València rebrà més de 360 milions en el seu objectiu per convertir-se en una ciutat climàticament neutra en 2030

El dijous passat la Comissió Europea va designar a la capital del Túria com una de les 100 ciutats seleccionades per a aquesta iniciativa

Guardar

La plaça de l'Ajuntament de València
La plaça de l'Ajuntament de València

València buscarà ser climàticament neutra en 2030. La capital valenciana ha sigut seleccionada per la Comissió Europea com una de les 100 ciutats en les quals s'accelerarà la transició ecològica i que es convertiran en model a seguir per a la resta de ciutats de cara a 2050. Per això, "en els pròxims dos anys s'estima que hi ha 360 milions per als diferents projectes, però vindran molts més, perquè aquest repte és per a tota la dècada", tal com assegura el regidor de Projectes Europeus, Carlos Galiana.

A més de València, altres sis ciutats espanyoles participaran en aquesta iniciativa: Madrid, Barcelona, Sevilla, Vitòria, Saragossa i Valladolid. L'objectiu radica en el fet que la ciutat siga capaç d'igualar o reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle que genera mitjançant accions en tots els àmbits possibles: des de la mobilitat i el transport, el canvi de model energètic, la transformació de l'economia i la indústria, la renaturalització i biodiversitat del territori, o l'habitatge sostenible.

Per això, les 100 ciutats triades per la Unió Europea desplegaran una metodologia i monitoratge intel·ligent que permetrà avaluar si les polítiques públiques i l'impuls privat mostren la seua eficàcia en la lluita contra el canvi climàtic. Totes les eines de la ciutat intel·ligent seran claus en aquesta "desitjada transformació".

"El moment és ara. Aquesta designació de València és una fita molt ambiciosa i gens fàcil, per això hem de conscienciar a tots els actors de la importància d'aquest repte. Cal involucrar a tota la ciutadania i a la iniciativa privada perquè se sumen a la transformació econòmica, sense que cap persona es quede arrere en aquesta transformació", remarca l'alcalde Joan Ribó.

Una de les primeres conseqüències de la designació de València com a ciutat que treballarà per la neutralitat climàtica en 2030 és l'elaboració dels anomenats contractes climàtics, és a dir, un paquet de mesures integrals per a la ciutat amb les quals ha d'aconseguir l'objectiu i que hauran de signar l'Ajuntament, la Generalitat Valenciana i el Govern d'Espanya.

"És una gran oportunitat econòmica per a la ciutat, de generar una nova economia amb noves oportunitats d'ocupació basada en l'ús de les energies renovables, la creació d'infraestructura verda, edificació sostenible, entre altres camps. Totes les administracions hauran de treballar en l'objectiu comú de la neutralitat de la ciutat amb una sèrie de mesures que la Comissió Europea establirà", explica Carlos Galiana.

València està desenvolupant en els últims anys nombroses accions innovadores liderades pel centre Las Naves d'acord amb la Missió Climàtica 2030. La ciutat, a més, ha iniciat el camí per a dissenyar l'estratègia de ciutat en contra del canvi climàtic, i que adquirirà especial protagonisme a partir de hui amb les primeres conferències i accions del Fòrum Urbà València 2030.

Programa Just Climateneutral

València també participarà en el Programa Just Climateneutral impulsat per la Unió Europea. Aquest programa s'iniciarà el pròxim 2023 i tindrà una duració d'entre quatre i cinc anys. Així, la ciutat de València participarà al costat d'altres ciutats europees com Umea (Suècia) —qui serà la ciutat coordinadora del projecte—, Parma (Itàlia), Utrecht (Països Baixos) i Brno (República Txeca).

Aquesta iniciativa europea, que forma part d'HORIZON MISS 2021, pretén planificar i dissenyar urbanísticament les ciutats per a convertir-les en justes, sostenibles, resilients i climàticament neutres. Tot això en el termini de set anys, és a dir abans de l'arribada de la nova dècada en 2030.

Per a això, una de les mesures serà la creació d'un laboratori de transició que treballarà en les àrees de mobilitat i transport; energia i indústria. D'altra banda, també centrarà la seua línia d'actuació en altres àmbits com la naturalesa i la biodiversitat. I dins del pla urbanístic, es propondran mesures per a millorar els habitatges i edificacions de les ciutats.

Amb l'objectiu de complir les línies de treball fixades, la Unió Europea ha pressupostat un total de dotze milions d'euros al Programa Just Climateneutral dels quals 850.000 euros aniran destinats a València.

D'aquesta manera, els més de 800.000 euros es distribuiran en diferents entitats valencianes que operen a la ciutat com són el centre d'innovació de les Naus, el consistori municipal, la Universitat Politècnica de València; la fundació València Clima i Energia; i les empreses d'arquitectura Arqueha i Carpe.

Destacats