Llum verda a l'Empresa Municipal d'Energia Sostenible que instal·larà plaques solars als edificis municipals de València

Aquesta entitat preveu instal·lar plantes fotovoltaiques en 525 edificis municipals com l'Ajuntament de València, centres esportius o col·legis

Guardar

Plaques solars. Imatge: Unsplash
Plaques solars. Imatge: Unsplash

El ple de l'Ajuntament de València ha donat llum verda a l'inici dels tràmits per a poder crear l'Empresa Municipal d'Energia Sostenible. Es tracta d'una iniciativa del consistori municipal que pretén instal·lar plaques fotovoltaiques en les teulades dels edificis municipals per a generar energia neta i afavorir l'autoconsumo de les infraestructures públiques de la ciutat.

A més, la sessió ordinària del ple de gener celebrat ahir en l'Ajuntament també ha aprovat la creació d'una comissió on s'estudiarà com crear aquesta empresa que tindrà capital tant públic, el 51 %, com a privat, el 49 %.

El projecte ha tirat endavant amb els vots a favor dels partits que conformen el Govern del Rialto, Compromís i PSPV; i amb el suport de Ciutadans, que està en l'oposició. No obstant això, tant el Partit Popular com Vox han votat en contra de l'engegada dels tràmits per a crear aquesta entitat.

Imatge del ple ordinari de gener celebrat aquest dijous a l'Ajuntament de València
Imatge del ple ordinari de gener celebrat aquest dijous a l'Ajuntament de València

Aquesta iniciativa pretén instal·lar plaques solars enn un total de 525 edificis municipals, entre els quals es troben l'Ajuntament de València, centres esportius de la ciutat, col·legis i centres cívics. D'aquesta manera, buscarà complir un doble objectiu: d'una banda, generar energia neta que s'emplee per a l'autoconsumo d'aqueixos edificis i así abaratir la factura elèctrica. I, per un altre, contribuïsquen al fet que València es convertisca en una ciutat descarbonizada abans de 2030.

Habitatges, comerços i empreses aprofitaran l'energia de les plaques

L'energia que produïsquen les plaques solars instal·lades en els edificis municipals anirà destinada, en la seua gran majoria, a l'autoconsumo en aqueixes mateixes infraestructures. Encara que què succeirà amb l'excedent d'energia produïda per aqueixes plaques solars?

Joan Ribó, alcalde de València, va explicar que aqueix excedent energètic podrà ser aprofitat per espais com a habitatges o comerços que estiguen situats a menys de 2000 metres de l'edifici on es troben les plaques solars.

Per aquest motiu, habitatges de particulars podran beneficiar-se d'aqueixa energia neta produïda pel sol. A més, les comunitats energètiques també seran una de les principals receptores d'aquesta electricitat. I l'excedent d'aquesta energia també es destinarà a llars vulnerables que puguen trobar-se en una situació de pobresa energètica.

Destacats