El València CF mantindrà els privilegis de l'ATE malgrat la seua caducitat

El Consell ha aprovat hui l'acord de resolució anticipada i declaració de caducitat de l'Actuació Territorial Estratègica

Guardar

Presentació del nou Mestalla en València/ Foto: Valencia CF
Presentació del nou Mestalla en València/ Foto: Valencia CF

La pilota està ara en mans de l'Ajuntament de València i el València CF. El Consell ha desbloquejat hui la situació burocràtica que existia des de fa anys entorn de la construcció del nou Mestalla i el poliesportiu de Benicalap.

Així, des de hui, amb l'aprovació per part del ple del Consell de la resolució anticipada i declaració de caducitat de l'Actuació Territorial Estratègica (ATE) 'València CF', es podrà trobar una solució adherent al problema i acabar la construcció del feu de Corts Valencianes.

Una solució avalada jurídicament que beneficia a l'entitat valencianista i també al barri de Benicalap gràcies al manteniment de les determinacions del pla i la declaració d'àmbits estratègics de qualificació urbana. En tindre els dos àmbits regulats per aquest Pla ATE una importància per a la ciutat de València i la seua àrea metropolitana que supera l'Actuació Territorial Estratègica del València CF, es considera necessari el seu manteniment per interés general.

"Calia fer aquest pas perquè l'Ajuntament tinguera les mans lliures i poguera actuar", ha explicat en roda de premsa Aitana Mas, vicepresidenta i portaveu de la Generalitat. De fet, des de les institucions no han perdut ni un moment sobre aquest tema i aquest mateix matí s'ha celebrat una reunió entre les parts per a analitzar la nova documentació presentada per l'entitat per a reprendre les obres del nou estadi.

Aitana Mas, vicepresidenta del Consell, explica el decaimiento de la ATE "Valencia C.F."
Aitana Mas, vicepresidenta del Consell, explica el decaïment de l'ATE "València CF"

Es mantenen els privilegis

Així, es declara la zona A 'Antic Mestalla' com a Àrea de Nova Centralitat, Àrea d'Oportunitat i Àrea d'Intensificació d'usos, i la zona B 'Corts Valencianes' com a Àrea de Nova Centralitat, en els termes de l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana.

El manteniment del planejament i la declaració dels àmbits estratègics de qualificació urbana es produeixen a conseqüència del principi bàsic de l'urbanisme espanyol de separació de la planificació dels usos del sòl i propietat del sòl.

Les decisions relatives als usos del sòl són independents dels propietaris del sòl i del tràfic econòmic i jurídic al qual aquest es puga sotmetre en el futur, fent un pronunciament d'interés general i estratègic des del punt de vista territorial i urbanístic d'acord amb el que estableix l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana.

A més es resol instar l'Ajuntament de València a adaptar les fitxes de gestió de tots dos àmbits, declarats Àmbits Estratègics de Qualificació Urbana, amb les condicions de gestió incloses en aquest acord.

Obres del Nou Mestalla
Obres del Nou Mestalla

El València CF perd la condició de promotor

A més de la caducitat de l'ATE, el Consell també ha aprovat la caducitat del Conveni de 29 d'abril de 2015, subscrit per a l'execució entre la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació i el València CF, que perd la condició de promotor i s'extingeix les competències assumides per la Generalitat arran de la potestat de planificació urbanística per a la tramitació, aprovació i modificació dels instruments de planejament derivats de l'actuació.

L'acord resol reclamar la competència atribuïda a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat respecte a la presa de decisió sobre la vigència de les previsions del planejament ATE.

D'igual forma, acorda el manteniment de les determinacions d'ordenació estructural i detallada aprovades en el Pla d'Actuació Territorial Estratègica 'València Club de Futbol', corresponent en endavant a l'Ajuntament de València la potestat de modificar per raons d'interés públic ('ius variandi') aquest instrument de planejament.

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat s'encarregarà de la instrucció i tramitació del procediment per a la confiscació de la garantia presentada pel València CF, SAD, atés el principi de proporcionalitat.

Destacats