'Repensem Russafa', la iniciativa veïnal que demana revertir el "monocultiu de l'oci" i frenar l'especulació al barri

La iniciativa aborda algunes problemàtiques del barri com els apartaments turístics, el preu del lloguer o la massificació de terrasses

Guardar

Terrasses al barri de Russafa
Terrasses al barri de Russafa

La pandèmia del coronavirus ha canviat la manera de relacionar-nos i, fins i tot, els nostres costums. En diverses ocasions, a causa de les restriccions, els carrers s'han quedat buits a causa del tancament de l'hostaleria i els locals d'oci, però també al tancament de la Comunitat Valenciana que ha impedit l'arribada massiva de turistes. Davant aquest nou panorama, el col·lectiu Russafa Veïnal, juntament amb Entre Barris, han llançat 'Repensem Russafa', una oportunitat per a repensar el barri que volen els veïns i veïnes.

"Fa temps que al barri patim la massificació dels locals d'oci. Amb la pandèmia, els carrers s'han omplit encara més de terrasses. Volem anar al bar, sí, però també volem descansar, trobar-nos amb els nostres veïns i veïnes, i poder estar als nostres carrers i places sense necessitat de consumir. Russafa és un barri, no un bar", expliquen a través de les seues xarxes socials.

Per aquest motiu, proposen canviar el model de barri actual per un que recupere l'essència de Russafa, centrant-se en diferents aspectes. Un d'ells, l'habitatge. "És necessari insistir en la necessitat de regular el preu del lloguer en el barri, marcant uns màxims per part de les administracions, per a acabar amb les expulsions dels veïns i veïnes", assenyalen en el manifest.

Així mateix, també reivindiquen la recuperació de l'espai públic per a la ciutadania i per a les associacions de veïns, alliberant-ho de la massificació de terrasses, així com "revertir el monocultiu de l'oci, limitant la concessió de llicències d'obertura de bars, limitar l'horari d'obertura de terrasses i fer respectar els nivells de soroll compatibles amb el descans", amb l'objectiu de millorar la conciliació entre el descans i la sociabilització.

I, finalment, en el manifest també assenyalen la importància de declarar Russafa com a Zona Turísticament Saturada, "que implique la regulació i la limitació d'apartaments turístics i d'establiment de caràcter turístic" perquè, afigen, "volem viure en un barri on el veïnat no canvie cada dia, i on el comerç estiga dedicat a sostenir la vida dels veïns i veïnes".

Un problema, el dels apartaments turístics, que també comparteixen amb altres barris de la ciutat, com és el cas del Carme on, fa una setmana, el col·lectiu veïnal Amics del Carme convocava una concentració per a demanar un major control d'aquesta mena d'allotjaments i, així, recuperar una bona convivència veïnal.

Arxivat a:

Destacats