València es projecta com un referent internacional en sostenibilitat i innovació

Des de 2017, València ha anat aconseguint importants reconeixements internacionals

Guardar

Mercado central valencia
Mercado central valencia

La imatge de València ha canviat molt significativament en els últims anys. Si, abans, la capital de la Comunitat Valenciana era notícia pels nombrosos casos de corrupció que van assotar les arques públiques, ara, València ha agafat impuls i es projecta com un referent internacional en alimentació, mobilitat sostenible i, recentment, en disseny.

València serà Capital Mundial de Disseny en 2022, la qual cosa, segur, li proporcionarà tant un empenyiment per a la producció local, com un augment de la inversió estrangera. I és que malgrat ser un títol de recent creació – en 2018 -, ha obtingut, en la seua curta carrera, un important reconeixement mundial com a font d'innovació. No obstant això, aquest no és l'únic títol que el 'cap i casal' ha aconseguit.

Així, la capitalitat mundial de l'Alimentació Sostenible no només ha servit per a situar en el mapa internacional a València, sinó també per a impulsar l'obertura del CEMAS (Centre Mundial de l'Alimentació Sostenible) que, en el seu primer any de vida, se centrarà en els reptes de l'alimentació de les grans ciutats en el segle XXI i, més concretament, en el problema de l'obesitat causat per la falta de qualitat en l'alimentació.

Es podria dir que acabat d'inaugurar, el CEMAS ja s'ha convertit en un referent internacional que treballarà en la millora de l'alimentació en els nuclis urbans, apostant per un model més sostenible que lluite també contra el canvi climàtic. Perquè, com explicava l'alcalde de València, Joan Ribó, "les ciutats són cada vegada més importants en el món, i cada vegada més gent viu en elles. Per tant, preocupar-nos de l'alimentació en ciutats és fer-ho, cada vegada més, de l'alimentació de tot el món".

Per descomptat, la mobilitat sostenible també ha sigut un important aparador. De fet, en 2018, el programa Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) va seleccionar fins a huit projectes de la ciutat de València, en matèria de mobilitat, per als quals va destinar 1.443.000 euros. Però, a més, el palmarés de l'anell ciclista continua sumant premis com el Tercer Premi de la Setmana de la Mobilitat Espanyola, concedit pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient l'octubre de 2017, o els XV Premis Ciutat Sostenible atorgats per la Fundació Fòrum Ambiental el juny de 2017.

Finalment, València també és notícia pels grans artistes de la ciutat. Així, si el curt valencià 'MAKUN (No llores)-Dibujos en un C.I.E.', que aprofundeix les lamentables condicions de vida en els centres d'internament d'estrangers, ha rebut el Premi al Millor Curtmetratge de Quartmetratge, el segon guardó al Millor Curtmetratge en el Festival de Cinema de Madrid, i, a més, ha sigut preseleccionat al Goya com a millor curtmetratge documental de 2019; fa un parell de dies el còmic 'El dia 3' aconseguia el Premi Nacional del Còmic 2019.

El treball de Cristina Durán, Miguel Ángel Giner i Laura Ballester sobre l'accident de metre de València ha conquistat al jurat en saber realitzar "des del respecte, la crònica d'un drama social amb una narrativa en la qual s'equilibren l'emoció, l'excel·lència gràfica i l'ús de potents metàfores visuals". València continua collint èxits, i situant-se en el mapa de la innovació i la sostenibilitat.

Destacats