Ribó subratlla la condemna del Consistori a qualsevol violència homòfoba i destaca el caràcter de València com a ciutat inclusiva i igualitària

Guardar

Demostració d'un combat d'esgrima en la presentació de València com a seu dels Gai Games 2026, - Rober Solsona - Europa Press
Demostració d'un combat d'esgrima en la presentació de València com a seu dels Gai Games 2026, - Rober Solsona - Europa Press

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat el caràcter de València com una ciutat "inclusiva i igualitària", i ha subratllat la condemna de l'Ajuntament a qualsevol mena de violència homòfoba. Ribó ha participat aquesta vesprada en la recepció institucional a la Delegació de la Candidatura de València com a seu dels Gai Games 2026, acompanyat per la regidora d'Esports, Pilar Bernabé, la regidora d'Igualtat i Polítiques inclusives i LGTBI, Lucía Beamud, i el regidor de Turisme, Emiliano García.

L'alcalde ha subratllat la necessitat "de condemnar de manera contundent els recents atacs homòfobs que algun exaltat ha comés de manera pusil·lànime, i vinculats a moviments radicals i d'extrema dreta". "El blanqueig dels missatges d'odi, crea enfrontament i violència, i són un caldo de cultiu perquè es produïsquen agressions com aquestes; però hem de tindre clar que són una raquítica minoria, i que tota la resta de la població celebrem la diversitat sense complexos".

Davant la representació de l'equip de persones responsables de la candidatura elaborada per a la celebració dels València Gai Games de l'any 2026, Joan Ribó ha afirmat que "a la nostra ciutat tenim molt clar que no deixarem via lliure a aquestes agressions i a aquests missatges d'odi", i ha recordat que des de fa anys, la Policia Local disposa d'un programa de formació específic per a la prevenció, detecció i actuació enfront dels delictes d'odi; "de fet –ha subratllat- la nostra va ser la primera Policia Local de tota

Europa a posar en marxa aquesta iniciativa, que ha facilitat ja la formació específica de 357 agents del cos". A més, ha afegit Ribó, el pròxim mes de febrer està previst que començarà a funcionar l'Oficina Contra els Delictes d'Odi de València, que està ja en obres. I, a més, ha assenyalat l'alcalde, València compta amb una Regidoria d'Igualtat i Drets LGTBI, que treballa braç a braç amb totes les entitats i associacions LGTBI de la ciutat.

Esport igualitari, divers i inclusiu

L'alcalde ha subratllat l'aposta del Govern municipal pels Gai Games "perquè són una gran trobada que impulsa l'esport i la cultura diversos, igualitaris i inclusius, i no sols per a les persones del col·lectiu LGTBI -que són el grup majoritari de participants-, sinó per a qualsevol persona independentment de la seua orientació sexual, identitat de gènere, creences i capacitats físiques i/o intel·lectuals. Per tot això, vam tindre clar que València havia de competir per a acollir la celebració en 2026, i per això estem tan contents de ser la ciutat que els acollirà, havent superat altres ciutats candidates com Guadalajara, a Mèxic, o Munic, a Alemanya", ha afirmat, i ha agraït l'esforç de "totes les persones que heu treballat de valent perquè aquest repte siga una realitat".

La regidora d'Esports, Pilar Bernabé, ha assenyalat que "el treball que hi ha darrere de la candidatura de València per a acollir els Gai Games ha donat els seus fruits i és per això que estem molt orgulloses i orgullosos. No obstant això, cal dir que, si València ha sigut triada, és també pels valors que la representen: som una ciutat tolerant i inclusiva, un lloc on totes les persones, sense excepció, poden gaudir d'una amplíssima oferta cultural, esportiva i d'oci. És una gran oportunitat per a la nostra ciutat albergar aquests jocs, que seran els millors Gai Games de la història".

