València commemora el Dia de les Dones amb activitats que reivindiquen la igualtat efectiva

L’Ajuntament centra la campanya del 8M en les dones migrants residents a la ciutat, amb la campanya “Dones migrants, dones fonamentals”

Guardar

Pancarta Ajuntament Dia 8 març
Pancarta Ajuntament Dia 8 març

València s'ha adherit un any més a la commemoració internacional de la lluita per la discriminació de les dones al món. I enguany, a més de reivindicar la igualtat efectiva entre gèneres, ha aprofitat la celebració per a visualitzar discriminacions que també travessen les dones per ser migrades i racialitzades. Així, es desprén de campanya municipal desenvolupada al voltant del 8 de març sota el lema "Dones migrants, dones fonamentals".

La cartelleria d'aquesta campanya, centrada en cinc dones migrades des de Guinea Equatorial, Colòmbia, el Marroc, Tunísia i la Xina, que representen el cresol de realitats i de visions residents a València, està present al mobiliari urbà, als mitjans de comunicació i als autobusos de l'Empresa Municipal de Transports. D'altra banda, l'EMT i l'Agència de la Bicicleta també commemoren el Dia Internacional de les Dones amb un cartell de la il·lustradora valenciana Tres Voltes Rebel, que es pot veure en autobusos i marquesines de la ciutat i es repartirà aquesta vesprada en la manifestació del 8 de març.

El Palau de la Música i l'Orquestra de València també commemoren hui el Dia Internacional de les Dones amb un concert de la formació simfònica valenciana que pujarà a l'escenari de l'Auditori de Les Arts, a les 19.30 hores, per interpretar un programa amb obres de les compositores Galina Ustvólskaya i Isabel Mundry, que serà dirigit per Anne Hinrichsen i que també comptarà amb la pianista russa Varvara.

Així mateix, l'alumnat del Conservatori Municipal José Iturbi acollirà demà el primer de dos concerts organitzats per commemorar aquesta efemèride. Dijous 9 oferirà un concert de música clàssica al centre cultural juvenil de l'Hostal de Morella, a les 19 hores, i el dia 10, al Conservatori Municipal de Música, a les 18.30 hores.

També amb un vessant cultural, les Biblioteques Municipals han preparat 22 activitats especials al voltant del Dia Internacional de les Dones. Aquestes accions, tallers, col·loquis, conferències, presentacions d'obres d'autores reconegudes, concursos, i premis, s'allargaran durant tot el mes. I els centres de la Universitat popular de València han organitzat i participat en nombroses activitats al respecte com ara xerrades, conferències, exposicions, visites guiades, recorreguts culturals, projectes de recuperació de memòria, activitats lúdiques amb coreografies o sopars i dinars de trobada feminista.

Per la seua banda, la Regidoria d'Igualtat ha impulsat l'exposició itinerant "Entrenar la mirada feminista", un recurs de sensibilització i coeducació que podrà visitar-se fins al 10 de març a l'alcaldia de Castellar-l'Oliveral, el Palauet d'Aiora, l'IES Benicalap o el CEIP Alejandra Soler. Posteriorment, aquesta mostra estarà disponible per al seu préstec als centres educatius de la ciutat que ho sol·liciten.

D'altra banda, el Dia de les Dones també és objecte d'atenció de l'Oficina de l'Energia d'Aiora de València Clima i Energia, que divulga l'aportació de les dones a la investigació en matèria energètica al llarg de la història amb l'exposició, 'Dones de Ciència'. I altres regidories i servicis, com Esports, el Gabinet de Normalització Lingüística o l'alcaldia de Castellar-l'Oliveral, han previst diverses activitats per promocionar el paper de les dones a diferents àmbits.

La regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, ha manifestat que "totes aquestes iniciatives, i moltes altres que es desenvolupen al llarg de tot l'any amb uns pressupostos que també es plantegen amb perspectiva de gènere, mostren la implicació de les diferents àrees de govern en la reivindicació dels drets de les dones". "Amb tot, el dia 8 de març és un dia molt important i ressenyable per poder veure quins reptes hem assolit i cap a quins reptes hem de continuar caminant per assolir eixa igualtat efectiva entre dones i homes", ha afegit.

"L'Ajuntament treballa transversalment, des de diferents delegacions i servicis, durant tot l'any", ha reiterat, en recordar algunes iniciatives com "l'obertura de la segona unitat d'igualtat Torrefiel-Orriols, un exemple molt clar de com volem que la igualtat arribe a cada racó, a cada barri i a cada poble de la ciutat de València".

Arxivat a:

Destacats