València camina cap a un model de ciutat intel·ligent

València posa en funcionament projectes per a consolidar-se com una Smart City

Guardar

14-8-16_NP_oficina_smart_city
14-8-16_NP_oficina_smart_city

València continua avançant per a consolidar-se com a Smart City. Un total de 5 milions d'euros es destinaran a la iniciativa 'Connecta VLCi', presentada per l'Oficina de Ciutat Intel·ligent de València, que té com a objectiu dotar d'intel·ligència a un total de 194 edificis municipals, millorant la sostenibilitat i l'eficiència municipal. Una inversió, procedent de fons europeus, que se suma a la que ja va rebre l'ajuntament de València pel projecte 'Impuls VLCi'.

Amb 'Connecta VLCi', s'instal·laran sensors mediambientals interns i externs per a controlar la contaminació atmosfèrica i lumínica, la temperatura o la humitat, però, a més, s'incorporaran sensors per a l'estalvi d'energia i aigua. No obstant això, el projecte va molt més enllà, i també es beneficiaran tant centres educatius, en els quals s'instal·laran sensors per a la conscienciació mediambiental, com un total de 22 museus i monuments, en els quals s'incorporarà una plataforma de venda d'entrades, un sistema de visualització de continguts i opcions de realitat augmentada o geolocalització.

Finalment, 16 mercats municipals de la ciutat comptaran amb una plataforma perquè clients, venedors i gestors puguen oferir els seus serveis online, mentre que els usuaris dels edificis esportius tindran a la seua disposició una plataforma per a realitzar reserves, comprovar l'aforament o la disponibilitat de les pistes, així com les activitats oferides.

Així i tot, gràcies a l'Oficina de Ciutat Intel·ligent i a l'aposta del govern municipal valencià per crear una València intel·ligent, també s'han desenvolupat accions, que ja estan en funcionament, com el projecte 'València al Minut', un portal d'informació que permet a la ciutadania conéixer l'estat de la ciutat en temps real: el pas d'autobusos, l'estat del trànsit, la capacitat dels aparcaments públics, les bicis disponibles de Valenbisi, l'agenda cultural municipal o l'evolució de l'ocupació, entre altres aspectes.

Així mateix, a part de la iniciativa 'Connecta VLCi', també estan en procés altres accions que contribuiran a crear eixa València del futur. D'aquesta manera, ja s'està treballant en la posada en marxa de l'enllumenat intel·ligent als pobles del Nord i Sud de la ciutat, amb el qual es coneixerà, en temps real, l'estat de l'enllumenat i es millorarà la sostenibilitat reduint els consums; o la gestió de residus sòlids, amb la instal·lació de sensors de nivell d'ompliment dels contenidors als pobles del Nord i Sud, ja que la recollida selectiva de residus sol presentar més problemes.

Quant a projectes que abasten el 'cap i casal', s'estan desenvolupant iniciatives per a la gestió de l'aparcament per a disposar d'informació sobre l'estat real de places d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda, zones de parada de taxi o zones de càrrega i descàrrega; la instal·lació de sensors mediambientals en l'EMT per a realitzar mesures de qualitat d'aire més exhaustives; o la gestió eficient del soroll en les zones d'oci més concorregudes per a poder prendre decisions en temps real.

En aquest sentit, s'instal·laran sonòmetres en Benimaclet, plaça d'Hondures, avinguda Aragó, plaça del Cedre, Creu Coberta, Passeig de l'Albereda, plaça Cànoves, carrer Juan Llorens i el barri de Russafa. En definitiva, es tracta d'utilitzar la tecnologia per a millorar la vida de la ciutadania.

Destacats