L'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica en l'Ajuntament de València, Alejandro Ramon, acompanyats per regidors i regidores de Compromís a València, han donat el tret d'eixida a la nova campanya de la coalició valencianista, que amb el títol 'Estem on toca' visibilizará qüestions que repercuteixen en el benestar dels veïns i veïnes de València. Com a primera acció de la campanya, Compromís ha dissenyat un acte reivindicatiu per a denunciar el context energètic actual amb una pujada abusiva del preu de la llum per part de les grans companyies elèctriques. Un monument plantat en la plaça de Pilar ple de carbó denuncia "un comportament que no ha sigut el millor ni el que calia esperar per part de les grans companyies elèctriques".
En contraposició, Ribó ha destacat la tasca realitzada al Cap i Casal. “Impulsem València com la ciutat del dret a l’energia, front a la pujada dels preus de la llum que continuen batent rècords històrics, sobrepassant hui mateix la barrera dels 360 euros/MWh i afectant principalment els consumidors acollits a les tarifes regulades, més de 10 milions de persones a Espanya”, ha explicat. En eixe context, l’alcalde ha recordat que les últimes dades assenyalen que per a un 16 per cent de les llars espanyoles la llum és un luxe i situen la pobresa energètica amagada en un 10 %. “Per això, este Nadal des de Compromís enviem carbó a les elèctriques, perquè hem de denunciar que un dret fonamental com és l’accés a l’energia es tracte com un negoci”, ha denunciat. A més, ha destacat el paper de València en la garantia del dret a l’energia: “ens volem situar al costat de les famílies i apostem per un nou model energètic de ciutat per democratitzar l'energia i garantir el dret a l'energia per a tot el món, així com un futur sostenible per al planeta”.
VALÈNCIA CONSTRUIRÀ LA MAJOR PLANTA SOLAR URBANA
Entre les iniciatives ja fetes i les que voran la llum pròximament en la ciutat, Ribó ha anunciat la creació de la major planta solar urbana pública en tot Espanya. El projecte Rèquiem In Power (R.I.P.) contempla la instal·lació de milers de plaques solars en cementeris municipals de València, tot dins del full de ruta cap a la transició energètica de València per avançar en la ciutat del dret a l’energia i en el compliment dels compromisos davant el canvi climàtic.
A més, ha recordat que des de l’Àrea de Servicis Socials de l’Ajuntament de València “ja hem destinat 717.204 euros per a garantir el subministrament energètic a 2.935 famílies vulnerables, el que suposa un increment del 42 per cent respecte al 2014” i també ha posat en valor l’assessorament públic gratuït a través de l’Oficina de l’Energia, creada en 2019, que ha permés estalviar una mitjana de 285 euros anuals a les famílies valencianes assessorades amb els seus rebuts domèstics. “L’experiència ha sigut tan positiva que en el pressupost de 2022, que està previst que demà aprove el Ple, contemplem l’obertura de dos noves Oficines de l’Energia”, amb una inversió de 240.000 euros als que se sumaran altres 100.000 per posar en marxa una Oficina de l’Energia itinerant.
A més, Ribó ha destacat la modificació de l'ordenança municipal de captació solar per a usos tèrmics amb l’objectiu d’afavorir la implantació de sistemes d'energies renovables, en particular les energies solar fotovoltaica i tèrmica, reduint així el consum dels combustibles fòssils i al mateix temps respectant la imatge arquitectònica de la ciutat, i la simplificació dels tràmits administratius associats a la seua instal·lació. “D’esta manera estem fomentant que els veïns i veïnes siguen alhora generadors i consumidors de la seua pròpia energia per tal de ser més eficients, rebaixar la factura de la llum, garantir el dret a l’energia i reduir les emissions de diòxid de carboni a la nostra ciutat”, ha afegit.
“ESTEM ON TOCA TAMBÉ EN LA LLUITA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC”
El regidor de Compromís en València Alejandro Ramon, com a responsable de les competències en l’Àrea d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, ha assegurat que en la coalició valencianista “estem on toca, també en l’actual context d’emergència climàtica i lluita contra el canvi climàtic, dos grans problemes que ens afecten i preocupen i que ja ens deixen onades de calor, nits tropicals, temporals marítims molt agressius, etc.”.
A més, ha denunciat que el problema del preu de la llum “està totalment desbocat, suposant un problema a moltes famílies i alhora de competitivitat per a molts negocis”. En eixe sentit ha explicat que “ja existeix una tecnologia que pot combatre eixos dos problemes, que servix alhora per combatre el canvi climàtic i per baixar la factura de la llum: les plaques solars”. Per això, ha explicat el foment de l’energia fotovoltaica impulsat des de l’Ajuntament de València amb polítiques múltiples que l’afavorisquen. A tall d’exemple, ha recordat les bonificacions de l’IBI i l’ICIO, la nova ordenança de captació solar, la creació de comunitats energètiques locals, el balanç positiu de les oficines de l’energia i el projecte Rèquiem In Power, que comptarà amb 2,8 megawatts de potència instal·lada. “En la nostra ciutat hi ha una clara aposta per les energies renovables i l’autoconsum, som referència en la mitigació de l’escalfament global i ajudem a les famílies i als comerços a baixar les factures mentre treballem per a facilitar de manera extensa la implementació de l’autoconsum solar”, ha resumit.