València, seu d'una trobada nacional per a "compartir experiències en la gestió de residus" entre 49 administracions de tota Espanya

El total de persones a les quals aquestes organitzacions ofereixen servei supera el 40 %, per la qual cosa arriben a 21 milions d'espanyols

Guardar

Inauguració de la trobada dels Ens Supramunicipals per a la Gestió de Residus Municipals (ESGREM)
Inauguració de la trobada dels Ens Supramunicipals per a la Gestió de Residus Municipals (ESGREM)

Sota les sigles 'Esgrem', va tindre lloc ahir a València la primera trobada entre ens supramunicipals per a la gestió dels residus municipals. L'edifici Ves-los e Vents va ser testimoniatge de la presentació d'aquest esdeveniment que té per objecte "compartir experiències" i avançar en polítiques dirigides a una eficaç gestió dels recursos. Participen representants de 49 administracions públiques de tot arreu d'Espanya, la qual cosa implica una representació de quasi el 45% del total del país, ja que arriben a 21 milions de persones.

A la jornada inaugural van acudir tant el vicealcalde de València i president de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (Emtre), Sergi Campillo, i la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà. Així, Ismael Aznar, Director General d'Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica, va ser l'encarregat d'aprofundir en la matèria.

"Aquest grup de treball es va crear fa un temps perquè les administracions gestionadores de residus de tota Espanya poguérem compartir experiències en la gestió. El context actual és molt complicat donada la conjuntura econòmica. La qüestió està en com convencem a la ciutadania que aquest model circular que implica la divisió en la recollida i tractament de residus tindrà un cost per a les administracions públiques. Hem de seguir amb nostres polliticas d'incentius, premis a la població perquè ho faça fins a aconseguir taxes justes en el tractament de residus", destaca Campillo.

Per part seua, la consellera Mireia Mollà ha incidit en el treball que es porta realitzant en la Conselleria des de l'any 2015, que va significar un "abans i un després". "Quan comencem a governar, vam entendre que la gestió de residus no podia convertir-se en un problema, que no podíem fallar amb una gestió nefasta amb falta d'inversió amb un territori molt desigual i creant alarma o xoc social, que és com ens ho trobem", explica. La consellera també destaca la necessitat de "transformar el residu en recurs" i l'oportunitat de l'Economia Circular per a l'ocupació i economia vinculada.

Entre tot el comentat, tots dos dirigents públics van destacar la complementació de les polítiques realitzades fins hui amb la irrupció de la nova llei 7/2022, de 8 d'abril, de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular.

 

IMG 20220503 124149
El president de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (Emtre), Sergi Campillo, la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà i Ismael Aznar, Director General d'Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica

Llei estatal de gestió de residus

Per altra banda, Ismael Aznar desgrana amb detall les implicacions d'aquesta nova llei de gestió estatal de residus. Entre altres coses, es marca com a objectiu reduir la generació de residus entre un 13 i un 15 % de cara a 2030. "Són mesurades que generen una certa controvèrsia i som coneixedors del difícil que és reduir la gestió de residus, per la qual cosa no deixen de ser objectius que no són gens fàcils d'aconseguir", assenyala.

D'altra banda, la nova llei recull noves obligacions de recollida separada de residus. Si en l'actualitat ja és obligatòria la recollida separada de paper, metall, plàstic i vidre, la idea és anar introduint en els pròxims anys, de manera escalonada, noves separacions d'un altre tipus de residus. Per exemple, quant a bioresidus, es planteja que a partir de 2024 ja siga obligatòria la seua recollida separada. A l'any següent ho serà amb els residus tèxtils i voluminosos, olis de cuina usats, residus domèstics perillosos o residus comercials gestionats per via privada i residus industrials.

Seguidament, Aznar lloa a la Comunitat Valenciana per ser un exemple i referent en un altre aspecte que s'indica en la nova llei estatal de gestió de residus. Això és prohibició de la crema de residus vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola, alguna cosa que estarà subjecte a estrictes excepcions. L'autorització tan sols es pot aconseguir per raons fitosanitàries amb l'objectiu de previndre incendis forestals.

Així, aquesta trobada nacional planteja multitud de polítiques per a millorar en la gestió de residus des de les administracions. Avanços quant als plàstics d'un sol ús, la fiscalitat ambiental, el règim de control o els subproductes i la fi de la condició de residu són altres aspectes que es continuaran debatent en la jornada de hui.

Destacats