Els apartaments turístics il·legals, el calvari dels veïns de Ciutat Vella

Els veïns de Ciutat Vella reivindiquen el seu dret a viure dignament a les seues cases i exigeixen a l’Ajuntament “una vigilància més estricta sobre la xacra dels apartaments turístics en el barri”

Guardar

WhatsApp Image 2021-03-04 at 11.14.47
WhatsApp Image 2021-03-04 at 11.14.47

L'associació de veïns Amics del Carme i els col·lectius Veïnat en Perill d'Extinció i Amics de Velluters es van citar el dimecres 3 de març en l'encreuament del carrer d'En Sendra i plaça de Viriat per a reivindicar el dret dels veïns de Ciutat Vella a viure dignament a les seues cases i exigir a l'Ajuntament de València una vigilància més estricta sobre els apartaments turístics.

Fa dos anys que els veïns van denunciar el soroll i les vibracions que ocasionava un equip de climatització col·locat en el celobert compartit amb un edifici contigu. Aquest edifici es va rehabilitar com a residencial. Ara està íntegrament dedicat a l'habitatge turístic il·legal, malgrat mancar de llicència d'habitabilitat, malgrat les denúncies veïnals i malgrat no haver esmenat les objeccions que en diverses visites van realitzar els inspectors municipals.

En aquest immoble hi ha famílies que tenen un gran aparell de climatització a menys d'un metre de la seua finestra que amb prou faenes poden obrir, com així ho manifesten els veïns. A més, asseguren que les vibracions i el soroll fan impossible que en el seu habitatge es puga agafar el son o, senzillament, gaudir d'alguna cosa semblança a la tranquil·litat.

S'han realitzat una desena de denúncies a l'Ajuntament, amb personació de la Policia Local. "Fins al síndic de Greuges ha demanat explicacions a l'Ajuntament per tant d'abandó", expressen. Fa 15 dies, després de dos llargs anys de patiments, l'Ajuntament ha dictat una resolució que obliga els propietaris a retirar els equips i cessar l'activitat dels apartaments turístics. Però les molèsties hui continuen. No és un fet aïllat. No és un problema només d'un o dos veïns, o d'un sol edifici. Aquesta és una de les principals causes de la gentrificació a Ciutat Vella. Situacions com aquesta forcen a no pocs residents a abandonar els seus domicilis i buscar millor sort en una altra part, com així ho denuncien.

"Aquesta situació té responsables, té culpables, i no són només els desaprensius propietaris que, encegats pel lucre, especulen amb habitatges residencials", afigen. També l'Ajuntament, i en concret el Servei d'Urbanisme, "hauria de ser més diligent, atent i sensible quan ocorren aquestes coses". El sofriment de punts i tants veïns podria evitar-se.

Per aquest motiu l'associació de veïns Amics del Carme, i els col·lectius Veïnat en Perill d'Extinció i Amics de Velluters, es donen cita al carrer per a "reivindicar el dret dels veïns de Ciutat Vella a viure dignament a les seues cases i exigir a l'Ajuntament una correcta vigilància més estricta sobre la xacra dels apartaments turístics". "Això pot i deu evitar-se", manifesten.

És per això que exigeixen a l'Ajuntament:

  • Aplicació de mesures immediates de policia.
  • Precintatge de l'aparell de climatització al carrer En Sendra, 7.
  • Precintatge dels apartaments turístics il·legals.
  • Requeriment exprés del certificat de compatibilitat urbanística a tots els apartaments turístics.
  • Publicitat i transparència d'aquests certificats de compatibilitat.
  • Permetre l'eixida al mercat com a habitatges d'ús residencial.
Més de mil habitatges del centre històric estan sent utilitzades com a activitat econòmica d'ús terciari. Això explica el notable increment dels lloguers en els últims anys (un 40% entre 2015 i 2019) i que la població de Ciutat Vella porte una dècada estancada.

Arxivat a:

Destacats