València instal·larà les càmeres de les Zones de Baixes Emissions en els pròxims mesos

L'Ajuntament de València ja treballa en una ordenança de Mobilitat que regule les Zones de Baixes Emissions

Guardar

Diversos cotxes circulen per un carrer. Foto d'Hayffield L en Unsplash
Diversos cotxes circulen per un carrer. Foto d'Hayffield L en Unsplash

Les Zones de Baixes Emissions de València seran una realitat aquest 2023. No obstant això, per a materialitzar-se encara queda molt camí per recórrer. El primer, definir quines seran les zones a les quals no podran accedir aquells cotxes que no disposes dels distintius ambientals. I és que com ha assenyalat el regidor de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, "encara no estan definides". "Vam haver d'enviar una proposta per a l'adjudicació de la instal·lació de les càmeres de videovigilància, però es tracta d'un mapa orientatiu".

Així i tot, ha confirmat que, a partir de les pròximes setmanes, es començarà amb la instal·lació de les càmeres, encara que no entraran en funcionament fins que no s'aprove l'ordenança de Mobilitat. L'Ajuntament ja està treballant en la seua redacció, però la idea és que siga participativa. "Volem parlar amb les diferents associacions i entitats perquè tots i totes puguen donar la seua opinió sobre aquesta nova ordenança, que regularà les Zones de Baixes Emissions", i per tant, aquells vehicles que podran accedir o no a València.

En aquest sentit, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat que "el que no volem és que totes les persones hagen de comprar-se un Tesla per a entrar a València". Per això, ha insistit a revisar "totes les reglamentacions que hi ha hagut" per a no incórrer en "problemes legals" com els que es van donar durant la implementació de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona.

D'aquesta manera, ha advocat per millorar el transport públic perquè siga la ciutadania qui opte per viatjar en transport públic en comptes d'en transport privat. Però per a això, ha insistit, "necessitem que es millore també el transport públic de l'àrea metropolitana de València i el servei de Rodalia. València no pot assumir sola tota la mobilitat".

Cal recordar que les Zones de Baixes Emissions han d'entrar en vigor abans de l'1 de gener de 2024. Emmarcada dins de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, obliga a les grans ciutats (més de 50.000 habitants) a disposar d'àrees amb restriccions al trànsit amb la finalitat de millorar la qualitat de l'aire. En aquest sentit, a més de València, s'uneixen municipis com Torrent, Paterna, Sagunt i Gandia.

D'aquesta manera, en funció de les etiquetes, els cotxes podran accedir o no a les zones delimitades.

Tipus d'etiquetes

  • Etiqueta 'B' groga: Vehicles de combustió interna que, si bé no compleixen amb les últimes especificacions de les emissions EURO, sí que ho fan amb anteriors. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades des de l'1 de gener de 2001 i dièsel a partir de 2006, i vehicles de més de 8 places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2006.
  • Etiqueta 'C' verd: Vehicles de combustió interna que compleixen amb les últimes emissions EURO. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de setembre de 2015, i vehicles de més de huit places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2014.
  • Etiqueta 'ECO' verd i blau: Vehicles elèctrics endollables amb autonomia inferior a 40 quilòmetres, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural i gas (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). Han de complir els criteris de l'etiqueta C.
  • Etiqueta '0 emissions' blava: Vehicles més eficients com els elèctrics de bateria (BEV), elèctrics d'autonomia estesa (REEV), elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia superior a 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.

Els automòbils més antics, sense dret a etiqueta, no podran accedir a les Zones de Baixes Emissions de les grans ciutats.

Destacats