València ajusta els termòstats a 27 graus i apaga els edificis municipals a les 22 hores

L’alcalde assegura que “respectarem estrictament i amb entusiasme” el decret sobre mesures d’estalvi energètic que ha entrat hui en vigor

Guardar

Façana de l'Ajuntament de València de nit
Façana de l'Ajuntament de València de nit

València complirà "estrictament i amb entusiasme" el decret de mesures d'estalvi i eficiència energètica aprovat pel govern central, les primeres mesures del qual han entrat en vigor aquest dimecres, segons ha indicat l'alcalde, Joan Ribó. L'Ajuntament ha ajustat els termòstats a 27 graus i apagarà els edificis municipals desocupats a les 22 hores. Ribó ha manifestat que "no es tracta només d'apagar monuments". Així, ha destacat el pla municipal, "responsable i global", que ha permés reduir el consum energètic del consistori en vora un terç en sis anys.

En total, el consistori ha estalviat més de 34 milions de quilovats hora entre 2015 i 2021, la qual cosa suposa un descens del 30,84% en aquest període de temps. A més, la factura elèctrica ha disminuït en quasi nou milions d'euros, un 46,74% menys d'allò que es pagava fa set anys. L'alcalde ha remarcat que aquestes xifres són conseqüència de "polítiques transversals, que han situat la nostra ciutat a l'avantguarda de les polítiques energètiques d'Europa".

Ribó ha subratllat que "estem davant d'un canvi climàtic" davant del qual "cal prendre mesures". Entre les accions implantades des de la Regidoria de Gestió de Recursos, ha destacat les millores de l'eficiència energètica de l'enllumenat públic (amb quasi quatre milions d'euros i un 55% del consum energètic d'estalvi), de les instal·lacions municipals (amb quasi 3,7 milions d'euros i un 34% de consum energètic d'estalvi), de l'enllumenat de semàfors i fonts (amb més d'1,3 milions d'euros i un 53% de consum energètic d'estalvi), i de les escoles (amb un estalvi de més d'un milió d'euros i un 32% del consum energètic).

El màxim responsable de la ciutat també s'ha referit al treball de l'Oficina Municipal de l'Energia, dependent de la Regidoria d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, que es va obrir l'any 2019 al carrer de José María Haro, al barri d'Aiora. Aquest servici "ha possibilitat replicar totes aquestes actuacions en llars familiars, en l'àmbit privat de la ciutadania, així com en xicotets comerços locals, que han aconseguit importants estalvis, tant energètics com econòmics". Entre gener i juny, s'han atés 3.500 persones, interessades en la instal·lació de plaques solars, la rebaixa de la factura de la llum i el gas o com obtenir el bo social.

A açò s'han de sumar altres iniciatives per afavorir les energies renovables i l'eficiència energètica, com ara la instal·lació i posada en marxa de plaques fotovoltaiques en edificis municipals (Tabacalera, alguns mercats, parcs i places, el Servici de Cementeris o el centre de joventut de Campoamor). També s'ha impulsat la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques en centres educatius, on també s'ha desenvolupat el programa 50/50 per reduir el consum energètic i tractar les necessitats energètiques de cada col·legi.

Així mateix, Joan Ribó s'ha referit a les bonificacions de l'IBI i l'ICIO per a instal·lacions fotovoltaiques, la rehabilitació de 700 habitatges als barris de Tres Forques i Campanar, la creació de comunitats energètiques, els avanços en mobilitat sostenible, la renaturalització de la ciutat, la promoció de l'alimentació de proximitat, el mesurament de la petjada hídrica i de carboni que genera el turisme o la participació en projectes d'innovació com WEC (Wave Energy Converter) per generar energia elèctrica a partir de les ones del mar.

Arxivat a:

Destacats