Valía: "Treballem per a garantir l'aigua en tots els nivells, i l'Albufera era una prioritat"

Elisa Valía, regidora de Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València i presidenta de l'EMSHI, ens parla del Pla Hidrològic 2022-2027

Guardar

Elisa Valía, regidora de Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València i presidenta de la EMSHI
Elisa Valía, regidora de Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València i presidenta de la EMSHI

L'Albufera té un cabal ecològic fix garantit després de l'acord aconseguit entre les diferents administracions perquè s'aporte l'aigua necessària per a conservar aquest espai natural. Elisa Valía, regidora de Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València i presidenta de l'EMSHI, ens parla del Pla Hidrològic 2022-2027 després de la celebració del Consell de l'Aigua, del qual és membre.

Hui s'ha celebrat el Consell de l'Aigua en el qual s'ha posat damunt de la taula el Pla Hidrològic 2022-2027. En què consisteixen aquests plans?

Els plans hidrològics de conques recullen les prioritats i els plans d'inversions que tenen totes les administracions amb alguna competència en relació amb l'aigua. Marquen el camí a seguir i un marc comú en el qual treballar.

Quina importància té el Pla Hidrològic 2022-2027?

La fita fonamental per a València és reconéixer una aportació de 60 hm³ a l'Albufera i marca un full de ruta a seguir de cara als pròxims cinc anys. Açò és molt important perquè fins ara es depenia dels sobrants de reg i d'algunes altres aportacions però no estava reconeguda en el Pla Hidrològic de la Conca del Xúquer l'aportació, en aquest cas, de 10h3 hm³ del Xúquer, 10 h3 hm³ del Túria i tots els estalvis que es produïsquen per la modernització de regadius de la Séquia Real del Xúquer, fonamentalment. Treballem per a garantir l'aigua en tots els nivells, i l'Albufera era una prioritat.

Com repercutirà en l'Albufera?

Per a l'Albufera és de gran importància perquè permet, sobretot en períodes crítics com l'hivern (quan es produeix la 'Perellonà' i perquè com no es rega, els seus excedents d'aigua no arriben), garantir l'aportació de cabal suficient per a mantenir en bona salut el llac i tota la biodiversitat i tot l'entorn de la llacuna. Mai abans s'havia reconegut la necessitat i la urgència de garantir aquestes aportacions hídriques a l'Albufera i és molt destacat que es tinga en compte el problema de l'estacionalitat. Reconeixem el compromís del Ministeri de Transició Ecològica i, en aquest cas, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) amb l'Albufera i tot l'entorn natural, d'un valor incalculable, i que ara, per fi, tenim la garantia que disposarà de les aportacions suficients.

Parc Natural de l'Albufera vist des de dalt
Parc Natural de l'Albufera vist des de l'aire

L'Albufera no té únicament un problema hídric.

L'Albufera té també un problema important d'abocaments irregulars i cal treballar en aquest sentit. La competència en el tema de depuració d'aigües i tractament és de la Conselleria de Transició Ecològica i esperem un compromís fort en termes d'inversions per part de la Generalitat. És imprescindible treballar en aquestes dues línies. Ara tenim garantit el cabal ecològic, una quantitat d'aigua suficient al llarg de tot l'any, però també cal treballar en la línia d'evitar abocaments en aquest entorn natural.

Quines actuacions s'estan duent a terme per a evitar aquests abocaments?

El Pla Hidrològic també contempla una inversió fonamental que se sufragarà amb fons de l'Estat com és l'execució d'una nova depuradora a l'Horta Sud i la renovació del col·lector Oest, així com la reordenació de tot el sanejament d'aquesta comarca, que suposarà una inversió d'uns 115 milions d'euros. També cal destacar altres inversions estatals com la construcció dels depòsits de l'Horta Sud, una obra paralitzada en 2012 i que s'ha représ i suposa una inversió importantíssima, de 10 milions d'euros, que permetrà gestionar els episodis de pluges torrencials d'una manera més eficaç, evitant que arriben abocaments irregulars a l'Albufera, i que serà una realitat al llarg d'aquest 2022. A més, des del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València portem més de 4 milions d'euros invertits solament a Castellar per a justament garantir que cap habitatge aboque aigües sense depurar. Prompte iniciarem la licitació del tanc de tempestes de la depuradora del Saler per a millorar la seguretat de la infraestructura i garantir que en cap cas arriben abocaments a l'Albufera. Hi ha altres actuacions que depenen de la Conselleria que haurien d'executar-se amb la major rapidesa i és important que totes les administracions assumisquen el seu rol, ja que els problemes de l'Albufera no són només un ni depén d'una sola gestió.

