València, capital mundial de l'alimentació sostenible

Guardar

1014 Roma4
1014 Roma4

La ciutat de València ha sigut triada per a representar el repte global d'una producció alimentaria sostenible i per una alimentació de qualitat, en el marc del Pacte Mundial sobre la Política alimentaria Urbana. L'elecció es basa en el compromís de la ciutat amb els reptes alimentaris actuals, que s'ha materialitzat per les polítiques dutes a terme pel consistori valencià. La pròxima cita d'alcaldes de tot el món se celebrara a València.

Després de la signatura, ahir, del conveni entre l'alcalde de Valencià, Joan Ribó, i el director general de la FAO, Jose Graziano da Silva, el primer regidor s'ha adreçat al conjunt d'autoritats presents en la cerimònia que ha tingut lloc en la seu central de la FAO a Roma, on s'ha formalitzat l'elecció de València com a capital del Pacte Mundial per l'Alimentació per a l'any 2017.

L'alcalde ha expressat la voluntat perquè la pròxima trobada del Pacte Mundial sobre la Política Alimentaria Urbana que tindrà lloc a València siga "el primer pas per a escoltar-nos tots. Tots tenim alguna cosa bona a aportar. Tots som exemple d'alguna solució creativa i honesta que millore la vida dels nostres conciutadans".Davant d'alcaldes d-arreu del món, així com de primeres autoritats de països i organismes internacionals, Joan Ribó ha assenyalat que València vol aprofitar esta oportunitat que li brinda Nacions Unides a través de la FAO: "volem aprendre tot allò que les ciutats més diverses del món estan fent per millorar la qualitat de vida dels seus habitants i la seua sobirania alimentaria". I al mateix temps, Ribó ha volgut mostrar davant tots estos representants les potencialitats de València: "les nostres propostes per a comercialitzar productes de 'kilòmetre zero', el sistema de diagnosi alimentaria dels nostres veïns i veïnes, la recuperació dels terrenys d'ús agrícola i el foment dels mercats municipals, així com els sistemes tradicionals de compra-venda com la nostra Tira de Contar, les iniciatives de participació ciutadana i de projectes cooperatius que hem posat en marxa".

En termes globals, l'alcalde de València ha expressat la presa de consciència pel fet que "un temps nou ha començat. Tots en som conscients. Un temps en què els llargs processos basats en el desenvolupament sense mesura, o millor dit, en un equivocat concepte del desenvolupament hi han conduït a plantejar per primera vegada en la historia la seriosa possibilitat de no oferir un entorn habitable a les generacions futures". Per això, ha dit Joan, Ribó, "hem d'entendre el nostre pas per este món com un repte cap a la millora global" des del compromís local, perquè "únicament s-arriba a la dignitat pròpia quan es treballa per la dignitat dels altres".

Per altra banda, en el moment de fer pública l'elecció de València com a Capital Mundial de l'Alimentació durant l'any 2017, Enrique Yeves, director general de comunicació de la FAO, ha destacat que "València s'ha caracteritzat en l'últim any per un profund canvi de política en el qual ha posat el tema de l'alimentació com un dels eixos fonamentals en la gestió municipal amb grans resultats que ja s'estan veient"

Destacats