Sarrià advoca per l'enderrocament i la reedificació dels Blocs Portuaris

Sarrià espera tenir una decisió presa abans que acabe l'any

Guardar

"Estem davant una situació complexa a nivell tècnic, jurídic i social". Així ha començat a explicar la situació actual dels Blocs Portuaris del Cabanyal el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de València, Vicent Sarrià que, ahir, es reunia amb els representants dels propietaris dels blocs per a explicar-los l'estudi d'alternatives que ha elaborat l'empresa municipal AUMSA, i que ha plantejat tres opcions a les quals s'ha associat un full de ruta, en el qual també es contempla la part més social.

En aquest sentit, Sarrià ha assegurat que, "siga el que siga la decisió presa, l'Ajuntament garantirà que cap propietari es quede en el carrer. Òbviament, la qual cosa no podem fer és regalar cases". El regidor d'urbanisme ha explicat que espera que es prenga una decisió "abans que acabe l'any", una decisió que també ha d'estar consensuada amb la Generalitat Valenciana. D'aquesta manera, i per a facilitar la presa de decisions, AUMSA ha elaborat un informe detallat, en el qual s'especifica la patologia i l'estat de l'edifici, així com les diferents alternatives en funció de l'opció triada.

L'estudi planteja tres alternatives: l'enderrocament i reallotjament dels propietaris, que "seria l'opció més ràpida i més barata - 9.659.000 euros -, però que no contemplem pel cost social que aquesta mesura suposaria"; la rehabilitació de l'edifici, que tindria un cost de 14.377.000 euros; o l'enderrocament i reconstrucció de l'edifici amb un cost de 13.762.000 euros. Uns costos als quals caldria descomptar les ajudes estatals del Pla d'Habitatge que, com ha explicat Sarrià, "són majors per a la reedificació que per a la rehabilitació", i que hauran d'assumir els 168 propietaris dels habitatges, encara que "s'estudiarà cas per cas per a aplicar-li les mesures socials necessàries a aquelles persones que no puguen fer front a un pagament que serà elevat".

Unes mesures que es destinaran tant als propietaris legítims, com a aquells que, abans de juliol de 2015, se'ls va reconéixer drets sobre l'habitatge. Així, tant la rehabilitació, com la reedificació portaran amb si reallotjaments o provisionals o definitius, així com una sèrie d'ajudes. "Comprenem l'ansietat dels residents i propietaris, però volem transmetre'ls que, en tot moment, es contemplen mecanismes perquè ningú es quede sense habitatge, però repetisc que tampoc podem regalar habitatges a aquelles persones que les ocupen il·legalment".

En total, els blocs portuaris estan formats per 77 habitatges públics (29 ocupades, 26 buides, 21 llogades i 1 cedida) i 91 habitatges privats (23 ocupades, 18 buides, 45 habitades per propietaris i 5 per determinar).

La reedificació, la millor opció

Els tècnics encarregats d'elaborar l'estudi tècnic han informat que, després de la inspecció de totes les parts de l'edifici, i de realitzar els assajos de laboratori pertinents, han conclòs no solament que la vida útil de l'edifici ja ha arribat a la seua fi, sinó que l'estat del formigó presenta unes dades de resistència molt baixos. Concretament, menys de la quarta part que s'exigeix actualment, i "per sota dels valors reglamentaris en la seua època". Així mateix, és visible una important corrosió en les armadures que es podria accelerar, tenint en compte l'ambient costaner en el qual es troben els blocs portuaris.

Per tant, l'estudi aconsella la construcció d'una nova estructura. Una valoració que també recolza Vicent Sarrià. "Aquesta decisió s'ha de prendre juntament amb la Generalitat, però com a regidor d'Urbanisme, advoque per l'enderrocament i reedificació de l'edifici, que anirà acompanyat de reallotjaments i solucions perquè els propietaris i residents no haja d'afrontar la totalitat del cost".

Quant a l'informe alternatiu que taxava la rehabilitació de l'edifici per un menor cost, Sarrià ha explicat que "aquesta setmana ens els han facilitat i, més que una rehabilitació, la qual cosa es proposa és una reparació. Així i tot, aquest informe no presenta els estudis de laboratori que ha elaborat AUMSA". En referència al cost, s'ha explicat que "els preus no són discutibles perquè els marca l'Institut Valenciana d'Edificació".

Destacats