Estem molt contents amb les aportacions que estableix el pla, però a mitjà i llarg termini la sostenibilitat del llac passa per la reutilització de l'aigua

Altra de les fites d'aquest pla és el consens entre institucions i regants.

La CHX ha tingut un paper mediador fonamental d'intentar atendre totes les peticions. L'aigua és la que hi ha, i la CHX es dedica a compatibilitzar tots els usos i que tothom tinga accés als recursos hídrics. És complicat arribar a un consens perquè cadascú demana una cosa diferent que moltes vegades són incompatibles. En aquest sentit, s'ha fet un esforç important de diàleg i de consens i hem aconseguit canvis molt rellevants. Cal congratular-se que el Ministeri i la CHX escolten a València i tinguen molta sensibilitat pels problemes d'aquest espai natural. En un període de 5 anys veurem com s'ha fet una aposta importantíssima per preservar la salut de l'Albufera.

Des de l'Ajuntament de València s'està realitzant, també, una aposta decidida.

València és el titular del llac, però l'Albufera és patrimoni de tots els valencians i valencianes, un aiguamoll únic i un dels més importants d'Espanya. Hem de garantir el seu futur i treballem per a garantir l'aigua en tots els nivells i l'Albufera era una prioritat.

Els regants són altres dels grans beneficiats.

Sí perquè, al final, quan parlem de modernització de regadius, parlem de modernitzar la nostra agricultura. Els regants són persones molt compromeses amb el cicle de l'aigua i amb l'ús eficient i respectuós d'aquest recurs. Amb qualsevol comunitat de regants que parlem, estan completament a favor de la reutilització i estan disposats a canviar l'origen dels recursos que utilitzen per a regar. Hem d'aprofitar aquest compromís per a impulsar, des de les administracions, canvis profunds en l'aigua que s'utilitza amb aquest objectiu.

Elisa Valía, regidora de Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València i presidenta de la EMSHI
Elisa Valía, regidora de Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València i presidenta de la EMSHI

En quin moment actual es troba l'Albufera en relació amb el canvi climàtic?

El canvi climàtic es manifesta en molts aspectes i l'Albufera és un ecosistema que ja té una fragilitat important i, per tant, pot patir molt amb els seus efectes. Per això, era molt important prendre mesures que considerem urgents. El llac es veu afectat pel canvi en els cicles d'aigua, tenim períodes de sequera cada vegada més prolongats i pluges torrencials que ens proporciona gran quantitat d'aigua però que no podem aprofitar íntegrament. El més important en aquest sentit és garantir un cabal ecològic que permeta que la salut de la fauna i la biodiversitat del seu entorn quede preservada també en els moments més crítics.

Finalment, de cara al futur, per on passa la sostenibilitat de l'Albufera?

El Pla apunta a la importància de la reutilització d'aigües i és una qüestió que cal posar en l'equació. Hi ha estalvis per la modernització de regadius en la Séquia Real del Xúquer, però també s'apunta a la reutilització a la Vega, en la zona de Sueca i aposta per una política forta per a donar-li a l'aigua tots els cicles de vida que puguem. En aquest sentit, són necessàries inversions en les depuradores per a garantir una qualitat suficient de l'aigua amb els tractaments que s'apliquen de manera que puga ser reutilitzada no sols per a l'agricultura sinó, per exemple, per a ser aportada a l'Albufera en un moment determinat de sequera prolongada, cada vegada més comuna. Ara mateix estem molt contents amb les aportacions que estableix el pla, però a mitjà i llarg termini la sostenibilitat del llac passa per la reutilització de l'aigua, ja que en casos de sequera extrema no es podran fer tantes aportacions, i és la línia de futur en la qual cal treballar.

Destacats