"Una de cada tres dones patirà violència masclista". València ix al carrer per a denunciar que "estem fartes"

A més, diumenge que ve, 28 de novembre, els municipis de l'Horta Sud s'uneixen en la II Marxa de Pobles contra la Violència Masclista

Guardar

Manifestació del 25N a València
Manifestació del 25N a València

D'acord amb les estadístiques, "una de cada tres dones patirà un episodi de violència en la seua vida". Amb aquest escenari, València torna a eixir als carrers, aquest dijous 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, per a cridar que "estem fartes de totes les violències masclistes", lema conjunt que presidiran les diferents manifestacions convocades per tot el país.

En el cas de la ciutat de València, la manifestació pel 25N de 2021 eixirà, a les 19.00 hores, des de la Porta de la Mar, i farà un recorregut pels carrers Colón, Xàtiva, Marqués de Sotelo i, finalment, plaça de l'Ajuntament. En aquesta ocasió, visibilitzaran els diferents tipus de violències i faran una crida per a "ampliar la definició de violència de gènere més enllà de l'exercida per parelles o exparelles, tal com es va establir en el Conveni d'Istanbul".

I és que, subratllen des del Moviment Feminista de València, "estem fartes de la violència masclista, de la justícia patriarcal, que continuen augmentant les agressions sexuals, de les violacions a les xiques cada vegada més joves, fartes dels maltractaments i de la violència de gènere. Volem vides lliures de violència per a totes les dones".

Així, en la capçalera de la manifestació d'aquesta vesprada, se situaran les dones que han patit violència masclista. A continuació, dones amb discapacitat, que aniran seguides de tres columnes de dones que subjectaran un cartell cadascuna en representació de les 68 dones assassinades, a Espanya, des de l'1 de novembre de 2020 fins al 31 d'octubre de 2021. Després d'elles, estaran les associacions de dones i, finalment, organitzacions mixtes.

Manifestació del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones
Manifestació del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones

Des de l'organització han recordat que "la violència es produeix els 365 dies de l'any". Per aquest motiu, han instat a tota la societat a "unir-se per a parar-la perquè les xifres de violència que pateixen les dones i xiquetes pel mer fet de ser-ho són insuportables".

A la Comunitat Valenciana, el nombre de telefonades, en 2020, es va incrementar en 10.000 respecte a 2019, arribant a la xifra de 62.000 telefonades. D'elles, tan sols l'11% van ser realitzades per l'entorn de la víctima. Una xifra, com va assenyalar la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que "és necessari incrementar perquè igual que quan tenim un refredat sabem que hem d'anar al Centre de Salut, volem que la gent conega què pot fer davant aquests casos de violència masclista i que siguen conscients que l'administració està al seu servei".

En aquest sentit, cal recordar que el telèfon 900 580 888 està operatiu les 24 hores del dia, tots els dies de l'any, i que, a més, serveix de complement al 016. Aquest número de telèfon no només atén les víctimes, sinó a qualsevol persona que busque assessorament, denunciar o alertar davant un possible cas de violència masclista.

Marxa nocturna a Benimaclet

I després de la manifestació de la vesprada, l'Assemblea Feminista de València ha programat una marxa nocturna pel barri de Benimaclet, que anirà precedida d'un taller de pancartes, que començarà a les 21.00 hores en les pistes esportives situades al costat de la parada de tramvia de Vicent Saragossà.

La marxa nocturna arrancarà, des d'eixe mateix punt, a les 22.00 hores, i recorrerà els carrers del barri sota el lema 'Si un dia no torne, cremeu-ho tot'. Aquesta convocatòria posarà el focus en tres tipus de violència: "la feminització de la pobresa i la gentrificació que les expulsa de la seua casa; la normalització de l'assetjament i les agressions a les dones quan aquestes ocupen l'espai públic en qualsevol context; i la violència institucional que s'exerceix sobre les dones migrants i racialitzades a través d'instruments com la llei d'Estrangeria".

II Marxa de Pobles contra la Violència Masclista

Finalment, el diumenge, 28 de novembre, els pobles de l'Horta Sud s'uneixen en la II Marxa de Pobles contra la Violència Masclista com a símbol d'unitat. Organitzat per l'Ajuntament d'Alfafar, en aquesta ocasió participaran els municipis d'Albal, Alfafar, Benetússer, Catarroja, Llocnou de la corona, Massanassa, Paiporta i Sedaví.

La manifestació arrancarà, a les 10.00 hores, des de la plaça de l'Ajuntament d'Alfafar, encara que els pobles s'aniran unint a mesura que avance. L'acte finalitzarà amb la lectura del manifest, així com amb la representació d'una performance i una obra teatral per a mostrar la seua repulsa a la violència masclista que, des de principi d'any, ha esbiaixat la vida de 39 dones.

Destacats