Així serà el gran corredor verd de València que transformarà Sant Marcel·lí, Malilla o la Creu Coberta

Aquest corredor verd resol demandes veïnals i uneix els barris del sud amb el centre de València

Guardar

Simulació del corredor verd de València
Simulació del corredor verd de València

Un gran corredor verd unirà els barris del sud de València amb el centre de la ciutat. Un projecte que avançarà a mesura que es produïsca el soterrament de les vies del tren, però que ja sabem com serà. I és que la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, anunciava, ahir, el projecte guanyador. Es tracta de l'Estratègia Grean Leaf, que aposta per la renaturalització, la mobilitat i la sostenibilitat, i que crearà un eix verd que unirà els barris d'Arrancapins, Russafa, Raiosa, Malilla, Creu Coberta, Sant Marcel·lí, Camí Reial, Sant Isidre i Vara de Quart.

Però, en què consistirà? Per a començar, no només projecta noves zones verdes, sinó també un espai en zig-zag que forme tascons verds que s'endinsen en els barris de la Creu Coberta i Malilla. A més, s'aplicaran criteris de sostenibilitat per a generar ecobarris, és a dir, barris que generen zero emissions en l'ordenació de les zones edificables de la Creu Coberta i Sant Marcel·lí. En aquest cas, s'apostarà perquè el màxim d'edificis i façanes confronten amb les zones verdes, que serviran de transició entre els barris i amb el corredor verd, que circularà pels terrenys que s'originen després del soterrament de la vies ferroviàries.

Així, Gómez ha recordat que "l'anterior PAI posava en valor el patrimoni industrial que actualment està protegit, com són les naus de Macosa o els habitatges de Manuel Arnau, que quedaven fora d'ordenació i ara quedaran integrades dins del PAI del Parc Central".

Simulació del corredor verd de València
Simulació del corredor verd de València

I seguint en el barri de la Creu Coberta, l'avinguda Primer de Maig es transformarà en un eix comercial entre els barris de Senabre i Malilla, ja que concentrarà usos terciaris i dotacionals connectant, així, aquesta zona de la part sud que ara mateix està dividida per les vies del tren.

També en línies generals, el projecte guanyador planteja una diversitat de paisatges que reprodueixen masses forestals, espais agrícoles, zones verdes vinculades a l'aigua, i altres de caràcter més urbà. Així mateix, quant a la mobilitat sostenible, es generaran vies ràpides de quatre metres d'amplària que connectaran per als vianants o mobilitat sostenible, els barris i pobles de la zona sud amb la futura estació central, en tan sols 15 minuts. Es completarà amb una xarxa d'aparcabicis i noves connexions de transport públic.

Es resol la connexió entre Sant Marcel·lí i Camí Reial

Un altre dels grans canvis és que, finalment, després d'anys de demanda veïnal, aquest projecte de corredor verd resoldrà la connexió entre els barris de Sant Marcel·lí i Camí Reial. D'aquesta manera, es generarà una gran zona verda, amb espais per als vianants i carrils bici. Per a això, "el projecte proposa prolongar el soterrament de les vies del tren fins a l'accés del tanatori municipal, i aprofitar aquest nou espai generat", ha indicat la vicealcaldessa.

Futura connexió verda entre Sant Marcel·lí i Camí Reial
Futura connexió verda entre Sant Marcel·lí i Camí Reial

En paraules de Gómez, "aquest projecte no sols integra, dignifica i comunica entre sí els barris del sud amb el centre de la ciutat; sinó que, a més, marcarà la història i el futur de la nostra ciutat, ja que es tracta del concurs més ambiciós des de fa més de 40 anys, quan es va dur a terme la recuperació del Jardí del Túria".

La proposta guanyadora del Masterplan, que va ser licitada per un import de 155.000 euros, proposa un procés de redacció estructurat en quatre fases i una duració de 10 mesos: un per a l'anàlisi, dos per al diagnòstic, cinc per al disseny col·laboratiu i dos per al tancament.

Arxivat a:

Destacats