València rep d'Europa 49 milions d'euros que "avancen en l'objectiu de ser ciutat climàticament neutra"

Els fons Next Generation finançaran, quasi al 90%, tots els projectes presentats per l'Ajuntament de València

Guardar

La plaça de Bruges després de la finalització de les obres - Foto: Luna Mata
La plaça de Bruges després de la finalització de les obres - Foto: Luna Mata

Bones notícies per a la ciutat de València. Els fons europeus Next Generation han finançat, quasi al 90%, tots els projectes presentats per l'Ajuntament de València amb un total de 49 milions d'euros, convertint-se en una de les ciutats que més inversió ha rebut de la Unió Europea. Així, el projecte 'València camina cap al futur' ha aconseguit una injecció econòmica de 35 milions d'euros, mentre que 'Ciutats connectades', en el qual també participen altres ciutats com Valladolid, Vitòria, Gijón, Logronyo i Fuenlabrada, 24 milions d'euros, dels quals quasi el 50% del projecte es destinarà a la ciutat de València. Concretament, 14 milions.

Com ha assenyalat l'alcalde de València, Joan Ribó, "es tracta de projectes que avancen en l'objectiu de ser ciutat climàticament neutra en 2030, gràcies a iniciatives que abordaran la recuperació de l'espai públic, la digitalització i un transport públic eficient per a continuar construint un model de ciutat saludable i amb major qualitat de vida".

Quant al projecte 'València camina cap al futur', la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Regeneració Urbana, Sandra Gómez, ha detallat que s'han presentat projectes que "prioritzen la salut i la recuperació de l'espai públic en aquells barris que més dificultats tenien". En aquest sentit, Europa finançarà tant les superilles d'Orriols i Palleter amb 1.785.000 e i 892.000 € respectivament; la remodelació de l'avinguda Malva-rosa (1.798.000 €); i la remodelació del carrer Isabel la Catòlica, que es troba en una fase molt avançada, amb 478.000 €.

L'alcalde de València amb els regidors durant la presentació dels projectes de Next Generation
L'alcalde de València amb els regidors durant la presentació dels projectes de Next Generation

Per part seua, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat que 9 milions d'euros es destinaran a la creació de zones baixes d'emissions; 1.400.000 € a la construcció de nous carrils bici, com el de l'Avinguda del Cid i el que va des del pont e Les Arts fins a Campanar pel marge nord de l'antic llit del riu Túria; així com més de 15 milions d'euros per a la renovació de l'EMT.

En aquest punt, Grezzi ha destacat que els Next Generation finançaran amb 10 milions d'euros aproximadament la instal·lació de les noves marquesines, a més de la compra d'autobusos elèctrics. "Ens han concedit 4 milions d'euros, el 40% del projecte per a la renovació de la flota. Això es tradueix en un finançament de 200.000 euros per cada autobús elèctric, és a dir, que pel mateix preu que actualment comprem un autobús híbrid, podrem adquirir un elèctric".

Així mateix, es destinaran 1,7 milions d'euros per a l'electrificació de la cotxera de Sant Isidre de l'EMT, entre altres projectes que contribuiran a la modernització de la flota, com la instal·lació de noves validadores amb les quals les persones usuàries podran pagar també amb targeta.

Finalment, dins del projecte de 'Ciutats connectades', València rebrà 14 milions d'euros per al desenvolupament d'una plataforma digitalitzada que potenciarà la mobilitat sostenible a la ciutat.

"El motiu pel qual s'han presentat aquests projectes i no uns altres - ha remarcat Gómez - es deu a la fase avançada en la qual es troben, ja que hem de complir una sèrie de terminis". D'aquesta manera, no només havien d'estar projectats i redactats, sinó que s'han de licitar a mitjans d'enguany com a màxim. "Un exemple que València s'ha presentat amb els deures fets".

El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha conclòs assenyalant que "la carta de presentació que té València en aquests moments facilita que la Unió Europea es fixe en nosaltres per a la concessió d'aquestes inversions". Així, ha explicat que "dels 73 milions sol·licitats, de moment, un total de 58 milions han arribat a la ciutat, i estem a l'espera de l'aprovació d'altres projectes que suposaran una major inversió per a València".

Tots els projectes finançats pels fons Next Generation amb 49 milions d'euros hauran d'estar acabats el 31 de desembre de 2024.

Destacats