València estudia universalitzar els abonaments d'EMT eliminant el requisit de residència legal

En cas d'adoptar-se aquesta mesura, les persones migrants en situació irregular podrien beneficiar-se dels abonaments d'EMT València

Guardar

Autobús de l'EMT València
Autobús de l'EMT València

L'accés als abonaments de transport d'EMT València podrien universalitzar-se per a beneficiar a tota la ciutadania. De fet, l'Ajuntament de València està estudiant la possibilitat d'eliminar el requisit de residència legal per a adquirir aquests abonaments. En cas d'aplicar-se aquesta mesura, les persones migrants en situació administrativa irregular podrien beneficiar-se dels descomptes en els viatges que proporcionen aquests títols. I és que com ha assenyalat València Acull en un comunicat, fins al moment no podien fer per no disposar de permís de residència, encara que visquen a València.

La Regidoria de Mobilitat està estudiant aquesta possibilitat, que començaria a aplicar-se en 2024, i que a més compta amb l'informe favorable de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València. D'aquesta manera, des de l'organització València Acull, han demanat al consistori que suprimisca ja aquesta restricció que "és discriminatori i afecta el dret d'igualtat".

Cal destacar que aquesta entitat ja va presentar una queixa davant el Síndic de Greuges, que es va admetre a tràmit, per a demanar que no s'incloguera el requisit de residència legal a Espanya per a accedir als abonaments de transport de València. De moment, des del servei de Mobilitat s'ha garantit que es donarà trasllat a la nova corporació municipal d'aquesta sol·licitud perquè "prenguen la decisió més adequada en l'aprovació de les condicions dels abonaments de competència municipal per a l'any 2024".

Un bus de la EMT de València
Un bus de la EMT de València

En aquest sentit, l'ONG interpreta que ara el nou equip de govern municipal "haurà de decidir si universalitza o no els beneficis d'aquests abonaments a tota la població de València, un canvi de criteri en els requisits d'accés al qual no s'oposa la Regidoria competent en la matèria, que defensa el Síndic i l'EMT i que afavoriria a un dels col·lectius més vulnerables: les persones en situació administrativa irregular".

Ampliats els descomptes d'EMT València

D'altra banda, cal recordar que el descompte del 50% en els abonaments i títols d'EMT València i Metrovalencia s'ha ampliat fins al 31 de gener de 2024. El descompte s'aplicarà tant als abonaments i títols multiviatge propis de Metrovalencia, com als títols integrats en la targeta SUMA amb la qual es pot viatjar en EMT, MetroBus, Metrovalencia i Renfe – Rodalia a un mateix preu i amb una única targeta.

No obstant això, en el cas dels descomptes aplicats als títols propis d'EMT València – de competència municipal – el descompte es mantindrà, en principi, fins al 31 de desembre de 2023.

De moment, les persones usuàries d'EMT València podran adquirir el bonobús de deu viatges per 4,25 euros, enfront dels 8,50 euros del seu preu habitual. Així mateix, el bonobús personalitzat de deu viatges (per a famílies nombroses i monoparentals) de categoria general passarà dels 6,80 a 3,40 euros, i el de categoria especial dels 4,25 a 2,15 euros.

Arxivat a:

Destacats