Un 27% més de persones es beneficien del servici Ajuda a Domicili a València

La modificació del reglament regulador del servici contempla l'ampliació de l'horari, la reducció dels preus públics i la simplificació dels tràmits

Guardar

0802 Atenció domicili (2)
0802 Atenció domicili (2)

Entre gener i juny, l'Ajuntament de València ha atés 1.959 persones a través del Servici d'Ajuda a Domicili (SAD), un 26,8% més que en el mateix període de 2017, i el grau de satisfacció dels usuaris és de 4’5 sobre 5. En total, s'ha incrementat en 322 el nombre de persones majors beneficiàries, 65 amb discapacitat, 16 famílies amb problemes sociosanitaris i 11 famílies amb menors en situació de risc. A més, s'han oferit 172.223 hores d'atenció, la qual cosa suposa 48.675 hores més que l'any passat. Son xifres proporcionades este matí per la regidora de Servicis Socials, Consol Castillo, qui ha presentat les modificacions del reglament del SAD, entre les quals destaca l'ampliació de l'horari, la reducció dels preus públics i la simplificació dels tràmits.

La finalitat del Servici d'Ajuda a Domicili és atendre les necessitats de la vida diària i donar suport a les persones amb limitacions físiques, socials i psicològiques. L'Ajuntament de València ha modificat el reglament que el regula per adaptar-lo al Sistema de Promoció de l'Autonomia. Així, s'amplia l'horari des de les 7 del matí fins a les 10 de la nit de dilluns a dissabte i també s'oferix en festius. S'incrementa igualment la mitjana d'hores d'atenció, que no excedirà les 56 hores al mes, en funció de les necessitats dels usuaris.

Els nous preus públics del SAD suposen que siga gratuït per al 92% de les persones que l'estaven pagant fins ara. A aquells que tenen reconeguda la dependència se'ls aplica la tarifa zero. Per a la resta de beneficiaris, s'han establit els límits de renda sobre la base de l'Indicador Públic d'Efectes Múltiples en lloc del Salari Mínim Interprofessional. «En el tram d'ingressos i tarifes, les persones que tinguen uns ingressos inferiors o iguals a 798,76 euros tenen tarifa zero, aquells amb ingressos superiors a 1.394 euros paguen a 9 euros l'hora i una persona amb una pensió entre 1.008 i 1.0043 euros pagaria 2’8 euros l'hora», ha explicat Consol Castillo. A això cal afegir que s'elimina com a causa de denegació tindre familiars de primer grau amb rendes elevades.

AGILITAT

La simplificació dels tràmits administratius per obtindre el servici és una altra de les novetats del reglament. Existixen tres tipus d'accés: un directe, a través de la dependència; un altre ordinari, mitjançant instància a l'Ajuntament, i un de caràcter urgent, en casos de necessitat immediata. Es facilita el procés de sol·licitud a la ciutadania gràcies a l'automatització d’obtenció de la majoria de la documentació necessària a través de la Plataforma d'Interoperabilitat de la Generalitat i els registres municipals. La petició es resoldrà en un termini de sis mesos i es comunicarà la llista d'espera als demandants la limitació pressupostària dels quals impedisca assignar-los plaça immediatament.

«El contracte del SAD que vam adjudicar l'any passat venia licitat i amb unes condicions establides pel govern anterior, que el va dimensionar sense tindre en compte la realitat de l'assistència de dependència, que és una competència que s’ha incorporat i que ha incrementat la demanda», ha assenyalat la regidora. «Això implica que en estos moments tenim una llista d'espera de 194 persones, la qual esperem reduir amb l'aplicació del nou reglament i a través d'una gestió àgil, flexible i personalitzada».

Arxivat a:

Destacats