"Una de cada deu dones lesbianes temen visibilitzar-se per por a les "bromes" i a l'aïllament"

Hui, 26 d'abril, es commemora el Dia de la visibilitat lèsbica reivindicant "referents positius visibles per a una societat realment diversa"

Guardar

Una dona amb la bandera LGTB+
Una dona amb la bandera LGTB+

"El Dia de la visibilitat lèsbica continua sent necessari perquè encara hi ha moltes dones que no poden mostrar-se com són, perquè conviuen diàriament en espais i amb persones intolerants que no reconeixen la diversitat afectiva i sexual, de gènere i familiar". Amb aquestes paraules, el col·lectiu LGTB+ Lambda reivindica "referents positius visibles per a construir una societat realment diversa".

I és que d'acord amb les dades llançades per l'estudi de la FELGTBI+ (Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més), "una de cada deu dones lesbianes ha deixat el seu treball per faltes de respecte a la seua orientació sexual, i eixe mateix percentatge tem visibilitzar-se per les "bromes", por a l'aïllament o por a represàlies". Davant aquesta situació, des de Lambda no només exigeixen mesures dirigides a erradicar "la discriminació masclista i lesbofòbica dins de l'àmbit laboral", sinó també castigar els comportaments discriminatoris.

Hui, en el Dia de la visibilitat lèsbica, des del col·lectiu reconeixen que hi ha hagut avanços, com la llei del matrimoni igualitari o l'ordre ministerial de novembre que reverteix l'exclusió de dones sense parella, dones lesbianes i bisexuals, i persones trans de la reproducció assistida en la sanitat pública. No obstant això, exigeixen continuar avançant.

Una parella de dones en un espectacle a l'aire lliure
Una parella de dones en un espectacle a l'aire lliure

D'aquesta manera, des de Lambda reivindiquen la integració de protocols d'atenció mèdica i ginecològica adaptats a les dones lesbianes; la formació i sensibilització del personal de les institucions geriàtriques, així com dels cossos i forces de seguretat de l'Estat sobre les realitats i necessitats de les dones lesbianes; programes de formació i informació dirigits a tots els centres educatius i a tots els nivells formatius; i el dret a la protecció internacional per a dones lesbianes, atenent especialment les múltiples violències que pateixen per la seua orientació sexual i identitat de gènere als seus països d'origen.

"Ser respectades quan ocupem el nostre espai en la vida pública és el mínim que demanem, i és imprescindible perquè cada dona lesbiana puga mostrar-se com a tal", incideix Estefanía Rabadan, sòcia de Lambda i part del grup de sensibilització.

L'Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI

Fa un mes, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, presentava l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI 2022-2027, que naix amb l'objectiu d'avançar cap a una societat que reconega la diversitat i pose fi a la discriminació per LGTBIfòbia que, encara hui, continua patint el col·lectiu.

L'Estratègia, que estableix les línies d'actuació dels pròxims anys del Govern valencià, pretén "fixar els instruments i programar les actuacions i les mesures per al compliment de la legislació vigent", com a garant per a avançar en eixa igualtat real i efectiva. Així, el pla d'acció es divideix en tres línies estratègiques amb 10 objectius i 75 mesures.

El primer eix és el del reconeixement de les institucions al col·lectiu LGTB+, que es planteja amb actuacions encaminades a la implicació de les administracions públiques en les polítiques per la igualtat LGTBI; el suport a les entitats d'aquest àmbit; i l'establiment d'espais de coordinació i participació, com els consells consultius Trans i LGTBI.

Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell, en la presentación de la Estrategia Valenciana
La vicepresidenta Mónica Oltra en la presentació de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI

En segon lloc, l'Estratègia se centrarà en el reconeixement dels drets del col·lectiu amb accions encaminades a donar un major suport en l'àmbit social, sanitari i educatiu, com la incorporació de les persones trans en les convocatòries d'ajudes a la contractació; la formació de professionals sanitaris en diversitat sexual i de gènere; investigacions i estudis de polítiques sanitàries en matèria d'orientació sexual, identitat de gènere i desenvolupament sexual; o formació al professorat sobre diversitat LGTB+ i inclusió de la variable de la LGTBIfòbia en el registre d'incidències d'assentament escolar.

Així mateix, es planteja potenciar la visibilitat del col·lectiu LGTB+ en la cultura i l'esport.

Finalment, el tercer eix se centra en la sensibilització sobre la diversitat, l'atenció a les víctimes de LGTBIfòbia i reconeixement de la memòria LGTB+.

Arxivat a:

Destacats