Sanitat dignifica les infraestructures sanitàries dels barris de València

La Conselleria publica, hui, la licitació de les obres per a la construcció del nou centre de salut de Malilla, mentre les obres del de Tres Forques avancen a bon ritme

Guardar

centro salud malilla
centro salud malilla
Els veïns i veïnes de Malilla porten anys reivindicant la construcció d'un nou centre de salut, que es va construir per a atendre aproximadament 6.000 cartilles i ha acabat sobrepassant les 32.000. Han sigut moltes les mobilitzacions que des de les associacions veïnals s'han impulsat per a exigir unes instal·lacions sanitàries en condicions que reduïren la saturació que aquest barri valencià porta patint des de 2006.Aquest projecte embossat ja havia començat a caminar. No obstant això, ahir, finalment, es donava llum verda a la licitació de les obres. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té previst publicar, hui mateix, la licitació del nou centre de salut del barri de Malilla, que substituirà al que existeix actualment en els baixos del carrer Ingeniero Joaquín Benlloch. Sens dubte, una gran notícia que, en paraules del regidor d'Hisenda i portaveu dels socialistes, Borja Sanjuán, "ve a completar una aposta decidida per millorar els sistemes de salut pública dels nostres barris".El nou centre de salut, que abastarà una superfície de 3.385 metres quadrats, prestarà els serveis de Medicina de Família, Pediatria, Àrea Maternal, Cirurgia Menor i incorporarà, a més, una Unitat de Prevenció de Càncer de Mama. Així mateix, les noves instal·lacions acabaran amb la saturació de l'actual centre de salut, ja que estarà dissenyat per a atendre a prop de 40.000 persones, absorbint el creixement de població estimat.La inversió per a l'obra ascendeix a 5.463.450,69 euros, i el termini d'execució s'ha fixat en 18 mesos.

I el de Tres Forques, en construcció

Com ha assenyalat Sanjuán, "durant moltíssims anys, barris com el de Malilla o el de Tres Forques, on també s'està realitzant un nou centre de salut, van estar abandonats per la política valenciana. Ara, a aquests barris treballadors de València se'ls dota amb els recursos públics que mereixen".El mes de març passat, Sanitat començava les obres per a la construcció del nou centre de salut de Tres Forques, que està previst que es finalitze a mitjans del pròxim any. En aquesta ocasió, es tracta de la remodelació total d'un edifici existent, propietat de la Generalitat, que usava la Conselleria d'Infraestructures i que té una superfície aproximada de 3.000 m².Amb una inversió que supera els tres milions d'euros, l'objectiu no és un altre que "els més de 20.000 veïns del barri de Tres Forques, l'assistència sanitària del qual es divideix ara en quatre centres de salut diferents – Sant Isidre, Fontsanta, Plaça Roma i el Consultori Auxiliar de Safranar – pogueren tindre accés a uns serveis sanitaris sense necessitat de desplaçar-se fora del barri en el qual resideix", apuntava la consellera Ana Barceló.En la planta baixa s'habilitarà una sala d'extraccions, la zona de pediatria i l'àrea maternal. A més, en aquesta mateixa planta se situarà una base SAMU amb accés directe des de l'avinguda.En la planta primera es preveu habilitar l'àrea de medicina de família, amb 14 consultes i una àmplia zona central que es destinarà a sala d'espera. En la planta segona s'obriran huit consultes més de medicina de família i es reservarà un espai per a administració, àrea que quedarà diferenciada i independent de la resta de l'edifici.En les dues primeres plantes, les consultes s'orienten cap al Nord i les zones d'espera cap al Sud, amb il·luminació natural però protegides de l'assolellament excessiu mitjançant terrasses en façana, per a millorar l'eficiència energètica de l'edifici.La planta soterrània es reservarà per a instal·lacions, magatzems i vestuaris de personal.
Destacats