Un any sense Falles: un peveter a la plaça de l'Ajuntament commemora la data i recorda a les víctimes de la Covid-19

El peveter s’encendrà aquest dimecres i romandrà a la plaça de l’Ajuntament fins al 19 de març

Guardar

Crema Falla Municipal Marzo 2020-8
Crema Falla Municipal Marzo 2020-8

Un any després de la suspensió de les Falles de València a causa de la pandèmia de la Covid-19, hui, 10 de març, la ciutat commemora aquesta data amb l'encesa d'un peveter, utilitzant el foc com l'element que no només recorde l'esperit de la festa fallera i mantinga viva la il·lusió de celebrar-les al llarg d'aquest 2021, sinó que, a més, homenatge les víctimes del coronavirus.

Així, aquest peveter, que substitueix la idea de cremar el bust de la meditadora – com s'havia plantejat inicialment – romandrà encés, a la plaça de l'Ajuntament, fins al pròxim 19 de març, dia de Sant Josep, quan hauria d'haver-se realitzat la tradicional cremà dels monuments fallers si la crisi sanitària l'haguera permés.

De moment, les Falles de 2021 hauran d'esperar fins al segon semestre de l'any per a la seua celebració. Els col·lectius fallers ja treballen en tres escenaris possibles: la segona quinzena de juliol – del 14 al 18 –, la primera setmana de setembre, abans que comence el col·legi, o a principis del mes d'octubre, fent-les coincidir amb els dies festius del 9 i el 12 d'octubre. "No cal precipitar-se a triar una data, i tampoc cal tindre pressa per a cancel·lar. Tenim temps d'organitzar i adaptar les Falles a l'actual situació. Per això, quan Sanitat ens done llum verda, ens posarem a treballar per a tirar avant unes Falles dignes", va explicar el president de la Federació de Falles d'Especial, Rafa Mengo, a aquest diari.

Ara bé, el que no podria suportar el sector de la festa seria una altra cancel·lació. Per això advoquen per mantenir la prudència, i triar una data en la qual es puguen celebrar unes festes que no es basen a plantar i cremar els monuments. "Tenim clar que, siga quan siga, enguany no tindrem unes Falles a l'ús. No hi haurà revetles ni actes multitudinaris, però en la mesa de seguiment de les Falles sí que estem plantejant la possibilitat de poder celebrar alguns actes a nivell de cada comissió, com a cercaviles, concursos de paelles o, fins i tot, l'Ofrena", assenyalava Guillermo Serrano, president de la Interagrupació de Falles.

No obstant això, mentre es decideix una nova data, Junta Central Fallera ha preparat per al mes de març una programació virtual de les Falles 2021, amb l'objectiu de visibilitzar al sector faller i retornar-los la il·lusió i l'esperança. A través de les xarxes socials, es podran seguir activitats com a classes d'animació i càrdio o tutorials de gastronomia valenciana, a més de publicar imatges d'esdeveniments tradicionals o de receptes típiques com la dels bunyols.

A més, com a excepció, del 14 al 19 de març, els fallers i falleres que ho desitgen podran fer una ofrena individual, ja que cada parròquia reservarà un espai per a depositar les flors i evitar, així, concentracions en la Basílica. Així mateix, també se celebrarà la missa de Sant Josep (el 19 de març), però, en aquest cas, a través d'un conveni al qual estan arribant les comissions falleres i les parròquies de cada barri.

Si vols forma part de les Falles de València de 2021, consulta tota la programació online.

Arxivat a:

Destacats