Per la seua banda, la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives i LGTBI, Lucía Beamud, ha afirmat que "a pesar que el col·lectiu LGTBI+ ha progressat considerablement en la seua lluita per la igualtat de drets, especialment en la nostra terra, amb lleis tan avançades com la Llei trans i LGTBI, l'àmbit esportiu continua sent un dels espais més impermeables a l'acceptació i promoció de la diversitat per orientació sexual o identitat de gènere". "Per això –ha afegit- els Gai Games han de servir per a posar en el centre del debat la consecució dels drets del col·lectiu en un àmbit tan específic com l'esportiu. És una molt bona oportunitat per a poder parlar sobre els rols de gènere que actuen al voltant de les diferents disciplines esportives, per a parlar sobre la participació en la competició segons el gènere sentit, o per a posar sobre la taula el fet que són poques les persones esportistes que fan pública la seua orientació sexual per por de represàlies, i escasses les organitzacions i institucions esportives que promouen l'esport entre el col·lectiu LGTBI+".

Finalment, el regidor de Turisme, Emiliano García, ha destacat que "portem mesos preparant-nos per a ser la ciutat triada per a albergar els Gai Games 2026, i ho hem aconseguit gràcies al fet que València compta amb tots els requisits necessaris: les nostres infraestructures esportives i culturals, i la xarxa de transports, clima i model de ciutat ens converteixen en l'escenari idoni per a celebrar uns jocs d'aquestes característiques amb èxit. I, sobretot, comptem amb el més important: la nostra ciutat és oberta, és plural i és diversa. Volem continuar sent un referent d'inclusió i esportivitat i així projectar-nos a nivell internacional".

Coloring the World

En 2026, València acollirà competicions de fins a 36 modalitats esportives i atraurà unes 15.000 persones participants i 100.000 visitants. A més, l'inici dels Gai Games coincidirà amb la inauguració d'un projecte social que es materialitzarà amb intervencions artístiques en façanes de diferents barris de la ciutat a càrrec del col·lectiu Coloring the World (d'Okuda). També s'ha previst un espectacle d'arts escèniques en un autèntic teatre romà, una exposició sobre la diversitat en el disseny gràfic (València haurà sigut Capital Mundial del Disseny el 2022) i un cicle de cinema LGBT en el claustre renaixentista del Centre de Carme Cultura Contemporània.

"Tot això és la mostra que a València vivim oberts a la diversitat i que no tenim temors de cap classe, que ens sentim orgullosos i orgulloses de ser referents en garantir els drets a totes les persones, independentment de la seua orientació sexual, color de pell, identitat de gènere, sexe, religió, nacionalitat o origen ètnic", ha conclòs l'alcalde.

València serà la seu dels Gai Games de l'any 2026, després que la candidatura presentada per la ciutat fora guanyadora en un procés de selecció en el qual va quedar finalista junt amb les ciutats de Munic (Alemanya) i Guadalajara (Mèxic). La candidatura valenciana, triada pel comité organitzador, incloïa, a més de l'experiència de la ciutat en l'organització d'esdeveniments i les polítiques d'atenció a la diversitat i d'igualtat, prop d'un centenar d'instal·lacions esportives i espais culturals per a albergar els Gai Games 2026.

Els Gai Games van celebrar la seua primera edició a la ciutat estatunidenca de San Francisco, l'any 1982, sota la premissa de "promocionar i augmentar l'autorespecte de lesbianes i homes gais del món i generar respecte i comprensió del món no gai, principalment a través de l'organització un esdeveniment internacional atlètic i cultural obert a la participació i realitzat cada quatre anys", segons subratlla l'organització dels jocs. En aquesta primera convocatòria van competir atletes d'un centenar de països, encara que amb el pas dels anys aquesta xifra inicial de participants ha anat augmentant fins a superar els 10.000, i així mateix s'ha anat incrementant el nombre de disciplines esportives.

A més de la seua importància com a eina de sensibilització i formació en conceptes com la inclusió i la igualtat, els Gai Games tenen també un important impacte econòmic sobre les ciutats, que en el cas de València, i prenent com a referència anteriors seus on s'ha celebrat, com París, Amsterdam o Toronto, podria superar els 130 milions d'euros.

Destacats