Ribó demana a la Generalitat "que no recórrega" i "accepte la sentència" sobre la ZAL: "Crec que ja està bé"

Després d'eixa fallada assenyala sobre l'ampliació del port: "Quan les barbes del teu veí veges pelar, posa les teues a remullar"

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó
L'alcalde de València, Joan Ribó

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha demanat aquest dilluns a la Generalitat "que no recórrega" i "accepte la sentència" del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que anul·la el pla especial de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del port de la ciutat.

"Crec que ja està bé" ha dit el primer edil, al mateix temps que ha considerat que "és molt important acceptar la legalitat urbanística" i ha instat a plantejar "un debat" per a determinar "què han de ser els terrenys" de la ZAL.

Ribó ha assenyalat que "el que diu la sentència és molt clar: s'ha de tornar al que era" aqueix sòl i ha opinat que s'ha d'"anar per la reversió" a terrenys d'horta, encara que ha insistit en la seua invitació "a estudiar què es pot fer" amb aqueix sòl.

El responsable municipal s'ha pronunciat d'aquesta manera després de participar en la presentació d''Àgora València', l'espai arquitectònic obert a la ciutadania que València Capital Mundial del Disseny 2022 situarà en la plaça de l'Ajuntament, preguntat per la decisió judicial sobre la ZAL.

La Sala contenciosa administrativa del TSJCV ha estimat el recurs presentat per l'associació de veïns de la Punta La Unificadora i ha anul·lat la resolució de la Conselleria de Vertebració del Territori de desembre de 2018 que disposava aprovar definitivament el Pla Especial de la ZAL del port de València.

Joan Ribó, que dissabte passat va apuntar a través de les seues xarxes socials que aquesta sentència "obri una nova etapa després de 28 anys de lluita ciutadana", ha comentat aquesta jornada que "hi ha hagut ja tres sentències grans" sobre aquest assumpte. "El TSJ de fa uns anys, el Tribunal Suprem" i "tornem a una sentència del TSJ", ha dit.

"Crec que ja està bé. Per això, li demanem des de l'Ajuntament a la Generalitat que no recórrega, que accepte la sentència", ha manifestat l'alcalde a continuació. "A partir d'ara, plantegem un debat sobre què han de ser els terrenys de la ZAL", ha agregat, alhora que ha exposat que "en aquests moments, els terrenys de la ZAL, segons sentència judicial, són espai agrícola protegit".

Ribó ha convidat a "parlar amb els diferents ens" i "a buscar una eixida". Referent a això, ha afegit que "el que sembla clar ja és que l'eixida d'una zona logística, d'una zona d'indústries, no funciona des d'un punt de vista legal".

"Crec que és molt important acceptar la legalitat urbanística. Estem parlant de legalitat urbanística i, en aquests moments, de legalitat mediambiental És molt important acceptar-ho", ha destacat.

El primer edil s'ha mostrat "satisfet" que d'"una vegada per totes" l'assumpte de la ZAL "es tanque" i ha demanat a la Generalitat que "no es prorrogue innecessàriament un tema d'aquest tipus".

Preguntat pel futur dels terrenys afectats i per si haurien de revertir-se les intervencions fetes per a recuperar horta, Ribó ha asseverat que "el que diu la sentència és molt clar: s'ha de tornar al que era".

"En aquests moments els terrenys són territoris agrícoles. Llavors, estudiarem", ha reiterat l'alcalde, al mateix temps que ha manifestat que ell ni és ara "capaç de dir el que s'ha de fer".

"Ho estudiarem conjuntament; ho estudiarem amb la gent de la Punta, els grans damnificats; ho parlarem amb totes les organitzacions mediambientals i farem un projecte", ha plantejat.

Joan Ribó ha considerat que "s'ha d'anar per la reversió", però ha apel·lat "a estudiar què es pot fer amb uns terrenys que són moltes hectàrees i que poden ser elements fonamentals per a la ciutat de València, per a la seua connexió".

"LES BARBES DEL TEU VEÍ"

Preguntat per si la fallada sobre la ZAL és un suport a la posició que tant ell com la seua coalició política, Compromís, mantenen enfront de l'ampliació del port de València i en favor d'una nova Declaració d'Impacte Ambiental, Ribó ha al·ludit al refranyer espanyol i ha dit: "Quan les barbes del teu veí veges pelar, posa les teues a remullar".

"Crec que aqueix refrany valdria la pena que li ho vagen aplicant amb el tema de l'ampliació del port", ha postil·lat el responsable municipal.

Destacats