València no planteja a curt termini la regulació de patinets de lloguer en la via pública

Des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible no observen una “demanda” elevada per aquest model de ‘sharing’, que ara mateix veuen complicat que “resulte positiu” per a la ciutat davant els casos d’altres poblacions

Guardar

patinetes-electricos
patinetes-electricos

L'Ajuntament de València no es planteja desenvolupar una regulació perquè puguen instal·lar-se empreses de patinets de lloguer en la via pública. Almenys de moment.

Així ho han assegurat fonts del Consistori, que assenyalen que ara mateix "la base de la regulació dels patinets" al carrer ja està contemplada en la normativa, per la qual cosa no fa falta desenvolupar res nou: "Està prohibit". Recorden, per a exemplificar, el cas de l'empresa Llime: va desplegar una flota de 200 d'aquests vehicles sense permís, la qual cosa va resultar en una confiscació i multa de la Policia Local per ocupació d'espai públic.

Des de la Regidoria de Mobilitat, assenyalen que encara que els patinets poden ser una resposta "positiva" a la mobilitat, com a alternativa no contaminant, cal tindre clars "les dades i tendències" abans de desenvolupar una normativa que permeta la instal·lació d'aquests als carrers. Alguna cosa que, segons assenyalen, encara no sembla sumar en positiu per al Cap i Casal.

Segons assenyalen des de l'Ajuntament, "no es pot fer un negoci particular enmig de la via pública", siga des de "posar una botiga" a "una flota de patinets". Alguna cosa que, encara que no de manera específica sobre aquests nous vehicles, sí que està detallat en la legislació actual. No obstant això, hi ha alternativa: "La regulació és molt clara. Pots llogar aquest tipus de vehicles en establiments, igual que les bicis o uns altres".

Així, amb la regulació actual, "sense necessitat de desenvolupar cap nova", poden establir-se negocis de patinets en locals comercials, o establir zones de 'pàrquing' a l'interior d'aquests. No obstant això, podran ser multats en cas d'ocupar -deixar aparcats- la via pública.

Qui vulga un patinet "pot llogar-lo en una botiga", perquè "sense base fixa és un sistema molt complex", valorava sobre el tema Giuseppe Grezzi, el regidor de Mobilitat Sostenible la setmana passada. Segons apunten des d'aquesta Regidoria, els estudis i sondejos que manegen "no marquen una demanda elevada" sobre aquest tipus de 'sharing'. Per això, assenyala que "abans de desenvolupar gens" relatiu a això, cal "estar segurs que siga positiu per a la ciutat".

Del patinet a la moto elèctrica: taxes

retirada_patinetes

Un dels elements determinants serien els patinets que la ciutat seria "capaç d'absorbir", però recorden que, de moment, no és una cosa prioritària perquè no pes més el positiu: "No és una qüestió de preferències". "En solo els tres dies de Llime els patinets van acabar abandonats en qualsevol lloc", recorden.

La normativa té un efecte diferent amb els ciclomotors i motos elèctriques que amb els patinets. Amb la legislació actual, amb normatives pròpies de la DGT, poden operar sense problema a la ciutat de València. No obstant això, per a aquestes sí que s'està desenvolupant una regulació específica, per a decidir les taxes per ocupar la via pública i la quantitat d'aquestes.

Ja des de la Regidoria d'Hisenda, amb Ramón Vilar al capdavant, es van proposar unes tarifes: 80€ anuals per moto o 60 per patinet. No obstant això, es va demanar que es retiraren la dels patinets per la possible "contradicció": "Demanem que no s'inclogueren perquè, si la normativa no permet que es posen però s'estableix una taxa, pot portar a confusió o inseguretat jurídica".

Programa pilot

Els problemes amb els patinets elèctrics no són nous ni exclusius de València. Ja l'any passat a Barcelona es van retirar centenars de patinets. A Madrid l'expansió de les empreses de patinets en 2018 va ser molt elevada. També, amb això, els problemes: ocupen les voreres de forma indiscriminada dificultant el pas als vianants. Per això l'anterior govern de Carmena, davant el gran volum de la flota i encara major demanda per a ampliar-la, va suspendre les autoritzacions i va retirar tots els patinets, per a iniciar de nou els tràmits sobre la base d'una nova normativa.

Aquests problemes no són un bon presagi per al consistori valencià. De moment, es tanca la possibilitat, almenys a curt termini, de desplegament d'empreses de lloguer a peu de carrer, a l'estil de les motos elèctriques. Això no tanca, tanmateix, la possibilitat de realitzar algun "programa pilot" -com el que es realitzarà amb lloguer de cotxes elèctrics-, que porte a una modificació de la normativa i inclusió de taxes.

Destacats