La reactivació del turisme a València, l'objectiu per a 2025

Malgrat la DANA, València tanca l'any amb un balanç turístic positiu amb quasi sis milions de pernoctacions

Guardar

Turistes a València / Foto: Visit Valencia
Turistes a València / Foto: Visit Valencia

València tanca 2024 amb un balanç turístic positiu. Malgrat que la DANA del passat 29 d'octubre – que va arrasar gran part dels pobles de l'Horta Sud i les pedanies de La Torre, Forn d'Alcedo i Castellar – l'Oliveral pertanyents a València ciutat – va marcar els últims mesos de l'any en matèria turística, la veritat és que d'acord amb la Fundació Visit València, la capital del Túria "va tancar l'any en positiu" amb quasi sis milions de pernoctacions, i un increment del 24% en turisme internacional. Unes dades que, en paraules de la regidora de Turisme i presidenta de la Fundació, Paula Llobet, són el reflex del "bon ritme acumulat en els mesos previs".

No obstant això, l'objectiu per a 2025 és continuar posicionant a la ciutat de València com la destinació turística per excel·lència. Per a això, la Fundació Visit València ha desplegat una potent campanya de promoció – amb una inversió d'1,5 milions d'euros i més de 50 accions – que se centren en la reactivació del sector turístic després de la catàstrofe de la DANA.

Així, sota el lema 'Veure't a València ens alegra el cor', des de l'àrea de Turisme es treballa ja a accelerar la recuperació del sector. En este sentit, i en col·laboració amb Turespaña i la Generalitat Valenciana, es prepara una segona onada d'accions promocionals entre febrer i maig, buscant recuperar les xifres rècord dels primers deu mesos de 2024.

La primera de les cites és FITUR, fira en la qual la Fundació portarà totes les novetats de la ciutat a l'estand 7B01, però li seguiran molts més. Com explica Llobet, "enguany, València es posicionarà com una destinació clau en sectors com el MICE, l'esportiu, el cultural i el gastronòmic, atraient un turisme respectuós i sostenible". I és que entre els esdeveniments destacats per a este 2025 es troben el tercer Any Jubilar del Sant Calze, la inauguració de l'estadi Roig Arena – que començarà a operar en el segon semestre d'enguany – i esdeveniments icònics i que ja formen part del calendari de la ciutat, com el World Paella Day o la Marató de València.

World Paella Day a València
World Paella Day a València

Iniciatives que no sols posicionen València com una destinació de referència a nivell internacional, sinó que la convertixen en un exemple de turisme sostenible i intel·ligent, apostant per la desestacionalització. Tant és així que el Govern d'Espanya ha concedit 2,8 milions d'euros a València per a consolidar este model de turisme.

Així, el projecte de l'Ajuntament de València inclou la integració de les plataformes VLCi i Smart Tourism en una infraestructura tecnològica centralitzada, optimitzant la presa de decisions, els recursos i l'oferta de serveis personalitzats a ciutadans i visitants. A més, es contempla la creació d'un centre d'operacions DMO-DTI i la implementació d'eines avançades com una SuperApp turística, que proporcionarà informació i serveis en temps real.

La proposta, realitzada conjuntament pel Servei de Ciutat Intel·ligent i Gestió de Dades, el Servei de Turisme i la Fundació Visit València, aborda cinc reptes estratègics, centrats en l'optimització de la mobilitat urbana, l'experiència turística personalitzada, la implicació de la comunitat local, la sostenibilitat i la governança participativa multinivell.

Així mateix, s'aconseguirà la interoperabilitat amb el node central de la Plataforma Intel·ligent de Destinacions (PID), també desenvolupada per SEGITTUR, per a facilitar la integració de dades públiques i privades per a enfortir la intel·ligència competitiva. Això permetrà a València connectar-se amb altres ciutats intel·ligents europees, incrementant l'eficiència i la sostenibilitat del seu turisme.

Dos turistes a València
Dos turistes a València

Les dades de 2024

D'acord amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadístiques (INE) disponibles fins al moment, es calcula que la ciutat va acumular en 2024 un total de 5,9 milions de pernoctacions, la qual cosa suposa un increment del 10% respecte a l'any anterior. Entre gener i octubre, el creixement va ser del 13% i destaca l'augment del turisme internacional del 24%, la qual cosa ha compensat la lleugera caiguda del mercat nacional (-7%).

De fet, l'atractiu de València com a destinació turística s'ha vist reflectit en 2024 en els principals mercats emissors internacionals, que han registrat importants creixements fins a octubre. Destaquen especialment Itàlia (+16%, amb 182.832 pernoctacions), Holanda (+27%, 141.927), Alemanya (+31%, 103.952), el Regne Unit (+11%, 98.554), França (+9%, 83.115), Bèlgica (+32%, 48.356) i els Estats Units (+21%, 104.785). Estes xifres reflectixen una consolidació de la ciutat entre els turistes estrangers.

En termes d'ocupació hotelera, la mitjana entre gener i octubre va arribar al 82%, amb un lleu augment de l'1% respecte a 2023. A nivell anual, incloent-hi les estimacions de novembre i desembre, l'ocupació se situa en el 77%, una xifra similar a la de l'any anterior. Per part seua, la rendibilitat hotelera va registrar un RevPAR mitjana de 121 euros entre gener i octubre, un 7% superior a l'any passat, encara que la caiguda de preus en els últims mesos podria moderar este increment en el balanç final de l'any.

"La previsió de tancament de l'exercici turístic 2024 a València és bona, malgrat els dos últims mesos. L'augment estimat del 10% en les pernoctacions reflectix l'atractiu de la nostra ciutat, impulsat sobretot pel turisme internacional. A més, este dinamisme ha generat ocupació, amb un increment del 7% en el personal contractat en hotels. Per tot això, reforcem el nostre compromís per a fer del turisme una palanca per a la recuperació econòmica de la ciutat en els pròxims mesos", han conclòs.

Destacats