València ha atés ja a 2.000 refugiats ucraïnesos i ha allotjat a 400

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó
L'alcalde de València, Joan Ribó

L'Ajuntament de València ha atés ja 2.000 persones refugiades d'Ucraïna, i ha donat allotjament a 400 de la primera arribada de ciutadans i ciutadanes ucraïnesos que fugen de la guerra. Aquest matí s'ha reunit el Centre de Coordinació Operativa Municipal, CECOPAL, presidit per l'alcalde, Joan Ribó, per a establir les pautes, necessitats i previsions dels servicis municipals competents davant les previsibles noves arribades. La regidora de Cooperació, Maite Ibáñez, i el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, han assenyalat les accions realitzades fins al moment, i han detallat les iniciatives que es plantegen.

L'alcalde, Joan Ribó, ha instat a totes les regidories i servicis municipals perquè quantifiquen les necessitats que tindran en les pròximes setmanes, de cara a donar una resposta a les necessitats d'assistència i acolliment, i establisquen les seues necessitats pressupostàries per a això. L'Ajuntament ja ha anunciat que mobilitzarà una partida d'un milió d'euros per a donar resposta a aquestes necessitats de l'arribada de refugiats, una partida que s'habilitarà en el menor temps possible, en la primera modificació de crèdits que es duga a terme.

El regidor Aarón Cano ha explicat que la solidaritat de la ciutadania i entitats a títol privat pot vehicular-se a través de la Policia Local de València, que recollirà i derivarà a la Generalitat l'enviament de material a Ucraïna i a les fronteres del país on es rep a les persones refugiades en primera instància. Per part seua, Maite Ibáñez ha assenyalat que el ritme canviant del conflicte bèl·lic fa que l'arribada de persones siga irregular i amb una tipologia molt específica, la qual cosa exigeix que es dispose tant d'espais de primera atenció com de llarga estada, amb les consegüents necessitats d'escolarització, sanitat, idioma, seguretat...

Per part seua, la regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, ha assenyalat la importància de sistematitzar la informació a la ciutadania d'una manera clara i definida, i ha exposat les eines municipals d'atenció social disponibles, des d'espais d'acolliment fins a prestacions econòmiques. També han intervingut diferents responsables tècnics dels servicis municipals, els qui han abordat altres aspectes associats a l'arribada de les persones refugiades a mitjà termini, com a relació i convivència, quarantenes per covid, o atenció veterinària, entre altres.

Al final de la reunió, l'alcalde, Joan Ribó, ha explicat que la situació de l'arribada de persones des d'Ucraïna "és molt canviant, creixen les necessitats, es multipliquen, i a més València està en plena celebració de les Falles". "Per això –ha afegit- cal treballar de manera molt coordinada, des dels valors de la solidaritat i la defensa de la pau". "València és una ciutat d'acolliment, com està demostrant des del minut u, i la nostra resposta ha de continuar sent eficaç, segons les necessitats de cada moment".

Destacats