València renovarà l'enllumenat públic de diferents zones de Castellar i dels barris de Sant Isidre, Ciutat Vella, Tres Forques i Patraix

La regidora Luisa Notario ha ressaltat que les actuacions van encaminades a "aconseguir una il·luminació més eficient i sostenible, tal com ens han traslladat els veïns i veïnes d'aquests barris"

Guardar

Un operari arreglant un fanal
Un operari arreglant un fanal

L'Ajuntament de València, a través de la Secció d'Enllumenat Eficient del Servici d'Arquitectura i Servicis Centrals Tècnics, procedirà la renovació de l'Enllumenat Públic en alguns carrers de la ciutat, entre elles al carrer Professor Ángel Lacalle, al barri de Sant Isidre, "una actuació molt demandada pel veïnat de la zona", ha explicat la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario.

Notario ha detallat les pròximes actuacions de millora de l'enllumenat urbà, previstes en diferents vies de la ciutat. Al poble de Castellar se substituiran 22 unitats de lluminàries obsoletes que hi ha en el primer tram del carrer El Poblet. Se substituiran aquestes lluminàries obsoletes per lluminàries més modernes de led càlid, TCC 2.700ºK, d'elevada reproducció cromàtica IRC 80 i alt rendiment lluminós. Aquesta actuació ha sigut reiteradament demandada per la ciutadania de Castellar. El pressupost total de l'actuació ascendeix a 48.385,94 €.

Pel que fa a les actuacions als barris, ha continuat la regidora Luisa Notario, al barri de Sant Isidre, l'enllumenat públic està resolt amb columnes ornamentals model Taronger, amb un fanal model Vila de quatre cristalls. Únicament queda per resoldre un tram del carrer Professor Ángel Lacalle, enfront del col·legi públic Nicolau Primitiu Gòmez Serrano, que ara compta amb 10 bàculs de carretera amb lluminàries obsoletes, que consumixen més energia, i que, a més, han quedat per damunt de les copes dels arbres, deixant la vorera amb uns nivells d'il·luminació baixos

Davant esta situació, i després de la reiterada petició de l'associació veïnal Sant Isidre, l'Ajuntament ha actuat amb celeritat per a transformar l'enllumenat i instal·lar columnes de fosa ornamental model Taronger amb fanal Vila, de led d'alt rendiment, llum càlida i alta reproducció cromàtica, amb el que quedaran igualats tots els materials del barri. Esta actuació es combina amb una de les actuacions de millora del contracte de manteniment de la ciutat: 20.000 unitats d'elements retrofit per a transformar els fanals Vila, que disposaven de llums de sodi d'alta pressió, ja obsoletes, ineficients i de deficient reproducció cromàtica (de color groc i taronja). En finalitzar les dues actuacions, el barri de Sant Isidre quedarà transformat amb leds que milloraran els nivells d'il·luminació, la uniformitat i les prestacions generals.

El carrer Ripalda, al barri del Carmen, on es localitza el Centre d'Atenció a l'Immigrant, té un lateral amb escassa llum, que deixa una zona de foscor denunciada pel veïnat des de fa temps. AcÍ es preveu instal·lar dos nous punts en façana amb braç mural metàl·lic i lluminàries model Campanar xicoteta led, d'alt rendiment, amb leds càlids, alta reproducció cromàtica i alt rendiment, amb el que quedarà resolta la precarietat d'il·luminació de la zona, ha manifestat Luisa Notario.

Pel que fa a l'enllumenat del carrer Fra Junípero Serra, ha explicat la regidora, va ser recentment renovat dins dels processos participatius que ha dut a terme l'Ajuntament. Es van eliminar els bàculs de carretera existents al carrer, i es va instal·lar una banda columnes elevades per a resoldre la calçada amb lluminàries posteriors per a resoldre la il·luminació de la vorera. Cal tindre en compte que els arbres existents en la zona, moreres, són extraordinàriament espesses, i apantallen totalment la llum, quedant la vorera en foscor. Després d'ajustar la inversió al pressupost disponible, va quedar un tram d'este carrer sense transformar i és el que ara es realitzarà en este projecte.

Es retiraran els tres bàculs de carretera existents al Carrer Fra Junípero Serra entre els trams de Dr. Pérez Feliu i Av. Arxiduc Carles, i s'instal·laran 3 suports de PRFV de 7m amb lluminàries de Led de la instal·lació ja existent, i s'afegiran 3 lluminàries posteriors noves instal·lades a quatre metres per a reforçar la il·luminació de la vorera. A més de les tres columnes anteriors s'instal·laran dos punts nous de suport de PRFV de 4m amb lluminària Albufera-Led en el punt intermedi de cada ús columnes anteriors.

Nous punts de llum al carrer Sant Vicent

També es preveu actuar al carrer En Llop, on es reforçarà la instal·lació existent, que està resolta en una de les façanes, i s'instal·laran tres nous punts d'il·luminació en l'altra façana, amb la mateixa mena de material existent, que és suport en paret palomilla mural model Comtal, amb fanal Ferran VII de led càlid TCC 2.700ºK, d'elevada reproducció cromàtica IRC 80, i alt rendiment. Els nous punts disposaran de controladors per a la telegestió de lluminària.

En la confluència dels carrers Serra Engarceran i Puis XI existeix un jardí amb jocs infantils que no disposava d'enllumenat públic, i que per tant, i sobretot a l'hivern, que fosqueja abans, queden en una situació de foscor no desitjable, segons ha explicat la regidora. Aquesta situació és la que es resoldrà amb la instal·lació d'una columna PRFV de 4 metres sobre lluminària Campanar-led i una columna PRFV de 7 metres amb lluminària Albufera-led. A més de les anteriors, s'instal·laran lluminàries Campanar xicoteta-led. També s'està estudiant la possibilitat d'adquirir materials addicionals per a realitzar el jardí existent en les confluències dels carrers Pintor Stolz – Mare de Dèu de la Salut, amb tres nous punts amb columna model Avinguda i fanal Ferran VII-Led.

"Aquestes actuacions que s'inicien en diferents punts dels pobles i barris de la nostra ciutat –ha conclòs la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario- són en molts casos fruit del diàleg continu que mantenim amb el veïnat, son necessitats que ens han traslladat i que nosaltres hem prioritzat dins del nostre pla de treball. Des d'Enllumenat Públic portem ja 5 anys treballant incansablement per a la renovació total de l'enllumenat públic i el seu canvi a lluminàries eficients, sostenibles i intel·ligents, ja que estem al mateix temps telegestionant per ser encara més resolutius i eficients, i estes actuacions s'emmarquen dins d'aquesta estratègia. A més treballen en la direcció d'aconseguir un enllumenat homogeni estèticament i estem eliminant els bàculs de carretera que encara queden arreu de la ciutat".

 

 

Destacats