Patrocinat per:
apunt

Elisa Valía: "El model de ciutat de futur ha de tindre l'aigua en el centre del debat"

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua en l'Ajuntament de València recorda que l'aigua és un recurs valuós i, en essència, "el motor de tot"

Guardar

Elisa Valía, al Fòrum de Proximitat de València Extra i À Punt 'L'aigua: la seua reutilizació i l'economia circular'
Elisa Valía, al Fòrum de Proximitat de València Extra i À Punt 'L'aigua: la seua reutilizació i l'economia circular'

Una ciutat climàticament neutra, eixe és l'objectiu que s'ha marcat el govern valencià per a l'any 2030. És un gran desafiament, però bona part de la ciutadania està ja molt conscienciada. Prova d'això és que València és una de les ciutats espanyoles que més ha reduït els seus índexs de contaminació en els últims anys.

El reciclatge, l'estalvi d'energia o la reutilització són conceptes que al llarg dels anys la societat ha anat interioritzant. Ara és el moment de posar l'aigua en el focus. Així ho va manifestar Elisa Valía, regidora del Cicle Integral de l'Aigua i presidenta de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI), en el primer Fòrum de Proximitat organitzat per València Extra en col·laboració amb À Punt en el qual es va abordar el tema de la reutilització de l'aigua amb motiu de la Setmana de l'Aigua, sota el títol 'L'aigua: la seua reutilització i l'economia circular'.

"L'aigua és el motor de tot, és present en tots els grans processos. Moltes vegades la donem per garantida, però és un bé valuós que hem de cuidar. Cal aprofitar cada gota de pluja", va assegurar Valía. És per això que la reutilització de l'aigua i la renaturalització de la capital del Túria són dues de les prioritats que s'estan treballant més urgentment des de la seua regidoria. "El model de ciutat de futur ha de tindre l'aigua en el centre del debat", va subratllar la presidenta de l'EMSHI.

Elisa Valía al Fòrum de Proximitat de València Extra i À Punt 'L'aigua: la seua reutilizació i l'economia circular'
Elisa Valía, en el Fòrum de Proximitat de València Extra y À Punt 'El agua: su reutilización y la economía circular'

Per la seua localització, tot indica que València patirà greus efectes a conseqüència de la crisi climàtica. Això es tradueix en llargs períodes de sequera interromputs per intenses, però breus, pluges torrencials, tal com va destacar l'experta meteoròloga Samira Khodayar, directora del Grup de Meteorologia del Centre d'Estudis del Mediterrani (CEAM), que va afirmar que en els pròxims anys les precipitacions en aquesta zona del Mediterrani disminuiran entre un 15 i un 40%.

Amb la finalitat de pal·liar l'impacte de la sequera i preparar-nos per a moments climàtics de dificultat, cal combinar actuacions d'administracions, de l'àmbit científic i de ciutadania. "Hem de recórrer aquest camí junts, abordar el desafiament de manera global", va manifestar Valía en una de les seues intervencions. El primer pas és fer saber a la població tot el que s'està fent per a renaturalitzar València, és a dir, per a aconseguir que el cicle integral de l'aigua siga un procés circular i no lineal.

Les ciutats estan plenes de grans capes impermeables que impedeix que l'aigua s'infiltre de nou i canviar aquest model de ciutat també implica modificar la idea que la ciutadania té de les ciutats. "La gent tendeix a criticar quan s'inunda un parc, per exemple, però cal fer entendre que a vegades és necessari que el sòl tard una mica més a drenar l'aigua, ja que d'aquesta manera estem aprofitant cada gota, podent-la tractar i derivant-la perquè puga tindre un altre ús. En això consisteix el cicle integral de l'aigua. Si aquest procés de reinfiltració no es fera a poc a poc, possiblement, les màquines que bomben l'aigua cap a les depuradores no podrien suportar tanta pressió", va explicar la regidora.

Fòrum de proximitat de València Extra i À Punt 'L'aigua: la seua reutilizació i l'economia circular'
Fòrum de proximitat de València Extra y À Punt 'El agua, su reutilización y la economía circular'

Segons Valía, aquest és el punt en el qual s'ha d'incidir, en la divulgació i difusió d'aquesta mena de metodologies que ajuden a un canvi de paradigmes i que no són tan visibles per al ciutadà del carrer. Des de la regidoria s'estan duent a terme unes certes campanyes de conscienciació, com la mateixa Setmana Mundial de l'Aigua, que enguany celebra la seua segona edició, i que està formada per més de trenta activitats, com l'acte de lliurament de la primera edició dels Premis EMSHI -que enguany celebrarà la segona edició-, o l'exposició de la història del cicle integral de l'aigua a València en el Saló de Cristall de l'Ajuntament de València.

També les accions dutes a terme des d'altres regidories han de tindre en compte la gestió de l'aigua. La transversalitat és essencial i l'eficiència hídrica va de la mà de l'eficiència energètica. En ser València una ciutat plana no té pendent que de manera natural facilite el flux de l'aigua cap a les infraestructures hídriques. Aquesta funció la compleixen màquines que bomben l'aigua, la qual cosa suposa un major cost energètic que s'ha de pal·liar. La solució és la implementació de les energies renovables també en aquesta mena de mecanismes.

València és ja una ciutat amb una eficiència hídrica major que la de moltes ciutats europees. "València té molt potencial i pot ser punta de llança per a moltes localitats", va expressar Elisa Valía.

Destacats