València, única ciutat d'Espanya reconeguda al món com a Ciutat d'Aiguamoll

Guardar

L'Albufera de València
L'Albufera de València

L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, participa aquesta vesprada en la cerimònia de lliurament dels guardons de Ciutats Aiguamolls RAMSAR, on rebrà l'acreditació "Ciutat d'Aiguamoll" que atorga el Comité d'Acreditació Independent (CAI). D'aquesta manera, València es converteix en l'única ciutat espanyola amb el reconeixement de Ciutat RAMSAR, la qual cosa posa de manifest, ha explicat l'alcalde, els esforços que hem efectuat des de l'àmbit municipal per a mantenir i conservar l'Albufera".

Ribó s'ha desplaçat fins a la ciutat de Ginebra (Suïssa) per a rebre aquest guardó, i per a participar en l'acte de la Convenció sobre Aiguamolls (COP14) tituleu "Aprenent de les noves ciutats aiguamolls", que tindrà lloc aquesta vesprada en la seu del Centre Internacional de Conferències de Ginebra. Tal com ha explicat l'alcalde, "l'Albufera de València és un aiguamoll molt lligat des de l'antiguitat a activitats tradicionals com la pesca, la producció de sal i el cultiu de l'arròs. De fet, la ciutadania manté amb l'Albufera un vincle emocional que impregna la cultura popular, la literatura, l'art i la gastronomia en tot el territori valencià", ha subratllat. L'any 1986, la Generalitat va acceptar la sol·licitud de l'Ajuntament de València i va declarar l'Albufera Parc Natural, la qual cosa va atorgar una protecció especial a les 21.120 hectàrees que ho formen.

Ribó ha destacat que València "és l'única ciutat espanyola que té aquest reconeixement, la qual cosa reflecteix els esforços que s'han fet des de l'àmbit municipal per a mantenir i conservar l'Albufera". Entre les qüestions que han permés aconseguir aquesta certificació, l'alcalde ha destacat "el treball en col·laboració amb altres administracions per a aconseguir les aportacions hídriques necessàries, l'esforç de multiplicar per tres el pressupost municipal destinat al manteniment dels canals i séquies de l'Albufera; i les inversions, com el dragatge que es preveu efectuar en les séquies de la Sequieta i la Reina, amb un pressupost d'1'5 milions d'euros".

Des de l'Ajuntament de València es col·labora estretament amb els governs autonòmic i estatal, així com amb les universitats i organitzacions, en la gestió i conservació de la llacuna. Fruit d'aquesta col·laboració, s'ha aconseguit un acord perquè el Pla Hidrològic que afecta l'aiguamoll reculla per primera vegada una aportació d'aigua de fins a 60 hectòmetres cúbics que garantirà el bon estat de l'aiguamoll.

L'amor per la seua terra de generacions de valencians

L'alcalde, Joan Ribó, ha assegurat que "és un honor per a València rebre aquesta important distinció", i ha agraït al Comité Ramsar "la valoració tan positiva del treball realitzat des de l'Ajuntament". Així mateix, ha assenyalat la seua "gratitud i reconeixement a totes eixes generacions de ciutadans que van anteposar l'amor i la protecció de la seua terra, els seus paisatges i la seua cultura a interessos particulars. Ells són els autèntics responsables que hui estiguem ací fent un pas més cap a la preservació dels aiguamolls i de la vida".

Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha recordat que la convenció RAMSAR és l'organisme més important en l'àmbit internacional en l'àrea de la protecció de les zones humides. "València ha sigut reconeguda, precisament, pels nostres esforços de fa dècades per a recuperar el parc natural de l'Albufera, i especialment ara, que estem vivint una clara en recuperació del llac". "L'Albufera de València –ha afegit Campillo- és una joia ambiental i un dels aiguamolls espanyols més importants, juntament amb Doñana i el Delta de l'Ebre, i un dels més importants de l'àmbit internacional perquè d'ell depenen desenes de milers d'aus cada any en les seues migracions, a més dels exemplars que viuen de manera permanent en ell".

La Convenció Relativa als aiguamolls d'Importància Internacional especialment com a Hàbitat d'Ocells Aquàtics es coneix en forma abreujada com a Conveni de Ramsar (pel nom de la ciutat de l'Iran on es va signar la Convenció sobre els aiguamolls, el febrer de 1971, que va entrar en vigor el 21 de desembre de 1975). Fins a 2015 existien les Zones o Llocs Ramsar, dels quals, a tot el món, hi ha un total de 2.280, sis d'ells localitzats a Espanya: Doñana, las Tablas de Daimiel, el Mar Menor, el Delta de l'Ebre, els Marenys de Santoña i l'Albufera de València).

Eixe any, la Convenció sobre els Aiguamolls va presentar un nou sistema d'acreditació, anomenat Ciutat d'Aiguamolls, per a reconéixer la importància de les ciutats i de les zones urbanes. Tres anys després, en 2018, i durant la celebració de la 13a Reunió de la Conferència COP13, la Convenció de Ramsar sobre els Aiguamolls va reconéixer a 18 ciutats. I el maig de 2022 va reconéixer a 25 més, entre elles València.

Actualment, València és l'única ciutat espanyola que té aquest reconeixement. La resta de ciutats del món són: Sackville (el Canadà), Hefei, Jining, Liangping, Nanchang, Panjin, Wuhan i Yangchen (la Xina); Belval-en-Argonne i Seltz (França); Subaraya i Tanjung Jabung Timur (Indonèsia)¸ Bandar Khamir i Varzaneh (República Islàmica de l'Iran); Al Chibayish (l'Iraq); Izumi i Niigata (el Japó); Ifran (el Marroc); Gochang, Seocheon i Seogwipo (República de Corea); Kigali (Ruanda); Ciutat del Cap (Sud-àfrica); i Districte de Sri Songkhram (Tailàndia).

Destacats