València rep 49 milions d'Europa: Quin és el pla?

Els fons Next Generation serviran per a traure avant projectes "importants" d'urbanisme i mobilitat

Guardar

Façana de l'Ajuntament de València
Façana de l'Ajuntament de València

"València s'ha presentat amb els deures fets". Amb aquestes paraules, la vicealcaldessa de la capital del Túria, Sandra Gómez, valorava el dimecres la suma de diners que rebrà l'Ajuntament gràcies als fons europeus Next Generation. 49 milions d'euros en total que serviran per a finançar "importants" projectes urbanístics i de mobilitat per a avançar "en l'objectiu de ser ciutat climàticament neutra en 2030", concretava Ribó.

Un dels dos projectes destacats correspon a 'València camina cap al futur', que ha aconseguit una injecció econòmica de 35 milions d'euros. En aquest sentit, Europa finançarà tant les superilles d'Orriols i Palleter amb 1.785.000 € i 892.000 € respectivament; la remodelació de l'avinguda Malva-rosa (1.798.000 €); i la remodelació del carrer Isabel la Catòlica, que es troba en una fase molt avançada, amb 478.000 €.

La primera superilla que es posarà en marxa serà la de la Petxina, concretament en l'encreuament dels carrers Palleter i Calixt III. El disseny seguirà els principis establits en la Guia de disseny per a la transformació sostenible de l'espai públic de València. D'aquesta manera, les múltiples places d'aparcament desapareixeran per a omplir-se de bancs, zones verdes i jocs per a totes les edats. Així mateix, l'asfalt es pintarà amb motius valencians.

Respecte a la superilla d'Orriols, l'àmbit d'actuació serà el delimitat entre els carrers Pare Viñas, Duc de Mandas, Reig Genovés i Sant Vicent de Paül. "El projecte dotarà al barri d'un espai públic de qualitat amb un caràcter per als vianants i singular que, a més, engloba aspectes com el placemaking, creant un espai amable per al veïnat; la sostenibilitat, incorporant criteris que transferisquen resiliència i funcionalitat a l'entorn; l'accessibilitat com a sinònim de qualitat de vida; i la regeneració de l'espai urbà seguint la filosofia de València, Ciutat de Places", va assenyalar Gómez quan va presentar el projecte.

Exemples de superilles
Exemples de superillesPer part seua, la vicealcaldessa assegura que en l'avinguda de la Malva-rosa es treballarà perquè siga "un gran eix comercial, un punt de trobada del barri i que puga revalorar i millorar l'entorn urbà del barri". "Estem posant tota la nostra obstinació per posar al dia a la Malva-rosa, per a fer-lo un barri més segur, més habitable, més amable i que reunisca tots els usos que volem per a la resta de barris de València. Usos comercials, residencials, dotacionals-educatius, etc.", afig.

El projecte restant fa referència a la remodelació del carrer Isabel la Catòlica, les obres de la qual van començar a la fi del mes de novembre. Amb aquesta iniciativa, es pretén la millora global de l'accessibilitat en tot el carrer, mitjançant la regularització de fermes i reposició de paviments, i l'ús de paviments de textures i materials antilliscants d'acord amb la normativa vigent d'accessibilitat en el mitjà urbà. També es preveu l'execució d'escocells per a la plantació d'arbratge. El projecte inclou a més la renovació de les xarxes de serveis municipals existents i renovació de mobiliari urbà com a aparcament de bicicletes o papereres.

'Ciutats connectades'

A més dels projectes enquadrats a 'València camina cap al futur', l'Ajuntament ha rebut 14 milions per 'Ciutats connectades', en el qual també participen altres ciutats com Valladolid, Vitòria, Gijón, Logronyo i Fuenlabrada, entre altres. L'objectiu és desplegar una plataforma digital de mobilitat multimodal.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, explica que 9 milions d'euros es destinaran a la creació de zones baixes d'emissions; 1.400.000 € a la construcció de nous carrils bici, com el de l'Avinguda del Cid i el que va des del pont dels Arts fins a Campanar pel marge nord de l'antic llit del riu Túria; així com més de 15 milions d'euros per a la renovació de l'EMT.

Bus eléctrico de la EMT
Bus elèctric de l'EMTEn aquest punt, Grezzi ressalta que els Next Generation finançaran amb 10 milions d'euros aproximadament la instal·lació de les noves marquesines, a més de la compra d'autobusos elèctrics. "Ens han concedit 4 milions d'euros, el 40% del projecte per a la renovació de la flota. Això es tradueix en un finançament de 200.000 euros per cada autobús elèctric, és a dir, que pel mateix preu que actualment comprem un autobús híbrid, podrem adquirir un elèctric".

Així mateix, es destinaran 1,7 milions d'euros per a l'electrificació de la cotxera de Sant Isidre de l'EMT, entre altres projectes que contribuiran a la modernització de la flota, com la instal·lació de noves validadores amb les quals les persones usuàries podran pagar també amb targeta.

Destacats