Ribó rep el testimoni de la Capitalitat Mundial del Disseny davant l'assemblea de la WDO a l'Índia

Xifra l'impacte econòmic que tindrà aquesta designació en 29 milions seguint un "criteri conservador"

Guardar

RIbo capital diseño 2022
RIbo capital diseño 2022

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha recollit aquest dissabte el testimoni de la Capitalitat mundial del Disseny per a València, que es desenvoluparà al llarg de 2022, en un acte celebrat a la ciutat índia de Hyderabaden el que ha reivindicat que la capital valenciana "cree en el disseny" i per això ha avançat que durant aquests tres anys "impregnarà a tots els àmbits" d'aquesta ciutat "oberta i multicultural".

Ribó ha rebut així el suport de la World Design Organization (WDO) i davant l'assemblea general d'aquesta entitat, i en nom de la candidatura valenciana, ha aprofitat per a agrair aquest nomenament i presentar València al món.

En el seu discurs, ha explicat, així mateix, els mèrits que han portat a València a aconseguir aqueixa designació, la importància del disseny a tots els nivells i els objectius de la ciutat en el marc de la Capitalitat Mundial del Disseny de 2022.

La delegació valenciana inclou, a més de l'alcalde, a la presidenta de l'Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén, i als directors estratègics del projecte, Xavi Calvo i Pau Rausell, a més de representants d'empreses valencianes que són socis de la WDO, com Point i Andreu World, a més de Carlos Ferrando de Closca, que ha oferit una ponència en el marc de l'assemblea, segons han informat fonts municipals.

Ribó ha recalcat que per a València ser capital mundial del disseny en 2022 "és tot un repte i una gran oportunitat", ja que "s'impulsa la indústria creativa valenciana i espanyola, s'avança en competitivitat, es projecta tota la nostra economia i els nostres productes al món sencer". A més "es visibilitzen noves fórmules per a millorar la vida de les persones, també a través del disseny".

Després de presentar la ciutat i les seues bondats, i parlar dels sectors que exerceixen com a motor econòmic: el turístic, el tèxtil, el del moble, el ceràmic, i el de l'automòbil, entre altres; ha destacat "la potència" del sector agroalimentari i ha recordat que València també va ser nomenada per la FAO en 2017 Capital de l'Alimentació Sostenible i la ciutat disposa d'un centre permanent de FAO destinat a promoure l'alimentació sostenible a les ciutats del món.

Ribó ha centrat en tres eixos fonamentals les polítiques de l'actual govern municipal: "la sostenibilitat ambiental, la igualtat social i el creixement econòmic". De fet, ha ressaltat: "La nostra ciutat té un compromís ferm amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides abans de 2030".

De la mateixa manera, ha evocat la història de la ciutat, i de la seua petjada: "Tenim edificis que van des de l'època romana quan es va fundar València, passant pel període àrab, pel gòtic civil més important del món i edificis moderns espectaculars en els quals es graven pel·lícules de Bollywood tots els anys". I finalment, pel que respecta al municipi, "que és un referent mundial de Smart City", ha destacat "la seua qualitat de vida per a residents i turistes".

PROGRAMA TRANSVERSAL

Seguidament, Ribó s'ha centrat en el programa "transversal" de la candidatura València Capital Mundial del Disseny per a 2022, que inclou un pla complet d'esdeveniments que abastaran totes les disciplines del disseny, des del disseny industrial al disseny d'espais passant per l'arquitectura i el disseny de serveis. "L'objectiu és coordinar la programació amb l'agenda cultural de la ciutat per a impregnar-la de disseny i acostar-la al màxim a la ciutadania", ha defensat.

Així, de gener a desembre, cada mes estarà protagonitzat per un tema global a partir de quatre tipus d'esdeveniments: exposicions, congressos, tallers i xarrades. El focus se centrarà en continguts com el disseny enfront del canvi climàtic, el disseny mediterrani, el compromís del disseny en la igualtat de gènere, la història del disseny, el relat a partir del disseny, el desenvolupament industrial i el disseny i la naturalesa, entre altres.

El jurat de la WDO va anunciar el nomenament de València com a Capital Mundial del Disseny 2022 el passat 9 de setembre, per videoconferència, als impulsors d'aquest projecte. En aquella conversa, el secretari general de la WDO, Bertrand Derome, va elogiar "la precisió, el rigor i la professionalitat" de la candidatura de València durant tot el procés, així com "la cohesió i fortalesa" del sector.

La candidatura de València, articulada al voltant del lema "El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits", reivindica una manera de mirar amb implicacions geogràfiques, però també estètiques, ètiques, filosòfiques i polítiques.

IMPACTE EMPRESARIAL

A partir de les activitats a realitzar i dels visitants, Ribó ha xifrat l'impacte econòmic que tindrà aquesta designació en 29 milions seguint un "criteri conservador", ja que es preveuen una presència aproximada de 10.000 professionals, que podrien generar un impacte empresarial a la ciutat d'uns 8,5 milions d'euros, la qual cosa suposaria multiplicar per 1'5 el pressupost organitzatiu.

No obstant això, una anàlisi més avançada ens situaria davant la visita de 50.000 professionals, que podria generar un impacte empresarial a la ciutat de fins a 29 milions d'euros; és a dir, un efecte multiplicador de 3,3 sobre el pressupost organitzatiu.

L'alcalde ha manifestat la seua satisfacció per aquest assoliment conjunt de la societat valenciana, i ha assegurat que aquest "èxit de València ha sigut possible gràcies a la creativitat que desprén el disseny a la nostra ciutat i en tota la Comunitat Valenciana".

La candidatura València Capital Mundial del Disseny 2022 és un projecte de l'Associació València Capital del Disseny i compta amb l'impuls de l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana, Fira València i La Marina de València.

Destacats