La Real Senyera s'exhibeix en el Saló de Cristall de l'Ajuntament de València

Guardar

La Reial Senyera baixa per l'Ajuntament de València durant la Processó Cívica 2018.
La Reial Senyera baixa per l'Ajuntament de València durant la Processó Cívica 2018.

La Reial Senyera, que des de fa 94 anys custodia el Museu Històric Municipal, s'exhibeix al Saló de Cristall des de hui i fins que finalitzen les obres de renovació integral de l'esmentat museu. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat en el trasllat d'aquest emblema de la identitat valenciana, que presideix la processó cívica del 9 d'Octubre, fins a l'espai que tradicionalment també l'acull en la vespra del Dia de la Comunitat per poder estar a l'abast de la ciutadania. En aquesta ocasió, la Reial Senyera estarà exposada dins de la seua vitrina, que també ha sigut traslladada, fins a aproximadament el mes de gener.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat d'aquest trasllat acompanyat del vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, i d'altres membres de la corporació. En concloure l'acte ha manifestat el "valor històric i patrimonial" d'aquesta bandera que l'any passat var ser objecte d'un treball de recuperació de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), com a pas previ a un altre treball "complex", l'elaboració d'una nova rèplica de l'original de 1545.

Pel que fa a les obres de remodelació i actualització del Museu Històric Municipal, que compten amb un pressupost total d'1,28 milions d'euros i un termini d'execució de huit mesos, l'alcalde ha indicat que "aquesta intervenció no es tracta d'una simple millora del museu, sinó que suposa un replantejament integral d'aquest espai, tant en les instal·lacions com la creació d'un nou discurs expositiu, que permetrà als visitants, comprendre el que allí es compta". "Volem oferir a la ciutadania un museu molt més comprensible, accessible i amb unes dependències actualitzades", ha assegurat en recordar que al llarg de l'any visiten l'Ajuntament milers de persones que passen per aquest museu que ha d'estar en condicions adequades".

En aquest sentit, la regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, ha explicat que "malgrat contenir els símbols i relíquies més referents de la història de València, tots els fons del qual estan catalogats com a Béns d'Interés Cultural, el Museu Històric no era un museu fàcil de comprendre pels visitants i les seues instal·lacions feia molt de temps que no havien sigut actualitzades". Les obres, ja començades, permetran una nova distribució d'aquests trets identitaris dels valencians i valencianes, amb una nova il·luminació i climatització imprescindible per al manteniment d'aquestes peces".

Concretament, el Museu històric acull gran quantitat de relíquies i símbols de gran valor per a documentar i preservar la història de la ciutat, com la Real Senyera, el llibre dels Furs, el Penó de la Conquesta, el Trofeu de la Conquesta, l'Espasa del Rei En Jaume, el quadre de la Immaculada, els Jurats d'Espinosa, l'Arcàngel Sant Miquel, les Claus de la Ciutat o diferents plans entre els quals destaquen el del pare Tosca, datat en 1704 i els de Mancelli de 1608 o Montero d'Espinosa, de 1853. Fins que començaren les obres, el passat mes de maig, aquestes relíquies, ara distribuïdes en altres museus, estaven distribuïdes en quatre sales: la que mostra els plans; la Sala de Vistes de la Ciutat; la Sala dels Furs i la Sala Foral.

Per a fer el museu més comprensible, el nou projecte estructura les sales per temes, que guarden una cuidada estructura narrativa: Sala 1, Qui som?, dedicada als nostres símbols i les nostres senyes d'identitat; Sala 2, On estem?, per parlar del territori, la ciutat, el riu, l'horta, l'Albufera i la mar; Sala 3, D'on venim?, dedicada als reis, llegendes i documents fundacionals; Sala 4, Els nostres records, amb els records d'una ciutat i els records d'un edifici l'actual Ajuntament de València.

Finalment, Glòria Tello, ha donat compte dels treballs desenvolupats per fer una nova rèplica de la Senyera original que "és prou complex i es du a terme en distintes fases". "De moment, s'han fet les proves de color per saber les tonalitats de cada part d'eixe emblema, i ara estem en un procés d'investigació per trobar com es fa filar", ha detallat en subratllar que l'objectiu és "garantir el major grau de rigorositat".

Destacats