València prepara una reconversió urbanística del campus de Tarongers amb més zones verdes

L'Ajuntament ha obert un concurs d'idees per a aquesta renaturalització que es preveu que s'inicie en 2023

Guardar

tarongers futuro
tarongers futuro

València inicia una nova aposta per convertir la ciutat en un espai encara més verd. En aquest cas, l'objectiu és renaturalitzar el campus universitari de Tarongers i transformar els més de 52.000 metres quadrats de superfície pavimentada d'aquesta àrea de la Universitat de València en zones verdes.

En aquest sentit, el vicerector d'Economia i Infrasestructuras de la UV, Justo Herrera, destaca que l'objectiu d'aquesta iniciativa és "aconseguir la millora paisatgística" a través de la instal·lació d'arbrat paviments blans o la creació de praderes.

Per aconseguir aquesta finalitat, l'Ajuntament de València ha obert un concurs d'idees sobre com es podria dur a terme el disseny de l'enjardinament del Campus de Tarongers. Així, aquest concurs romandrà obert fins dimarts que ve 10 de maig i en les seues bases s'estipulen una sèrie de requisits que hauran de complir aquelles propostes que es presenten.

tarongers futuro
Imatge que il·lustra una possible proposta de la futura renaturalización del campus de Tarongers

En primer lloc, el projecte haurà de plantejar una renovació de l'espai urbà dotant al campus de caràcter i qualitat ambiental. Per a això, serà necessari crear zones en les quals s'incorpore mobiliari urbà i estiguen protegides del sol. A més, la nova planificació urbanística de Tarongers haurà de fer possible que es puguen celebrar esdeveniments a l'aire lliure enfront de la biblioteca Gregori Maians, que se situa dins del mateix campus.

D'altra banda, aquesta nova configuració, que es preveu que tinga un cost aproximat de 1,4 milions d'euros, no podrà entorpir la correcta circulació dels vehicles d'emergències i bombers i haurà de respectar els accessos als edificis de les facultats.

A més, també es mantindran aquells espais de les plantes baixes dels edificis que estan destinats a les terrasses de les cafeteries universitàries. I les idees que es presenten a aquest concurs hauran d'incloure els nous espais que ja s'han projectat com el saló d'actes, un nou aulari i un edifici de serveis múltiples.

campus de tarongers actualidad
Espai de terrassa de la cafeteria al costat de la Facultat de Dret

Una vegada acabe el termini de presentació d'idees el pròxim 10 de maig, el jurat seleccionarà un total de cinc projectes que, posteriorment, passaran a consulta pública amb l'objectiu que tots els membres de la comunitat universitària (alumnat, professorat i personal que treballa en el campus) puguen participar definint com serà el futur disseny de Tarongers.

Després d'aquesta fase d'anàlisi, la previsió és que el projecte quede redactat aquest mateix any i siga en 2023 quan s'adjudiquen i s'inicien les obres.

Més zones verdes que contribueixen a la neutralitat climàtica

"Es tracta d'un projecte de ciutat que s'emmarca en el treball impulsat pel govern local per a aconseguir una ciutat més amable i sostenible". Així ho va expressar ahir Sergi Campillo, vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de València, durant la compareixença junt al vicerector d'Economia i Infrasestructuras de la UV, Justo Herrera.

D'aquesta manera, aquesta iniciativa que també pretén "renaturalizar i humanitzar l'espai públic", segons confirma el vicealcalde Campillo, contribuirà a augmentar el nombre de zones verdes i descarbonitzar la ciutat per a superar el repte de ser una de les 100 urbs europees proposades per a ser climàticament neutres abans de 2030.

Destacats