El Botànic quadruplica la inversió en les polítiques de lluita contra la violència masclista

Oltra recorda que en el 2015 s'invertien 7,6 milions d'euros contra la violència de gènere, una xifra en 2022 arribarà als 28,3 milions d'euros

Guardar

Manifestació del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones
Manifestació del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones

La lluita contra la violència de gènere és una de les principals característiques entorn de la qual han girat les polítiques del Botànic des de la seua arribada a la Generalitat Valenciana en 2015. Concretament, eixe mateix any s'invertien un total de 7,6 milions d'euros per a combatre aquesta xacra, xifra que s'ha multiplicat per quatre en aquest temps, arribant als 28,3 milions d'euros que el pressupost autonòmic destinarà el pròxim 2022.

Així ho destacava ahir la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en la seua compareixença en la comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes per a presentar els comptes de la seua Conselleria per a l'any 2022. Uns comptes que per primera vegada en la història supera els 2.000 milions d'euros, arribant als 2.199 milions d'euros, i que, segons explicava, reflecteixen una manera d'afrontar la crisi diferent de la que va haver-hi en la gran recessió de 2008.

Trencar amb el context de violència

Dins d'aquesta aposta, Oltra incidia en què "la garantia d'una vida independent és fonamental en la lluita contra el masclisme i la feminització de l'empobriment". En aquest sentit destacava la importància de l'acord amb la Conselleria d'Habitatge pel qual es destinarà el 10% dels habitatges del parc públic a dones víctimes de violència de gènere. "Una de les palanques per a trencar amb el context de violència és disposar d'una vida independent i saber que hi ha una Administració que cuidarà i protegirà", va afirmar la vicepresidenta.

Així mateix, la consellera recordava que en el 2015 s'invertien 7,6 milions d'euros en ajudes, centres i programes d'atenció directa a dones víctimes de violència masclista i als seus fills i filles, xifra que arribarà als 28,3 milions d'euros l'any vinent.

Concretament, en el marc del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista es va acordar una inversió anual de 12 milions. Per al 2022, amb un increment del 6,4% respecte al 2021, el pressupost previst és de quasi 30 milions. "Hem més que duplicat el compromís anual amb les feministes valencianes", destacava ahir Oltra, asseverant que "dels 60 milions que havíem d'invertir en els cinc anys de duració del pacte, finalment hem invertit 108 milions d'euros, és a dir, un 81% més del compromís".

Mónica Oltra muestra el apoyo del Consell a las manifestaciones del 8M
Mónica Oltra mostra el suport del Consell a les manifestacions del 8M

En el cas de les ajudes directes per a les dones víctimes en les diferents tipologies, en 2015 hi havia 438.000 euros mentre que el 2022 hi haurà 2.775.000 euros. Això significa multiplicar per sis les ajudes directes i indemnitzacions.

També com a novetat, destaca la direcció pública dels centres Dona 24 hores, amb una directora i una auxiliar administrativa com a primer pas per a recuperar per a l'administració pública aquesta xarxa privatitzada. I cal destacar que la xarxa d'habitatges i centres per a dones víctimes s'ampliarà en 41 places.

Finalment s'implementarà el programa ALBA, amb més d'un milió d'euros, per a l'atenció itinerant i recursos per a l'eixida de dones víctimes de l'explotació sexual en l'àmbit de la prostitució o tracta.

Els pressupostos més alts de la història de la Generalitat

Els pressupostos autonòmics del pròxim 2022 que s'incrementen en un 9,1% respecte a l'exercici anterior, aconseguint la xifra "històrica" de 27.967,5 milions d'euros. Aquests comptes públics es converteixen, així, en els més alts de la història sent, a més, els més socials en superar, per primera vegada, la barrera dels 17.000 milions d'euros (17.300,83 milions d'euros) d'inversió en Sanitat, Educació, Igualtat, Habitatge i Ocupació.

El nou pressupost impulsat pel Consell és "expansiu i transversal" tal com reconeixia la mateixa Mónica Oltra la setmana passada durant la presentació del projecte de pressupostos, "reforçant l'Estat de Benestar i impulsant l'economia en un any clau". Els comptes estan dissenyats per a "consolidar la recuperació econòmica, enfortir l'escut social i impulsar la inversió". A més, incorporen polítiques públiques que permeten una modernització estructural respecte a la transició ecològica i digital, justícia social i econòmica i igualtat de gènere.

Destacats