València anima la ciutadania a manifestar-se contra la violència masclista i participar diumenge en la festa de la igualtat

Lucia Beamud recorda que 'Igualment-Fest' se celebra en la plaça de l'Ajuntament per a defensar la igualtat "des d'una perspectiva positiva, artística, social, cultural i de gènere"

Guardar

Concentració 25N a València
Concentració 25N a València

L'Ajuntament de València ha commemorat hui el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, i en el marc d'aquesta jornada la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud ha animat la ciutadania "a manifestar-se contra la violència de masclista i a celebrar la festa de la igualtat, diumenge a la plaça de l'Ajuntament". L'edil ha ressaltat que el festival 'IgualMent-Fest' "té per finalitat celebrar la igualtat des d'una perspectiva positiva, artística, social, cultural i de gènere".

La regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, el regidor de Turisme, Emiliano García, i el d'Hisenda, Borja Sanjuán, s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament amb motiu d'aquesta efemèride que –tal com ha recordat Beamud- "es tracta d'una activitat que complementa les actuacions municipals que es realitzen al llarg de l'any per a prevenir i sensibilitzar a la població sobre la violència de gènere i masclista".

Enguany la campanya impulsada, sota el lema "La Violència Masclista: Veure-la per a Véncer-la", s'han desenvolupat distintes activitats des de diferents regidories. "I entre aquestes propostes, destaca el festival 'IgualMent-Fest', que recuperarà, diumenge, la seua presencialitat, a la plaça de l'Ajuntament, "amb accions per a conscienciar des de la cultura i l'art".

Lucia Beamud ha recordat que el festival 'IgualMent-Fest' se celebra a la ciutat des de l'any 2016, (a excepció de l'any 2020 per la pandèmia del coronavirus), i "té per finalitat celebrar la igualtat de gènere des d'una perspectiva positiva, artística, social, cultural i de gènere". "Aquesta acció està dirigida a tota la ciutadania, contribuint mitjançant actuacions i diverses activitats d'oci o culturals i educatives a una ciutat lliure de desigualtats i de violència de gènere i masclista", ha afegit.

"Es tracta – ha aclarit- d'una forma de reforçar el compromís de l'Ajuntament de València contra les violències masclistes i contra els múltiples formats des dels quals es manifesten en la nostra quotidianitat". "Per a això, apostem per una educació feminista que integre la necessitat d'incorporar l'art i la cultura com a factor de cohesió social, des de dos vessants: La informació a la ciutadania del treball que realitzen les institucions, entitats i associacions que lluiten contra la violència de gènere, mitjançant una fira d'entitats; i la sensibilització entorn de la igualtat i la prevenció de les violències masclistes a través de la innovació i l'avantguarda, té com a vehicles motors la música, l'espectacle artístic i la creativitat implícita en el món de l'art i de la cultura".

Enguany des de les 11 i fins a les 14.30 hores, actuaran Dómisol Sisters "un dels pocs grups valencians de swing dels anys trenta, quaranta i cinquanta que reivindica les grans veus femenines de l'època i aporta una escenografia i coreografia amb una gran varietat de canvis i ambientada en cada moment"; Maluks, grup de reggae, dancehall i cúmbia "format per joves i antifeixistes, declarades obertament feministes i supervivents"; Nonaisound, DJ valenciana i sociòloga, que "amb la seua presència, plantejarà un canvi de paradigma i una ruptura escènica en un ambient en el qual les quotes de representació femenina deixen molt a desitjar".

"Vivim en un moment de superació, de crescuda i d'empenyiment d'una quarta onada feminista més que palpable en aquest segle XXI. Un dels aspectes més rellevants que cal tractar, a més de la lluita contra totes les violències masclistes, és el fet de poder parlar de les dones i de la presència d'aquestes en tots els àmbits socials. Les dones no som sols més de la meitat de la població, som també subjectes legítims de drets. Tenim dret a viure lliurement, sense haver de demostrar la nostra vàlua doblement, sense haver d'argumentar la nostra raó de ser i de crear", ha defés la regidora qui també ha parlat de l'actuació de la Jove Muixeranga de València, "que ens oferirà una manifestació del patrimoni immaterial de la cultura valenciana amb un grup format majoritàriament per dones de diverses ètnies i cultures que conviuen a la ciutat de València, i que transmeten un missatge d'unió, igualtat, convivència pacífica i força".

"La muixeranga programada és, tal com es defineixen, una metàfora de la societat que volem, on tothom té el seu lloc", ha explicat Lucía Beamud qui també ha anunciat que el festival comptarà amb Paloma Orts Pascual, "una artista visual especialitzada en l'art d'acció, que recrearà i registrarà l'essència de les relacions interpersonals i de les formes del subconscient col·lectiu i individual, mitjançant ritus performatius i registres arxivístics"; i amb l'actuació de la Batucada Tymbals Dipercusión, que reuneix un grup de persones, la majoria dones, amb diversitat funcional i intel·lectual.

"L'actuació de Tymbals DiPercusión està programada per a arrancar el festival amb energia i per a unir en el discurs que apel·la al concepte d'igualtat a la transversalitat i diversitat". "Este grup visibilitza altres diversitats i realitats, presents quant al rol actiu, visible, necessari i imprescindible que han de generar socialment. Sens dubte, des d'una perspectiva feminista, ens ofereix un rol de fer-se valdre davant la classe de societat a la qual hem d'aspirar, independentment de quina siga la funcionalitat", ha explicat la regidora.

Destacats