Urbanisme finalitza les obres d'habilitació de l'antiga Farinera, que es transforma en un centre d'emprendimiento i innovació

Sandra Gómez: "Volem ser una ciutat de referència de la innovació i per a això hem de generar espais públics que ajuden a l'emprenedoria"

Guardar

Visita de part de l'equip de Govern de l'Ajuntament de València a la Farinera
Visita de part de l'equip de Govern de l'Ajuntament de València a la Farinera

L'antiga Farinera funcionarà a partir de 2023 com un centre dedicat a l'ocupació, l'emprenedoria i la innovació. Així ho ha manifestat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, després de la visita que ha realitzat hui a La Farinera junt amb els regidors d'Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana; el regidor d'Emprenedoria i Innovació Econòmica, Borja Sanjuán, i el regidor d'Esports, Javier Mateo, amb motiu de la finalització de les obres de consolidació i habilitació de l'edifici. Les noves instal·lacions, que han suposat una inversió total de 8.364.600,62 euros, allotjaran la seu de l'oficina d'inversions Invest in València i un viver d'empreses d'alta rotació.

"Hui visitem la Farinera, un espai que dedicarem a la innovació. Un nou recinte de producció cultural innovadora que posarem a la disposició de tot l'ecosistema de les startups i de l'emprenedoria perquè volem ser Capital Europea de la Innovació, no ens conformem amb ser finalistes. Volem ser una ciutat de referència en aquest sector i una de les qüestions que hem de promoure per a aconseguir-ho és generar espais públics on el talent puga desenvolupar-se, on poder generar-ne una xarxa i on puguem ajudar el fet que els jóvens emprenedors, els que tenen pocs recursos, però molt talent i bones idees, tinguen un lloc on desenvolupar els seus projectes", ha manifestat Gómez.

La vicealcaldessa ha assenyalat que la previsió és que en 2023 la nova instal·lació puga obrir les portes "per a acollir els primers jóvens emprenedors", i ha valorat la recuperació del patrimoni industrial que representa aquesta actuació. "Vull recordar que eixa zona de la ciutat és una zona històricament industrial i la nostra sensibilitat no ha sigut derrocar-ho tot i començar de zero, sinó rehabilitar el nostre patrimoni industrial perquè parla de la València treballadora, de la València obrera que va ser aquesta ciutat. Per a nosaltres, el que més valor té és protegir i rehabilitar eixe patrimoni i dedicar-lo a altres nous sectors econòmics que ens donaran sentit econòmic com és el de la innovació. Perquè, a més, està en un enclavament que estic convençuda que serà un dels millors enclavaments pel que fa al desenvolupament econòmic, ja que està precisament al costat del nou sector del Grau que serà una de les zones on les empreses aposten per invertir i posicionar els seus negocis", ha continuat.

Per la seua part, el regidor d'Emprenedoria i Innovació ha explicat que el nou edifici ajudarà Invest in València a la captació d'inversions per a la ciutat, perquè els inversors "vindran ací i aquesta serà la primera imatge que s'emporten del que hem fet". Finalment, Carlos Galiana ha destacat que, després de recollir el premi com una de les tres ciutats més innovadores d'Europa, "hui presentem un edifici on hi haurà molta innovació i emprenedoria".

El projecte

L'equip redactor del projecte d'habilitació i equipament està format pels arquitectes Miguel del Rey, Antonio Gallud i Juan Ignacio Fuster. Compta amb una inversió de 4.689.880 euros (IVA inclòs) i inclou tot el conjunt d'edificis dins de l'illa entre els carrers de Joan Verdeguer i Poeta Sanmartín i Aguirre, i els seus espais lliures interiors.

Les obres han habilitat l'interior de la farinera per a l'ús com a oficines i espais dedicats a la innovació. Això ha inclòs nou paviment, instal·lacions, equipament, mobiliari i lavabos. A més, s'ha construït un jardí al pati interior i un edifici annex d'instal·lacions.

L'edifici original data de 1922 i va ser construït com a fàbrica de farina de blat. En principi, es tractava d'un edifici aïllat dins de la parcel·la amb un pati molt ampli en el qual es carregaven els carros de farina. En 1939, al final de la guerra civil, un incendi el va destruir i va deixar només les façanes, la qual cosa va provocar que en 1941 es reconstruïra i s'ampliara amb una nova nau de tres altures situada al carrer de Joan Verdeguer, i unes sitges. La fàbrica va deixar de funcionar a la fi dels 90 i les sitges es van derrocar en 2007.

La Farinera allotjarà a partir d'ara dos servicis municipals, València Activa i el Servici d'Innovació i Gestió del Coneixement. El cos central de l'edifici de la Farinera es dedicarà a espais d'innovació, com ara sales de reunions, despatxos i espais col·laboratius.

La Nau Burben, situada al carrer de Jaan Verdeguer, funcionarà com a viver d'empreses. Aquests vivers funcionen com a espais destinats a acollir empreses de recent creació per a donar-les suport per superar amb èxit els primers anys d'activitat i així millorar la seua supervivència. A més d'un espai de qualitat on situar l'empresa temporalment amb un preu bonificat, els vivers ofereixen servicis d'acompanyament i seguiment de projectes empresarials, accions de formació, activitats de networking, suport a la gestió i programes d'internacionalització. En l'edifici annex se situarà la cafeteria, aules de formació i un espai-taller Maker/Hacklab. D'altra banda, l'edifici independent d'una planta situat a l'interior del pati contindrà habitacions d'instal·lacions i vestuaris.

En total, la rehabilitació i consolidació de l'estructura de la Farinera i la seua habilitació com a centre d'emprenedoria i innovació han suposat una inversió de 8.364.600,62 euros (IVA inclòs).

Destacats