment, la tercera categoria comptarà també amb dos grups. Un compost per tres equips i un altre compost per quatre.

En el grup 1 es jugaran les partides de la primera jornada en Parcent el diumenge 10 de setembre a partir de les 17.00 h. Parcent D, CPV Abdet I i El Campello lluitaran per aconseguir avantatge en esta primera jornada.

Finalment, en el grup 2 de tercera categoria, les partides es disputaran en l’Abdet E diumenge a partir de les 10.00 h. i s’amidaran el CPV Abdet H, CPV Crevillent B, CPV Parcent E i CPV Ondara.

Les partides seran a tres cotos de quatre jocs cadascun.

 

Destacats