València presenta la seua primera Comunitat Energètica Local: Quins barris tindran una?

Comença a funcionar la primera Comunitat Energètica Local de València a Castellar – l'Oliveral, però la idea és traslladar aquest model a altres barris de la ciutat

Guardar

Plaques solars sobre un sostre. Foto de Nuno Marques
Plaques solars sobre un sostre. Foto de Nuno Marques

Arranca la primera Comunitat Energètica Local (CEL) de València a Castellar – l'Oliveral. L'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, juntament amb els regidors Alejandro Ramón i Lucía Beamud, han assistit a la presentació d'aquest nou model de consum energètic que contribuirà a fer front al canvi climàtic i a la pujada de preus dels subministraments elèctrics. Així, es posa en funcionament la primera comunitat local d'energia renovable de València, un model que es traslladarà a diferents barris de la ciutat.

En total, 63 socis han començat a produir energia neta i de proximitat per a autoconsum gràcies a la instal·lació d'una planta fotovoltaica situada en la teulada del centre cívic municipal La Cebera, cedida gratuïtament per l'Ajuntament. Aquesta comunitat energètica, que genera energia neta, solar, permetrà estalviar l'emissió de prop de 12.000 kg de CO₂ a l'atmosfera, l'equivalent al que fan 375 arbres. Es tracta del primer exemple d'associació sense ànim de lucre constituïda com a comunitat energètica autogestionada pels socis.

L'associació és la titular i la propietària de les instal·lacions fotovoltaiques i cada soci participa amb un nombre de plaques solars determinades. Poden contractar des de 0,50 kWp per 600 euros o 1.00 kWp per 1.190 euros amb un estalvi energètic del 18 per cent en el primer cas i del 36% en el segon. Tot això, sense comptar la subvenció rebuda per la IVACE que equival al 43% dels costos de la instal·lació i que l'associació pensa a reinvertir per a continuar creixent.

Presentació de la primera Comunitat Energètica Local de València
Presentació de la primera Comunitat Energètica Local de València

Com expliquen des de l'Oficina de l'Energia de València, part de la producció d'energia es destinarà a la participació de famílies en situació de vulnerabilitat, permetent que l'autoconsum els ajude a reduir la factura domèstica. I és que la Comunitat Energètica Local generarà energia suficient per a estalviar quasi un 25% del cost de la factura elèctrica en cada llar.

L'Ajuntament de València té previst crear noves instal·lacions d'autoconsum en barris de València. Concretament, en Malilla, El Carme, Aiora i la Malva-rosa.

Cal destacar que es tracta d'explorar diverses formes de finançament col·lectiu perquè les famílies puguen sumar-se a la iniciativa sense haver de desemborsar, des d'un inici, la totalitat de la inversió. D'aquesta manera, es facilita la participació, en aquest nou model energètic, a aquelles famílies que disposen de menys recursos.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha ressaltat que aquest dissabte és "un dia històric" per a València, que "veu nàixer la seua primera comunitat energètica". "Suposa una autèntica revolució, els veïns s'empoderen, passen de ser consumidors i clients de multinacionals energètiques a ser generadors i gestors de la seua pròpia energia", ha expressat.

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha subratllat que la creació de comunitats energètiques "suposa beneficis per a la butxaca del veïnat, però també beneficis per al medi ambient". "Estem parlant d'energia renovable, de proximitat, que permet l'autoconsum i la reducció de la dependència de les grans companyies distribuïdores. Són tot avantatges, econòmiques i mediambientals", ha apuntat.

Destacats