Prop de 200 persones participen en un simulacre d'incendi d'una unitat de tramvia en el túnel de la Línia 10 de Metrovalencia

Guardar

Simulacre a Metrovalencia
Simulacre a Metrovalencia

La Generalitat ha realitzat aquest matí un simulacre d'incendi d'una unitat de tramvia en l'estació d'Alacant, dins del túnel de la nova Línia 10 (Alacant-Natzaret) de Metrovalencia que es posarà en servei el pròxim 16 de maig. En la hipotètica incidència han participat al voltant de 200 persones entre personal de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Emergències, policia nacional, autonòmica i local, bombers, sanitaris i figurants.

A aquest, han acudit la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, Anaïs Menguzzato, el regidor de l'Àrea de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Aaron Cano Martínez, el director de l'Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària (AVSF), José Miguel Monteagudo, i la directora del Servei Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana, Begoña Arcos.

La directora gerent d'FGV, Anaïs Menguzzatto ha transmés una primera valoració "positiva" d'aquest simulacre, que, tal com ha explicat, "és una acció molt important abans de posar en servei amb tota la seguretat necessària la nova Línia 10 que connectarà el centre de València amb el barri de Natzaret el dilluns 16 de maig".

"L'objectiu de la jornada ha sigut avaluar la capacitat de reacció del personal de Ferrocarrils de la Generalitat en unes instal·lacions noves i, al seu torn, analitzar i millorar en la mesura que siga possible la capacitat de coordinació entre tots els efectius que són necessaris, en el cas de produir-se una emergència".

En la simulació, una unitat amb persones usuàries procedent de Natzaret destinació estació d'Alacant, quan estava aproximadament a 100 metres d'arribar a l'estació d'Alacant, ha patit un incendi en la cabina posterior. A l'interior de la unitat viatjava el maquinista, una parella d'interventors i unes 70 persones, entre elles dues de mobilitat reduïda en cadira de rodes. En l'andana, a l'espera del tren, hi havia nombroses persones, incloses altres dues de mobilitat reduïda.

El maquinista, alertat pels clients, ha detectat l'incendi i ha avisat al Lloc de Comandament i, una vegada comprovada la situació, ha tornat a cridar al Lloc de Comandament per a informar de l'avaria de la unitat, de l'incendi i la necessitat d'evacuar al passatge. El maquinista, malgrat l'avaria, ha aconseguit arribar amb la unitat a la meitat de l'andana de l'estació d'Alacant.

El tècnic del Lloc de Comandament, amb la informació rebuda, ha procedit a activar el Pla d'Autoprotecció de Metrovalencia, donant instruccions al personal afectat i realitzant cada institució o entitat la seua comesa.

La coordinació entre les diferents institucions i entitats ha permés que, primer, les unitats de Subsol i Científica de la Policia Nacional hagen comprovat que no es tractava d'un atemptat terrorista, que es muntara un hospital de campanya en els voltants de l'eixida del carrer Sogorb i un Lloc de Comandament Avançat, que el Servei d'Emergència Sanitari de la GVA (SES València) utilitzara, a part dels Samu, un vehicle d'emergències per a múltiples víctimes i que els Bombers provaren un dron amb càmera tèrmica per a buscar en condicions de nul·la visibilitat a causa del fum provocat per l'incendi a un hipotètic ferit qui, desorientat, s'havia dirigit cap a dins del túnel en comptes de cap a l'eixida en superfície.

Participants

El personal d'FGV que ha participat en el simulacre ha estat compost pel maquinista, agents de la Unitat de Supervisió i Intervenció (USI), Cap d'Estació i tècnic de línies, tècnic del Lloc de Comandament, tècnic de Telecomandament, Atenció al Client, regulador, coordinador de Seguretat i Reforç, Unitat de Seguretat i Protecció Civil, Brigada de Línia Aèria (LAE) i vigilants de Seguretat, a més d'alumnes de l'Institut Superior de Formació Professional Sanitària Claudio Galeno de València del cicle formatiu de Tècnic en Emergències Sanitàries que han efectuat les labors de figurants.

A més han participat el "112 Comunitat Valenciana" (Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, Avsre, atenció de la crida), Bombers de l'Ajuntament de València, Policia de la Unitat Adscrita del Cos Nacional de Policia a la Comunitat Valenciana, Policia Local de València, Cos Nacional de Policia de València i Servei d'Emergència Sanitari de la GVA (SES València).

L'exercici, organitzat per la Unitat de Seguretat i Prevenció Civil d'FGV, té com a objectiu conéixer la capacitat de resposta interna i externa en cas d'emergència; comprovar els diferents elements contra incendis i d'evacuació de les instal·lacions de la nova L10, com a columna seca i electrovàlvules de tall, elements telecomandats, ascensors de rescat, equipament de l'Àrea de Rescat Assistida (ARA), intèrfons, armaris d'emergència, sistema de ventilació de túnel, detecció de fums, obertura d'emergència de passos, etcètera; comprovar l'adequació i coneixement dels procediments del Pla d'Autoprotecció; i comprovar la correcta coordinació entre les diferents ajudes externes.

La Unitat de Seguretat i Protecció Civil d'FGV organitza, periòdicament, visites a les instal·lacions i pràctiques de simulació d'incendis en diferents trams de la xarxa, amb l'objectiu que el personal de l'empresa pública es familiaritze amb les instal·lacions i equips de seguretat en situacions de suposada emergència.

Arxivat a:

Destacats